Weben din må generere leads. Gjør den ikke det? Her er oppskriften!

Av Fred Stave 23. februar 2016 | 4 minutter lesetid

 

Mange websider ser flotte ut, men mangler et strategisk fundament - noe som gjør dem helt ubrukelige i en kommersiell sammenheng. I dette blogginnlegget vil jeg fortelle deg hvordan du kan skape en leadsgenererende webside som gir langt bedre avkastning enn tradisjonelle websider. Du kan starte i dag med disse 5 enkle trinnene.

1. Analyser i hvor høy grad dagens webside genererer leads

Bruk et verktøy (som for eksempel Marketing Grader) til å gjøre en analyse av hvordan din webside er bygget for å konvertere besøkende til leads. Her vil du få umiddelbar tilbakemelding på hvordan den møter beste praksis-krav til:

  • mobil tilpasning
  • calls-to-action (CTA-er)
  • landingssider
  • søkemotoroptimalisering (SEO)
  • sosiale medier
  • blogging

Din webside gis da en poengscore fra 1 – 100.

2. Identifiser leadsgeneringsprosessen og velg riktige aktiviteter

Basert på funnene i pkt. 1 begynner du med å utarbeide din egen leadsgenereringsprosess. Start med følgende aktiviteter:

a. Innholdstilbud

Tilby et innholdstilbud (f.eks. en e-bok, rapport, video, demo) som byr på din kompetanse og kunnskap, og som er relevant for dine personas.

HubSpot har laget en fin modell som blant annet viser hvilke innholdstilbud som passer i ulike faser av kjøpsprosessen (Buyer's Journey). Innholdsplanlegging er en helt essensiell del av en god webstrategi. Den ivaretar at du sikrer en god kundeopplevelse, samtidig som at du oppnår bedriftens målsetninger med besøket:

HubSpot-Buyers-Journey.jpg

b. CTA

Utarbeid en CTA (Call-To-Action), en liten annonse som den besøkende kan klikke på for å få tilgang til innholdstilbudet. En CTA skal skille seg visuelt ut på websiden. Husk å bruke et aktivt språk, som f.eks.: Få e-boken ”10 tips om vintervask av bil” gratis her!

Les også: Hvordan lage en webstrategi som gir resultater (Del 1 av 2) »

c. Landingssider

Landingssiden er en enkel webside som presenterer innholdstilbudet i mer detalj. Det er også på landingssiden at den besøkende legger igjen kontaktinformasjon om seg selv for å få tilgang til selve innholdstilbudet. Hvor mye informasjon du kan be om er avhengig av hvor attraktivt og relevant innholdet er, og ikke minst hvor i kjøpsprosessen brukeren befinner seg. Husk at kontaktinformasjonen er valutaen den besøkende betaler med - så sørg for at det du tilbyr er verdt det! 

Les også: Hvordan designe landingssider som gir en høy konverteringsgrad »

d. Takkesider

Gratulerer! Du har nå fått et lead, altså en besøkende som har gjort seg til kjenne for deg ved å legge igjen sin kontaktinformasjon. Hvorfor? Fordi innholdstilbudet ditt oppleves som interessant og relevant for den besøkende. På takkesiden leverer du innholdstilbudet ditt - videoen du lovet eller en link til e-boken din. I tillegg benytter du anledningen til å presentere annet relevant innhold og tilgang til informasjon som ditt lead kan ha nytte av. Allerede her kan du foreslå neste steg. Kanskje en CTA som tilbyr kontakten din en gratis veiledningstime? 

3. Benytt smarte CTA-er

Det er et stort irritasjonsmoment å vise CTA-er og annonser til personer etter at de har kjøpt (konvertert). Det kjenner du deg helt sikkert igjen i. En smart CTA vet om du har benyttet deg av tilbudet eller ikke - og vil bytte til et tilbud du ikke har benyttet deg av ennå, som passer inn i kjøpsprosessen - for eksempel en gratis veiledningstime. 

Bruker du et marketing automation-system som HubSpot, kan du også benytte deg av smart innhold - og tiltale den besøkende med navn, eller enda bedre: segmentere på persona. Henvender du deg til flere roller i en bedrift, for eksempel både daglig leder, markedssjef og økonomisjef? Hver av disse kan se hvert sitt tilpassede innhold når de besøker weben din - så smart har teknologien blitt!

4. Bearbeid dine leads

Når du har fått et lead starter jobben med å bearbeide personen til vedkommende er klar til å snakke med en av selgerne dine - eventuelt kjøpe selv. Uavhengig av hvor lang kjøpsprosessen er i din bransje, må alle leads bearbeides for å bli kunder. Husk at smarte CTA-er gjør det enklere å kommunisere direkte, og at en marketing software som støtter automatisering er en kritisk suksessfaktor her.

Les også: Hva er lead nurturing - og hvordan kan det øke salget? »

5. Test, test og test

En gyllen regel sier test, test og test. Det samme gjelder i ditt arbeid med å generere leads. Sørg for at brukeropplevelsen i alle ledd er optimalisert, både på design, innhold og funksjonalitet. Om det er behov for å gjøre tilpasninger, gjør alltid en tilpasning av gangen. Slik kan du enklere avdekke hva som fungerer og hva som ikke fungerer. 

Avslutning

Din webside skal være selve navet i din leadsgenereringsprosess. Websiden er altså ikke et teknologiprosjekt, men et marketing-prosjekt! Tenker du på din webside som et marketing-prosjekt vil du raskt oppleve at websiden går fra å være en ganske så uinteressant kommunikasjonskanal til å bli en salgsorientert leadsgenerator. 

Lykke til!

 Gratis e-Bok  4 steg til en mer selgende web  Gjør weben din til en kundemagnet

Temaer: webstrategi, konvertering, leadsgenerering


Fred Stave's photo

Av: Fred Stave

Fred er utdannet med MSc in Management with Marketing (University of Bath), BSc in PR & Communication (BI) og BSc in Music and Culture (UiO). Han jobbet tidligere som strategisk rådgiver i MarkedsPartner, og arbeider i dag som digital markedssjef i NHST Media Group.

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

Epost

Om Inboundbloggen.no

Inboundbloggen.no av MarkedsPartner AS leverer innsikt, ekspertise og inspirasjon om digital markedsføring og salg for å hjelpe ledere og markedsførere med å skape vekst i sine selskaper.

Besøk også markedspartner.no, digitalleder.no og vekstoppskrifter.no

Temaer

Se alle