YouTube SEO.jpg

Tid: lesetid 30 minutter
Vanskelighetsgrad: 2 av 5vanskelighetsgrad

Google rangerer videoer fra YouTube høyt, og spesielt høyere enn andre video plattformer, derfor lønner det seg å legge video ut på YouTube for å øke muligheten til å bli funnet på søk.

Jeg vil i denne oppskriften påpeke de viktigste faktorene som påvirker YouTube søkemotoroptimalisering (SEO). Her nevnes kun elementer som påvirker SEO, og ikke alle optimaliseringsmulighetene for video på YouTube.

Tekniske forberedelser

Du må ha en video klar til å legges ut på YouTube, eller allerede ha en publisert video du ønsker å optimalisere.

Slik går du frem

Det mest sentrale i søkemotoroptimalisering er søkeord. Bruk AdWords Keyword Planner for å finne forslag til søkeord og Google Trends for å se hva det blir søkt etter for tiden. Identifiser ett eller to søkeord og bruk de både i tittelen og beskrivelsen av videoen.

 youtube seo settings.jpg

 1. Bruk søkeord i filnavnet. Søkemotorene søker også gjennom ordene som brukes i navnet på filen du laster opp. Derfor bør du inkludere det viktigste søkeordet i filen.
  • Bruk bindestrek mellom ordene slik at de kan bli fanget opp under søk.
 2. Bruk søkeord i tittel.
  • Plasser det viktigste ordet tidlig i tittelen.
  • Lag en tittel på 60 tegn eller mindre. Alt over 60 tegn vil ikke være synlig på enkelte enheter, som mobil.
  • Unngå overbruk av søkeord i tittelen. YouTube fanger opp dette og det er imot YouTube sine retningslinjer.
  • YouTube liker titler som virker naturlige, og ikke kun består av søkeord. Har tittelen 10 ord så kan to eller tre av disse være søkeord.
  • Et tips er å skrive en nyhetslignende tittel som bygger nysgjerrighet og setter forventninger til videoen. For eksempel i stedet for å skrive tittel som «Søkeord er viktig for YouTube SEO», så kan du skrive «Hva er viktigst for YouTube SEO?»
 3. Lag en beskrivelse av videoen.
  • Forklar innholdet i videoen med et naturlig språk, på samme måte som med tittelen.
  • Unngå å legge til mange søkeord i tro om at dette gir flere treff, YouTube vil forstå dette og trekke ned vurderingen.
  • Bruke de viktigste søkeordene i beskrivelsen i starten av beskrivelsen.
  • YouTube viser kun de første 157 tegnene av beskrivelsen, resten blir synlig når du trykker «Vis mer». Skriv derfor det viktigste på 157 tegn eller under.
 4. Benytt hashtags (YouTube kaller dette etiketter på norske sider). Disse er klikkbare og gjør at det søkes etter alle ordene som har denne etiketten.
  • Bruk kun hashtags relatert til videoen din. YouTube ignorer alle hashtags du bruker hvis antallet overstiger 15.
 5. Lag undertekster og automatisk teksting. YouTube søker også etter søkeord i undertekstingen og i automatisk transkribering YouTube lager selv. Dersom man snakker i videoen vil det lønne seg å si et par av søkeordene i videoen og snakke tydelig slik at de blir fanget opp av YouTube.
  • Trykk på «cc teksting» når du redigerer videoen i YouTube. Da får du muligheten til å skrive inn teksten manuelt på egenhånd.
  • Vær oppmerksom på at automatisk transkribering enda ikke er tilgjengelig på norsk.
 6. Finn den perfekte lengden på videoen. YouTube registrer hvor lenge brukerne ser på videoene, og verdsetter de videoene brukerne bruker mest tid på. Dette er for å forhindre videoer som lurer til seg seere med høy rangering.  Men, det lønner seg heller ikke å lage en så lang video som mulig heller, for det trekker ned om seerne ikke ser videoen ferdig.
  • Lag videoer som er lengre enn 30 sekunder. YouTube registrerer ikke visninger av videoer dersom seertiden er kortere enn dette.
  • Sett opp flere tidsstempler om du har en lang video. Skriv inn tiden i videobeskrivelsen i formatet 0:00:00. Dette vil lagre seg som klikkbare linker.
 7. Engasjer seerne. YouTube foretrekker videoer som likes og kommenteres. Om man klarer å engasjere seerne til å kommentere eller like videoen, så bør man gjøre det, som ved å stille spørsmål som skal besvares i kommentarfeltet.

Konkrete ideer for å få best mulig utbytte

 1. Analysér. Ikke la videoen seile sin egen sjø etter at den er lastet opp. Følg med på analysen som YouTube genererer for deg.
  • Et dropp i antall visninger etter de første sekundene kan indikere at du bruker feil søkeord. Forventningene seeren har møtes ikke av innholdet i videoen din. Vurder å bytte tittel eller søkeord, i verste fall laste opp videoen på nytt med et annet navn om du ønsker å bruke helt andre søkeord.
 2. 360° video eller direktesendinger. YouTube prioriterer 360° videoer og direkte sendinger og belønner disse med høy synlighet.

Eksempel på konkret anvendelse

HubSpot er gode på søkemotoroptimalisering på YouTube. Se denne videoen for å få en mer konkret beskrivelse av hvordan du kan anvende fremgangsmåten beskrevet over i praksis.

Detaljert fremgangsmåte

YouTube har flere detaljerte fremgangsmåter for hvordan du laster opp en video. I tillegg har YouTube et eget nettsted hvor du kan lære deg mer om YouTube og få gode tips.

Kilder

https://blog.hubspot.com/blog/SEO-for-YouTube-How-to-Search-Optimize-Video-for-B2B-Marketing 
https://www.powtoon.com/blog/rank-youtube-videos-first-on-google 
https://blog.hubspot.com/marketing/youtube-hacks-tips-features 
http://backlinko.com/video-seo-guide 
http://www.lunametrics.com/blog/2016/06/20/boost-video-rankings-youtube-google-search 

Relatert innhold

Derfor bør søkemotoroptimalisering inn i markedsplanen din
Hvordan få flere leads ved hjelp av video i Wistia

Få e-post om nye oppskrifter: Abonner på Vekstoppskrifter.no