Hvorfor firmabloggen handler mer om sjekking enn om salg

Sjekking er et vanskelig fag. Noen har naturlige ferdigheter og får napp nesten uansett hvilke omstendigheter som rår. Andre står forundret rundt og tenker at ”jammen jeg er jo mye kjekkere enn han”. Atter andre kjører bulldoser og nærmest tvinger det utvalgte objektet til å vise interesse.

En firmablogg har det til felles med en sjekkearena at det er lett å havne i skrytefella og bare snakke om seg selv og sine produkter. Men de beste vet hvordan de skal tiltrekke seg interesse istedenfor å mase om oppmerksomhet. Og hvordan de kan foredle en gryende nysgjerrighet til et varig forhold.

Last ned gratis e-bok: Hvordan lykkes med content marketing

Det handler ikke om deg

Hvis vi hadde bedt folk fortelle om gode erfaringer fra å bli sjekket opp, er jeg ganske sikker på at mange ville beskrevet prosessen i lignende ordelag:

 • Aldri kleint eller flaut
 • Føltes naturlig
 • Fikk fram det beste i meg
 • Ble ikke presset til noe
 • Umiddelbart god kjemi
 • Følte meg sett og verdsatt
 • Mine behov i fokus
 • Jeg snakket mest
 • Opp til meg om vi skulle gå videre 

Naturlig begavede sjekkere har forstått dette, mange begavede selgere også. Jeg er nok ikke den første som trekker paralleller mellom sjekking og salg, men grunnleggende menneskekunnskap kombinert med forståelse av situasjonen, gir både sjekkere og selgere en langsides forsprang på resten av feltet.

Les hvordan du skaper kvalitetsinnhold her

Magisk tiltrekningskraft

Hvis du er en lav, mørk fyr, og prøver deg på noen som søker en høy og lys type, har du litt av en jobb foran deg. Mulighetene dine er betydelig bedre hos noen som er keen på lav og mørk i utgangspunktet. På firmabloggen skal du tenke på samme måte: Vær tilgjengelig for dem som viser en flik av interesse (selv om de ikke helt vet det selv ennå) for dine produkter eller tjenester. Du kan svare på spørsmålene de måtte ha, gi dem innsikt, forståelse og mulighet til å bli bedre kjent med deg hvis de selv vil!

Du kan i stor grad kontrollere hva slags kunder du tiltrekker deg. Bare sørg for å være synlig der dine potensielle kunder leter etter deg, og det er i all hovedsak i søkemotorene og i sosiale medier. Gjør du denne jobben systematisk og grundig, befinner du deg etter hvert på et sted der alle potensielle partnere er ute etter en som er lav og mørk. Tenk så deilig å slippe å overbevise folk om at høy og lys er ut, og at det er lav og mørk som gjelder!

Les hvordan du tiltrekker deg de riktige kundene her

Skap tillit

Ok. Du er altså på et sted med mange mulige partnere som alle har tommelen opp for lav og mørk. Eller; de har i hvert fall ikke utelukket lav og mørk. Hvordan starter du kommunikasjonen? Klatrer opp på baren og lirer av deg en innstudert tale om hvor sjarmerende, kjekk og renslig du er? Sannsynligvis ikke. De fleste vil vel føle seg litt fram og høre med en potensiell partner om hun er her ofte, om hun liker musikken, om hun er opptatt av andre ting enn lav og mørk, eller om hun er her sammen med noen. Gjennom denne konversasjonen finner du ut om du har det hun er ute etter, og hvis det er tilfellet; muligheter til å vise det. Er hun tiltrukket av velkledde menn, og du er sharp dresssed, behøver du ikke engang si det. Er hun opptatt av reise, kan du fortelle om den gangen du kolliderte med Robert DeNiro på et fortau i New York. Er hun opptatt av bøker, kan du spørre om dere har vært på samme bokfestival. Hvis du stort sett nøyer deg med å reise til Løkken i sommerferien og bare leser Fantomet, vil hun ikke tro deg, selv om du framstiller deg som en reiseglad bokelsker.

Er du en skrytepave-markedsfører, eller byr du på verdifullt innhold? 

Det ultimate spørsmålet

Gitt at du gjør tingene dine riktig og har truffet noen som er interessert, vil det ultimate spørsmålet snart melde seg: Vil hun være med deg hjem?

Viktigere enn at spørsmålet kommer, er at muligheten er til stede. Det betyr i praksis at hun på dette tidspunktet må vite at

 • du har et sted dere kan dra til
 • det er ingen andre der
 • det er lett å komme seg dit
 • du ordner det praktiske.

Så må du bare slå deg til ro med at dette er alt du kan gjøre, og at valget nå, ene og alene, er hennes. Statistikken er for øvrig ikke på din side: Du er god hvis du lykkes i en av tjue tilfeller.

Les om konverteringsrate for nettsteder her

Ta et nei for et nei

For de nitten andre tilfellene er den gode nyheten at liker hun deg, kommer hun garantert tilbake. Da må du sørge for at hun ser mer av det hun likte ved deg i utgangspunktet. Nå vet du også mer om henne og kan tillate deg å være litt målrettet med tanke på hva du viser henne. Og for å trekke det hele tilbake til virkeligheten og firmabloggen: Det er viktig at du ikke pusher i denne fasen, men holder fast ved ambisjonen om å hjelpe, veilede og bygge tillit. Tålmodighet lønner seg. Du blir attraktiv når du over tid byr på innhold leserne dine finner interessant og har nytte av.

Hvor ofte bør bedriften publisere nytt innhold?

Møtes dere igjen?

Ble hun ikke med deg hjem, kan det hende hun ringer søndag kveld, møter deg samme sted samme tid neste lørdag, eller kommer hjem til deg på et senere tidspunkt, når hun har tenkt seg om. I mellomtiden må du faktisk sørge for at du har flere som er interessert, og at du på et gitt tidspunkt kan ringe henne opp og si: Hei, jeg har et par andre veldig ivrige beilere her, men aller helst vil jeg ha deg. Skal vi treffes?

 

 Last ned gratis e-bok Hvordan lykkes med content marketing

 

 

Espen Nordal's photo

Av: Espen Nordal

Espen jobbet tidligere som innholdsrådgiver hos Markedspartner. Han har mer enn 20 års erfaring som tekstforfatter og journalist.