Videomarkedsføring: Facebook vs. YouTube

Videomarkedsføring Facebook vs. YouTube.jpg

 

Du har helt sikkert fått med deg at video er den nye vinen i sosiale medier. I 2019 er det ventet at video vil stå for 80 % av all internettrafikk. Men hvilken plattform bør du benytte til videomarkedsføring? Må du holde deg til én, eller kan du kombinere Facebook og YouTube?

Facebook vs. YouTube

De to mest populære plattformene for videomarkedsføring er YouTube og Facebook. Mange liker å kombinere disse, og legger typisk ut en YouTube-video på Facebook-siden sin. Dette medfører langt dårligere rekkevidde enn om man hadde brukt Facebooks egen videoplattform. Det er to årsaker til dette:

  1. Plattformene er konkurrenter (YouTube eies av Google)

  2. Du sender seeren ut av Facebook og inn på YouTube for å se videoen. Dette fører til en dårligere brukeropplevelse for seeren og dårligere brukertall for Facebook

Last ned gratis e-bok: 10 vekstoppskrifter til din digitale markedsføring

Facebook er på mange måter en «her og nå»-videoplattform, hvor videoene bor i feeden og har relativt kort levetid. Har du noen gang forsøkt å finne igjen en video du så på Facebook for lenge siden? Ingen enkel oppgave. 

På YouTube er dette derimot en ganske enkel sak. YouTube er en «eviggrønn»-plattform som er godt egnet dersom du ønsker å bli funnet på søk. På den annen side, har du noen gang scrollet nedover startsiden på YouTube etter videoer? Kanskje en og annen gang, men det er ikke dette YouTube er bygd for.

Slike forskjeller fins det flere eksempler på, men essensen i det hele er at brukeropplevelsen er forskjellig, og følgelig må vi som markedsførere justere markedsstrategien vår deretter. 

Les også: Derfor bør du vurdere video i din inbound-strategi

Hvem prøver vi å nå?

Målgruppen du sikter deg inn mot avgjør ofte hvilken plattform du bør benytte deg av. Det vil ofte være slik at målgruppen befinner seg på flere plattformer, hvilket gjør deg nødt til å eksempelvis kombinere Facebook og YouTube. Videre bør du tilpasse innholdet i forhold til hvilken fase forbrukeren er i kjøpsprosessen.

Forbrukere i starten av kjøpsprosessen vil for eksempel ikke være mottakelige for det samme budskapet som forbrukere i bunn av kjøpsprosessen. For å engasjere forbrukere i alle faser må vi derfor produsere ulikt innhold.

Personas fungerer godt til å avgjøre hvilken plattform, hvilket innhold og på hvilke tidspunkt du bør eksponere målgruppen din for video. 

Hva ønsker vi å oppnå?

Svaret på dette spørsmålet vil også hjelpe deg med å avgjøre hvilke(n) plattform(er) du bør benytte deg av. Som med all annen markedsføring er det viktig å sette seg et mål med kampanjen. Still deg selv følgende spørsmål: 

  • Er du ute etter å styrke merkekjennskap (rekkevidde), eller er det økt merkelojalitet som er viktig for deg?

  • Planlegger du å svare på spesifikke spørsmål for mennesker i starten av kjøpsprosessen, eller er det viktigst for deg å lage «god stemning»? 

Disse spørsmålene setter i gang noen tankeprosesser som leder deg til å overveie hvilken plattform du bør benytte deg av. I oversikten under har jeg listet opp noen punkter som vil hjelpe deg med å treffe en enda mer nøyaktig beslutning.

Facebook_vs_YouTube.png

Så hva bør du velge?

Som en tommelfingerregel kan vi si at korte videoer passer best på Facebook, mens lange hører hjemme på YouTube. Sett fra et inbound-perspektiv kan dette oversettes til at Facebook passer best for forbrukere i toppen av trakta, og YouTube for de i bunn av trakta. Ønsker du å rette deg mot personer i evalueringsfasen (midten av kjøpstrakta), er det fornuftig å kombinere de ulike plattformene. 

Oppsummert: Plattformene er forskjellige og det finnes ikke noe fasitsvar på hvilken plattform som er den riktige for deg. Faktisk vil det i mange tilfeller være vel så hensiktsmessig å kombinere de to, som kun å benytte seg av en. Men legg ikke ut YouTube-videoer på Facebook! Lykke til!

Relevante artikler/kilder:

Gratis ebok:  Growth hackerens kokebok  10 vekstoppskrifter til din markedsføring 

Anders Sollie Hoff's photo

Av: Anders Sollie Hoff

Anders er leder for digitalrådgivere og digitalkonsulenter i Markedspartner. Han har sin bakgrunn fra Handelshøyskolen BI og Lancaster University Management School, hvor han har tatt en bachelor i Markedsføringsledelse og en master i Advanced Marketing Management.