Hva er marketing automation?

Av Erlend Førsund 1. november 2018 | 4 minutter lesetid

Hva er marketing automation

Jobber du med markedsføring, har du antagelig hørt om marketing automation. Dette litt kronglete begrepet omfatter både teknologi og markedsføringsmetoder som enhver markedsfører bør vite om.

Da jeg blogget om temaet tilbake i 2012, ga jeg følgende definisjon:  

«Marketing Automation er automatisert markedskommunikasjon satt i system og utført basert på mottakerens digitale atferd med den hensikt å generere, kvalifisere og pleie leads til de er klare til å bli tatt hånd om av en salgsperson.»

Hvis du synes dette minner deg om definisjonen på inbound marketing, så har du helt rett. I dag omfatter inbound både marketing, salg og kundeservice, så en nyere definisjon av marketing automation bør også inkludere disse kjerneprosessene. Det er mye kundekommunikasjon som i dag gjøres automatisk ved hjelp av kunstig intelligens (AI), maskinlæring og marketing automation.

Marketing automation som begrep og konsept har i stor grad vært drevet fram av teknologileverandører som Eloqua, Pardot og Marketo.

Last ned gratis e-bok: Skap resultater med inbound marketing

Da HubSpot kom på banen i 2006, begynte de å snakke om inbound marketing, som har blitt omfavnet av markedsførere som den mest populære benevnelsen, skal vi tro Google Trends:

Les også: Hva er HubSpot? »

Automatisert markedskommunikasjon

Marketing automation (MA) gjør det altså mulig å automatisere markedskommunikasjonsprosesser som tidligere måtte gjøres manuelt. For eksempel: 

 • Leadsgenerering (lead generation) handler om å skape nye henvendelser fra potensielle kunder. Ved hjelp av «smart innhold» kan hjemmesiden din vise budskap og CTA-er ut fra hvem det er som besøker den. Når vedkommende fyller ut et skjema for å få tilgang til innhold de opplever som verdifullt og relevant, sendes innholdet til dem på e-post automatisk og man kan eventuelt sette opp varsling til salgsavdelingen, eller til kundens eier eller key account manager, dersom det er snakk om en eksisterende kunde.

 • Bearbeiding av leads (lead nurturing) handler om å bearbeide og «varme opp» nye leads fra første kontakt inntil de er klare til å snakke med en selger. Du kan skreddersy såkalte dialogløp (workflows) ut fra kontaktens bransje, rolle i selskapet eller personens digitale fotspor, for å sikre at du leverer verdi hele veien.

 • Forvaltning av leads (lead management) handler om å kvalifisere eller diskvalifisere leads basert på deres digitale atferd og informasjon de oppgir i bytte mot kvalitetsinnhold og andre tilbud. Nye kontakter som for eksempel er konkurrenter eller studenter vil kunne sorteres ut automatisk, oppdateres i CRM-systemet, og vil ikke motta mer markedsføringsinformasjon.

 • Varsling av key account/salg er en nyttig funksjon i marketing automation. Når en viktig kunde eller et lead for eksempel besøker tjenestesidene dine, ser på priser eller andre sider som indikerer at det er viktig å kontakte vedkommende, kan du få systemet til å sende automatiske varslinger til riktig person eller avdeling i ditt selskap.  

Bør du investere i marketing automation?

Hvis du allerede produserer digitalt kvalitetsinnhold og genererer en jevn strøm av nye leads fra potensielle kunder som finner deg på nettet, og du føler deg klar for å skalere innsatsen din, vil det å investere i et godt MA-system og etablere en digital markedsstrategi være et fornuftig steg.

Hvis du derimot ikke passer inn i den beskrivelsen, bør du først av alt etablere en digital markedsføringsstrategi (last ned denne guiden), som tar utgangspunkt i din virksomhet, bransje, målgruppe og hvilke kanaler og verktøy som vil gi de beste resultatene på den mest kostnadseffektive måten.

I utarbeidelsen av en slik digital markedsføringsstrategi kan det hende at du konkluderer med at bedriften trenger et MA-system. Det var det vi selv fant ut vi måtte ha, da vi gikk gjennom denne prosessen. Det er nemlig svært vanskelig å sikre kvalitet i hele salgsprosessen fra rykende ferskt lead til fornøyd og lojal kunde uten å ha et MA-system i bunn.

For å finne ut om tiden er moden for at din virksomhet investerer i et MA-system, still deg selv disse spørsmålene:

 • Genererer dere en jevn strøm av nye og kvalifiserte leads?
 • Leverer markedsavdelingen din nok kvalitetsleads til salgsavdelingen?
 • Har marked og salg blitt enige om hvordan de organiserer arbeidet seg imellom?
 • Har du en effektiv innholdsstrategi som er knyttet opp mot kjøpsprosessen?
 • Sporer du det digitale kroppsspråket til dine leads på tvers av alle kontaktpunkter og markedsføringskanaler (og ikke bare på e-post?)
 • Har du en lead nurturing-strategi med dokumenterte resultater, som du ønsker å skalere?

Les også: Markedsføring i nedgangstider for leadsgenererende bedrifter

Svarer du ja på disse spørsmålene, er det et godt tegn på at MA vil være fornuftig for din virksomhet. Svarer du nei, må strategien på plass først.

Husk at et marketing automation-system ikke gjør markedsføringen for deg, men det vil kunne hjelpe deg å skalere resultatene dine til et helt nytt nivå, noe vi selv har erfart og noe vi selv gjør for våre egne kunderLast ned gratis e-bok: Skap resultater med inbound marketing

Først publisert: 30. april 2015. Oppdatert: 1. november 2018. 

Temaer: inbound marketing, marketing automation


Erlend Førsund's photo

Av: Erlend Førsund

Erlend Førsund er innholdsrådgiver i MarkedsPartner. Han er utdannet i markedsføring og språk ved Handelshøyskolen BI og NHH og har 18 års erfaring fra digital markedsføring innen B2B. Erlend har blogget om marketing på sin egen blogg, Markedsheltene.no, siden 2009 og er forfatter av Skap resultater med inbound marketing og Hvordan lykkes med content marketing.

Følg på Facebook

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

Epost

Om Inboundbloggen.no

Inboundbloggen.no av MarkedsPartner AS leverer innsikt, ekspertise og inspirasjon om digital markedsføring og salg for å hjelpe ledere og markedsførere med å skape vekst i sine selskaper.

Besøk også markedspartner.no, digitalleder.no og vekstoppskrifter.no

Temaer

Se alle