3 veier til økt synlighet på nett. Del 2 av 3: Fortjente medier

Av Erlend Førsund 11. november 2015 | 7 minutter lesetid

3 veier til økt synlighet på nett. Del 2 av 3: Fortjente medier

Fortjente medier er andres positive omtale av deg eller deling av innhold du har publisert i eide eller betalte medier. Det er altså ikke publisitet som bedriften betaler for eller kontrollerer selv. Likevel er det ting du kan gjøre for å øke sannsynligheten for at du får mer positiv omtale og at innholdet ditt blir delt i disse kanalene.

LES OGSÅ Del 1 (eide medier) og Del 3 (betalte medier) i denne serien.

Hvilke typer fortjente medier har vi?

Digitalt vareprat eller omtale skjer i mange ulike medier, men hovedsakelig i følgende fem kanaler:

 • Sosiale medier (SoMe)
 • Blogger
 • Foraer
 • Nettaviser
 • Forbrukervurderinger

1. Sosiale medier 

Jo bedre kjent merkevaren eller bedriften din er, jo mer snakker folk om deg i sosiale nettverk. Om det som sies er positivt eller negativt, avhenger av kvaliteten på det du leverer, servicen du yter og det du sier og gjør i det offentlige rom.

Grensene for hva folk deler i SoMe blir stadig flyttet. For merkevarer og bedrifter betyr det at volumet på omtaler vil øke, og det setter igjen krav til at bedriften overvåker sosiale medier og at man går aktivt inn i sosiale samtaler hvor det er fornuftig:

Enhver bedrift som ønsker å ta SoMe seriøst bør etablere hendelsesutløste rutiner for disse to scenariene:

 • Besvare negative eller kritiske kommentarer knyttet til selskapet, merkevaren, produkter eller tjenesten på en saklig måte. Professor Tor W. Andreassen ved Handelshøyskolen BI har skrevet mye om dette temaet. Faktumet er at misfornøyde personer som klager - og får hjelp/blir hørt - er mer fornøyde etter at klagen ble håndtert enn de var før de ble misfornøyde

 • Aktivt svare på spørsmål som målgruppen din stiller vedrørende temaer og problemstillinger knyttet til bedriftens forretningsområder. Det å hjelpe uten å be om noe tilbake er en svært effektiv måte å bygge sterke relasjoner med brukere i sosiale nettverk, og ikke minst deres følgere, som sannsynligvis vil se deres positive dialog. Forretningsmannen Gary Vaynerchuk realiserte the American dream på denne måten, da han bygget opp familiebedriften og senere byrået VaynerMedia ved en hjelpsom approach til SoMe

Sosiale nettverk som LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram og Snapchat (for å nevne de største) er ganske forskjellige og må benyttes deretter. Hvor du skal legge inn trykket avhenger av hvem dine målgrupper (personas) er. 

For å gjøre det enklere for deg å identifisere disse har jeg laget en oversikt over typiske interessenter en bedrift kan forholde seg til i SoMe. (Jeg tar gjerne imot innspill til denne):

Bedriftens interessenter i sosiale medier

Nedenfor har jeg skrevet ned noen generelle råd til hvordan du kan jobbe overfor noen av disse interessentene:

 • Kunder (hvis de er fornøyde) kan bli gode ambassadører for din merkevare hvis du behandler dem godt. En overvåkningstjeneste som den f.eks. HubSpot tilbyr, vil gi deg en notis når de nevner deg på Twitter eller snakker om noe som du burde respondere på eller dele videre til ditt nettverk. 

 • Potensielle kunder kan identifiseres gjennom at de stiller spørsmål eller snakker om noe som du tilbyr eller har kunnskap om. Det beste tipset er å gi dem noe av verdi, ikke prøv å selge dem noe. Del en nyttig link, en video eller et blogginnlegg som kan hjelpe dem videre på veien med de spørsmålene de har. Da er sjansen stor for at de vil vurdere deg når de kommer til kjøpsbeslutningen senere.

 • Medarbeidere kan også være gode ambassadører for virksomheten. Som markedsansvarlig eller toppleder bør du bygge en kultur som fremmer deling i sosiale kanaler, begeistring og stolthet for arbeidsplassen og fagområdet. En måte å gjøre dette på er å la medarbeiderne selv få skinne litt. En firmablogg er et perfekt sted å gjøre det på, noe som samtidig gir bedriften økt organisk synlighet og et økt tilfang av leads og nye kunder. Noen bedrifter har også eksperimentert med å la ansvaret for bedriftens sosiale mediekanaler gå på rundgang mellom de ansatte, og slik gitt dem eierskap til dette området.

 • Bloggere og influencers er eksperter og kjente personligheter i sine bransjer/fagområder og har som regel store følgerskarer. Av den grunn er de en viktig målgruppe for deg. Men hvordan kan du få deres oppmerksomhet og godvilje, slik at de også kan dele ditt innhold til sine følgere. 4-1-1-regelen til Andrew Davis er her en god rettesnor: Av seks delinger du gjør i sosiale medier skal fire av dem være innhold fra dine influencers, en av dem skal være innhold du selv har produsert (nyttig og verdifullt, ikke selgende) og en av dem skal være et selgende budskap (tilbud, kupongkode, rabatt, pressemelding osv.) 

Når det gjelder egenprodusert innhold som du publiserer på bloggen din, er det nødt til å ha en høy kvalitet. Ellers vil det ikke bli delt. Jeg liker hvordan Seth Godin definerer kvalitetsinnhold:

Det må være remarkable (bemerkelsesverdig), altså "worth making a remark about". Hvis innholdet ditt ikke er verdt å bemerke, så er det heller ikke verdt å dele.

Flere tips til økt omtale i SoMe:

 • Gjør det enkelt å dele innholdet ditt via delingsknapper på dine nettsteder
 • Vær tilstede der målgruppen din er (Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram) slik at folk har muligheten til å kommunisere med deg
 • Del ditt egenproduserte innhold, men del også innhold publisert av andre, gjerne i følge 4-1-1-regelen beskrevet ovenfor

> Les også: Hvilke sosiale medier bør du prioritere i din markedsføring?

2. Blogger 

Blogging regnes også som et sosialt medium, og bloggere er også ofte svært aktive i sosiale kanaler, hvor de som regel har mange følgere. 

Tips til økt omtale i bloggosfæren:

 • Kartlegg viktige/relevante influencers (se over) som blogger i din bransje
 • Begynn å bygge en relasjon med dem
 • Del innholdet deres i dine egne sosiale mediekanaler. Bruker du Twitter, så husk å nevne bloggerens Twitternavn (mitt er f.eks. @forsund) i selve oppdateringen. (Det samme kan du også gjøre på LinkedIn og Facebook)
 • Henvis til dem i dine egne blogginnlegg (husk å linke til dem)
 • I noen bransjer (f.eks. innen mote, kosmetikk eller forbrukerelektronikk) er det å gi bloggere vareprøver eller invitasjoner til VIP-arrangementer en etablert praksis

3. Foraer 

Mens samtalene om dine produkter og tjenester skjer i sanntid i sosiale nettverk, er de mange foraene også en samtalearena for de mer dyptgående diskusjonene. Googler du for eksempel "erfaringer med Ford S-Max", så kommer diskusjonstråder på foraer som VG Debatt, Mammanett og Babyverden kjapt opp. Det finnes et forum for det meste, og det som skrives der er ofte søkbart og får gode rangeringer til nytte for forbrukere som er i en evaluerings- eller beslutningsprosess.

Tips til overvåkning og bruk av foraer:

 • Overvåk omtale av dine produkter/tjenester i forum
 • Vurder i hvert tilfelle om spørsmål/utsagn skal besvares, og ta med i betraktningen at svaret du gir kan trigge flere kommentarer i tråden

4. Nettaviser 

Redaksjonell omtale i nettaviser hører tradisjonelt til under fagområdet PR (Public Relations).

Noen få tips til hvordan du kan gå frem overfor medier og journalister:

 • Kartlegg medier og journalister som skriver om temaer relatert til din bransje
 • Følg journalistene i sosiale nettverk og begynn å bygge relasjoner til dem. Husk å alltid tenke hva som gir dem verdi. De ønsker en god story, så ikke gi noen salgspitch og ikke kast bort tiden deres med kjedelige saker
 • Har du en interessant sak, send en pressemelding til mediet
 • Mediene er også ofte på jakt etter interessante bidragsytere som kan skrive kommentarer og kronikker. Har du en firmablogg med innhold av høy kvalitet kan det være en måte å bli oppdaget på 

5. Forbrukervurderingssider

Den beste markedsføringen er å la andre skryte av deg. Det finnes en rekke nettsteder som gir forbrukere og kunder muligheten til å gi en produkt- eller servicevurdering. Blant disse er Trustpilot, PrisjaktTripAdvisorGoogle ReviewsGule Sider og Buzzador.

Tips til hvordan du får flere omtaler:

 • Integrer omtaler fra slike nettsteder på din egen web. Det øker troverdigheten din og øker sannsynligheten for at kunden velger deg
 • Kjør kundetilfredshetsundersøkelser og be fornøyde kunder om å anbefale deg - det gjør de som regel mer enn gjerne

Har du kommentarer eller innspill til noe av dette, så fyr løs i kommentarfeltet! 

Gratis guide: 17 SEO-myter du bør legge fra deg i 2017

Temaer: sosiale medier


Erlend Førsund's photo

Av: Erlend Førsund

Erlend Førsund er innholdsrådgiver i MarkedsPartner. Han har over 8 års erfaring som markedssjef og snart 20 års erfaring fra B2B-markedsføring i mange ulike bransjer. Han er utdannet ved BI og NHH og har blogget om markedsføring og digitalisering på sin egen blogg Markedsheltene.no, siden 2009. Erlend er forfatter av flere e-bøker, blant annet Skap resultater med inbound marketing.

Følg på Facebook

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

Epost

Om Inboundbloggen.no

Inboundbloggen.no av MarkedsPartner AS leverer innsikt, ekspertise og inspirasjon om digital markedsføring og salg for å hjelpe ledere og markedsførere med å skape vekst i sine selskaper.

Besøk også markedspartner.no, digitalleder.no og vekstoppskrifter.no

Temaer

Se alle