Hvordan snakke så datamaskinen din forstår deg

Hvordan snakke så datamaskinen din forstår deg

Kunstig intelligens og spesielt ChatGPT er i vinden som aldri før, men kunstig intelligens er jo egentlig ikke noe nytt. Vi har hatt Siri, Google Home, selvkjørende biler og mye annet opp gjennom årene. Det som har skjedd nå er at generativ AI har eksplodert på kort tid. Generativ AI er kunstig intelligens som kan generere nytt innhold, fremfor å kun analysere eller kategorisere eksisterende data. Men det er ikke bare, bare å skrive gode ChatGPT prompts, du må tenke strategisk. I dette blogginnlegget skal jeg dele noen tanker om generativ AI og hvordan du best mulig kan snakke med datamaskinen din så den forstår deg. 

Se gratis webinar med AI-ekspert John Severinson

40 år med teknologisk utvikling 

La oss sette denne utviklingen i et historisk perspektiv. For 40 år siden ble jeg som ung datanerd overlykkelig hvis jeg så et tastatur. Så kom internett og ble en del av alt, og vi ble vant til at datamaskinene kunne prate med hverandre. Litt senere kom skjermer og ble en del av alt og nå har vi skjermer på håndleddet, i lomma, på kjøleskapet og på toastjernet. Det som skjer nå er at vi er på vei inn en tid hvor vi kunstig intelligens kommer til å bli en del av alt. Hvor enn du snur deg kommer du til å kunne snakke med en maskin på samme måte som du snakker med et menneske. 

Skjermbilde 2023-08-30 kl. 10.31.26

Vi er alle prompt engineers 

Et begrep som blir brukt mye for tiden er prompt engineering, som egentlig bare betyr hvordan du snakker til en maskin. Da tastaturene kom lærte vi oss en måte å snakke med maskiner som vi i dag tar for gitt. Nå er det er helt naturlig for oss å trykke Ctrl + C når du skal kopiere noe og swipe på skjermen din når du skal se på en bildekarusell. Jeg tror at den tiden vi går inn i nå bare blir en ny måte å snakke med datamaskiner på, vi kommer til å lære oss å uttrykke oss med nye ord istedenfor å trykke og swipe. Et lignende eksempel på denne utviklingen er filmen Ratatouile, som handler om at alle egentlig kan lage mat. I tiden vi nå går inn i kommer alle til å kunne snakke med datamaskinen sin uten å måtte kunne masse kompliserte kommandoer. Det finnes selvfølgelig grader av dette som alt annet, men det er helt klart en ny epoke der alle får helt nye superkrefter. 

Skjermbilde 2023-08-30 kl. 10.44.24

Hvor bra kan vi bruke teknologien? 

Bill Gates har et bra nyhetsbrev som heter Gates Notes. Tidligere i år snakket han om at utviklingen av AI er like fundamental som utviklingen av datamaskinen, internett og mobiltelefonen. Jeg er helt enig med han, AI kommer til å forandre måten vi jobber, lærer, reiser, får helsehjelp og kommuniserer med hverandre på. Men det viktigste er hvor godt du klarer å bruke denne teknologien. Det er det som kommer til å skille de beste fra resten, og som avgjør om bedriften din overlever konkurransen. Det er den reisen vi begynner på nå og det du må fokusere på hvis du skal bli best. 

Skjermbilde 2023-08-30 kl. 10.45.07

Litt historisk kontekst 

Da Tik Tok kom ble det sagt at det vokste frem rekordfart, mye fortere enn Instagram. Som du ser på bildet har utviklingen av hvor lang tid det tar før folk begynner å bruke ny teknologi utviklet seg drastisk. ChatGPT slår alle rekorder og brukes allerede av stor del av befolkningen. Det kommer til å få betydning på på hvordan teknologien fortsetter å utvikle seg. 

Skjermbilde 2023-08-30 kl. 11.48.07

Du må henge med i svingene 

Så hvordan pleier vi egentlig å forholde oss til forandring? På bildet under ser du en klassisk kurve på hvordan ulike deler av befolkningen tar til seg nye verktøy. Hvem vil være med å innovere og hvem blir hengende bak? Det er viktigere enn noen gang å være fleksibel og være åpen for å lære nye ting, fordi mange arbeidsoppgaver kommer til å endres og noen kommer til å forsvinne helt. 

Det er også viktig å tenke på hvordan du som leder forholder deg til de ulike fasene. Første fase handler om å eksperimentere, men du kommer ganske kjapt inn i den vanskeligere andre fase som handler om å prioritere.  Mulighetene er enorme, det finnes allerede tusenvis av AI-verktøy. Hvilke skal dere bruke? Hvilke muligheter skal dere se nærmere på? Dette er vanskelige avgjørelser som må tenkes godt gjennom. Siste fase handler om å transformere: sørg for at alle henger med. Vis, installer og tilgjengeliggjør teknologien for alle i bedriften. Det har lenge vært utfordrende med den digitale transformasjonen, men nå går det fortere enn noen gang. Det kommer til å kreve enda mer oppmerksomhet av deg som leder. 

Skjermbilde 2023-08-30 kl. 11.49.10

Skjermbilde 2023-08-30 kl. 11.50.26

På bildet over ser vi nok en graf som er veldig treffende når det kommer til AI. Forventningene til teknologien eksploderer med hype og overdrevne spekulasjoner, men ganske snart kommer man inn i en nedgang. “Det revolusjonerte jo ikke verden?” Tenker du kanskje. "Løste ikke alle problemene våre?" Det er vanlig at vi overvurderer teknisk innovasjon på kort sikt, og blir skuffet når det ikke møter forventningene våre. Det kan være farlig hvis du fokuserer for høyt eller for lavt. Akkurat nå tror jeg vi er på vei ned. “Den har jo feil? Kan man stole på den?” Da går du glipp av poenget og det langsiktige bildet av hvordan du kan bruke teknologien til din fordel. 

Alle bilder jeg har brukt i denne artikkelen er AI-generert, også det bildet du ser under av Winston Churchill. Sitatet handler jo egentlig ikke om AI, men jeg syns det er relevant uansett. Vi er på vei ut av hypen og inn en pragmatisk og realistisk holdning hvor vi faktisk ser hva vi kan gjøre med den nye teknologien. 

Skjermbilde 2023-08-30 kl. 11.55.57

Men, hvordan fungerer egentlig ChatGPT? 

Vi opplever ChatGPT som intelligent, men egentlig er det bare statistikk og sannsynlighet. Derfor vil jeg forklare litt om hvordan ChatGPT og lignende verktøy faktisk fungerer. Det ChatGPT prøver å gjøre er noe som kalles “Next Token Prediction”. Det betyr at den prøver å forutse neste ord i en rekkefølge etter antall ord du har skrevet, som kalles for “Input Tokens”. Hvis du legger inn mer kontekst blir ordet mest sannsynlig et annet. 

Skjermbilde 2023-08-30 kl. 11.56.58

La oss se på et litt mer komplisert eksempel. "Next token prediction using context." Hvis du skriver “write a story” vil den først gi “once», så «upon» osv. Etter hvert ord den genererer, kaller den på seg selv med den nye ordrekkefølgen, som er den forrige samlingen av ord pluss ordet den nettopp genererte. Dette er grunnen til at det i ChatGPT ser ut som svaret skrives foran øynene dine. AI-verktøyet genererer faktisk et og et ord om gangen og viser resultatet kontinuerlig. 

Skjermbilde 2023-08-30 kl. 11.57.59

Stochastic Parrot 

AI-forskeren Timnit Gebru fikk sparken fra Google for at hun ville publisere en akademisk artikkel om farene ved Large Language Model (som ChatGPT er) og hun fant på uttrykket “Stochastic Parrot” for å beskrive disse verktøyene. Stochastic betyr uforutsigbar, og hvis du har lært en papegøye at hvis den snakker får den godteri, ja da kommer den alltid til å si noe, uansett hva du spør den om. Jeg har et godt eksempel på dette: Jeg var i Legoland i sommer og spurte ChatGPT om restauranttips i Billund som var vegetarvennlig. Jeg fikk en liste med 5 restauranter. Søkte opp den ene restauranten for å se hvor den var, det viste seg at det var en kirke. Søkte på neste, det var et lager. Ingen av restaurantene ChatGPT hadde anbefalt meg var faktisk restauranter, men det den skrev til meg var så troverdig at jeg tok det for god fisk. To uker senere var jeg i Florence og spurte ChatGPT om den kunne anbefale meg en turrunde på ca. 3 timer for å se de flotteste historiske bygningene. Det gjorde den, og runden viste seg å være helt perfekt og akkurat 3 timer. Det dette viser er at det er mye mer informasjon om Florence på internett og Wikipedia, enn det er om restauranter i Billund. Men den svarer for det. Dette er veldig viktig å forstå med ChatGPT, den kommer alltid til å gi et svar (som en papegøye), men svaret er ikke nødvendigvis riktig. Jo mer du vet om temaet du spør om, jo lettere er det å vite om informasjonen du får er riktig. 

ChatGPT i praksis 

Skjermbilde 2023-08-30 kl. 12.42.02

Utenom en viss forkunnskap om temaet du spør om for å kunne bedømme kvaliteten på svaret du får, må du også gi ChatGPT en del kontekst. Jeg jobber sånn her, jeg vil gjøre det her, jeg vil ha en så lang tekst, dette er målgruppen jeg vil nå osv. Vet du hva du skal og hvordan du vil ha det kan det bli veldig bra, men blir det for generelt kan det bli vanskelig. Se eksempel over på et godt presentert ChatGPT Prompt. 

Håper dette har gjort det litt lettere for deg å vite hvordan du skal snakke med datamaskinen din, og hvor viktig det er å henge med på den teknologiske utviklingen – den går i rekordfart!

 

Se gratis webinar: Ta riktige beslutninger i AI-jungelen 

John Severinson's photo

Av: John Severinson

John Severinson jobber som konsulent på AI-spørsmål og hjelper bedrifter og håndtere det som nå skjer med Kunstig Intelligens. Han har tidligere jobbet for Meta.