YouTube SEO: Hvordan få videoen synlig på Google søk

youtube_seo_hvordan_faa_videoen_synlig_paa_google_sok

 

Tid: lesetid 30 minutter
Vanskelighetsgrad: 2 av 5vanskelighetsgrad
 
Ifølge The Wall Street Journal vil Google rangerer videoer som er publisert på YouTube høyere enn videoer på andre video plattformer. Derfor lønner det seg å legge video ut på YouTube for å øke muligheten til å bli funnet via organisk søk.
Jeg vil i denne oppskriften påpeke de viktigste faktorene som påvirker YouTube sin søkemotoroptimalisering (SEO). Her nevnes kun elementer som påvirker SEO, og ikke alle optimaliseringsmulighetene som finnes på YouTube.


Tekniske forberedelser

Du må ha en video klar til å legges ut på YouTube, eller allerede ha en publisert video som du ønsker å optimalisere.

Slik går du frem

Det mest sentrale i søkemotoroptimalisering er søkeord. Bruk AdWords Keyword Planner for å finne forslag til søkeord og Google Trends for å se hva det blir søkt etter for tiden. Identifiser ett eller to søkeord og bruk de både i tittelen og beskrivelsen av videoen. En annen strategi kan være å bruke inkognito-modus i nettleseren din for å se hvor høyt søkeordene rangerer. Strategien ved bruk av inkognito-modus brukes for å se hvordan folk formulerer seg i Google.

Slik ser det ut i YouTube når du laster opp en video: 

 youtube seo settings

Slik er veien videre:

1. Bruk søkeord i filnavnet


Søkemotorene søker også gjennom ordene som brukes i navnet på filen du laster opp. Derfor bør du inkludere det viktigste søkeordet i filen. Viktig å huske på:
 •  Bruk bindestrek mellom ordene slik at de kan bli fanget opp under søk.

2. Bruk søkeord i tittel

 • Plasser det viktigste ordet tidlig i tittelen.
 • Lag en tittel på 60 tegn eller mindre. Alt over 60 tegn vil ikke være synlig på enkelte enheter, som mobil.
 • Unngå overbruk av søkeord i tittelen. YouTube fanger opp dette og det er imot YouTube sine retningslinjer.
 • YouTube liker titler som virker naturlige, og ikke kun består av søkeord. Har tittelen 10 ord så kan to eller tre av disse være søkeord.
 • Et tips er å skrive en nyhetslignende tittel som bygger nysgjerrighet og setter forventninger til videoen. For eksempel i stedet for å skrive tittel som «Søkeord er viktig for YouTube SEO», så kan du skrive «Hva er viktigst for YouTube SEO?»

3. Lag en beskrivelse av videoen


 • Forklar innholdet i videoen med et naturlig språk, på samme måte som med tittelen.
 • Unngå å legge til mange søkeord i tro om at dette gir flere treff, YouTube vil forstå dette og trekke ned vurderingen.
 • Bruke de viktigste søkeordene i beskrivelsen i starten av beskrivelsen.
 • YouTube viser kun de første 157 tegnene av beskrivelsen, resten blir synlig når du trykker «Vis mer». Skriv derfor det viktigste på 157 tegn eller under.
 • Når du beskriver videoen henvis deg alltid til leseren. Forskjellen kan være; Mer informasjon finnes på Markedspartner.no vs. Du kan finne mer informasjon på Markedspartner.no.

4. Benytt hashtags (YouTube kaller dette etiketter på norske sider)

Hashtags, eller såkalte etiketter, er klikkbare og gjør at det søkes etter alle ordene/videoene som har denne etiketten.

 • Bruk kun hashtags relatert til videoen din. YouTube ignorer alle hashtags du bruker hvis antallet overstiger 15.

5. Lag undertekster og automatisk teksting

YouTube rangerer også etter søkeord i undertekstingen (subtitle) og i automatisk transkribering som YouTube lager selv. Dersom man snakker i videoen vil det lønne seg å si et par av søkeordene. Snakk tydelig slik at søkeordene blir fanget opp av YouTube.

 • Trykk på «cc teksting» når du redigerer videoen i YouTube. Da får du muligheten til å skrive inn teksten manuelt på egenhånd.
 • Vær oppmerksom på at automatisk transkribering enda ikke er tilgjengelig på norsk. 
 • Du kan bruke programmer som Jubler for å lage undertekster og laste dette opp i YouTube. Da kan du bruke samme tekst-fil i andre plattformer også om det skulle være nødvendig. 

6. Finn den perfekte lengden på videoen

YouTube registrer hvor lenge brukerne ser på videoene dine og verdsetter de videoene seeren bruker mest tid på. Dette er for å forhindre videoer som lurer til seg seere med høy rangering. 

 • Lag videoer som er lengre enn 30 sekunder. YouTube registrerer ikke visninger av videoer dersom seertiden er kortere enn dette.
 • Sett opp flere tidsstempler om du har en lang video. Skriv inn tiden i videobeskrivelsen i formatet 0:00:00. Dette vil lagre seg som klikkbare linker.

7. Engasjer seerne

YouTube foretrekker videoer som likes og kommenteres. Be derfor seer om å for eksempel stille spørsmål som skal besvares i kommentarfeltet, eller del med venner via sosiale medier.

Konkrete ideer for å få best mulig utbytte

 1. Analysér. Ikke la videoen seile sin egen sjø etter at den er lastet opp. Følg med på analysen som YouTube genererer for deg.
  • Et dropp i antall visninger etter de første sekundene kan indikere at du bruker feil søkeord. Forventningene seeren har møtes ikke av innholdet i videoen din. Vurder å bytte tittel eller søkeord. Eventuelt last opp videoen på nytt med et annet navn og andre søkeord.
 2. 360° video eller direktesendinger. YouTube prioriterer 360° videoer og direkte sendinger og belønner disse med høy synlighet.

Eksempel på konkret anvendelse

Brian Dean er god på søkemotoroptimalisering på YouTube. Se denne videoen for å få en mer konkret beskrivelse av hvordan du kan anvende fremgangsmåten beskrevet over i praksis.

Detaljert fremgangsmåte

YouTube har flere detaljerte fremgangsmåter for hvordan du laster opp en video. I tillegg har YouTube et eget nettsted hvor du kan lære deg mer om YouTube og få gode tips.

Kilder

YouTube SEO: How to Optimize Videos for YouTube Search
Powtoon: How to rank YouTube videos on the first page of Google
HubSpot: 20 YouTube Tricks, Hacks, and Features You'll Want to Know About This Year
Backlinko: Video SEO - The definitive guide
The Wall Street Journal: Searching for Videoes? Google Pushes Youtube Over Rivals

Relatert innhold

Inboundbloggen: Derfor bør søkemotoroptimalisering inn i markedsplanen din
Vekstoppskrifter: Hvordan få flere leads ved hjelp av video i Wistia
Vekstoppskrifter: Engasjer målgruppen din med 360 graders video på YouTube
Veksoppskrifter: Slik bruker du live streaming på YouTube

 

Få e-post om nye oppskrifter: Abonner på Vekstoppskrifter.no Først publisert: 4. juli 2017 av Wibeke Degerdal Gulliksen. Oppdatert: 28. mai 2021 av Siri Enoksen.

Siri Enoksen's photo

Av: Siri Enoksen

Siri jobbet tidligere som digitalmarkedsfører i Markedspartner. Siri er utdannet ved Høgskolen i Østfold hvor hun har en bachelor i internasjonal kommunikasjon. Siri har også studert ett år ved Queensland University of Technology, hvor hun tok fag innen markedsføring, visuell kommunikasjon og PR.