Bli funnet på Google med søkemotoroptimalisering (SEO) anno 2015

Av Stig Hammer 6. februar 2015 | 3 minutter lesetid

Syretesten på om du er synlig på Google er å stille følgende spørsmål:

- Dukker du opp på førstesiden av Google når noen søker etter det du tilbyr?

Hvis ikke er du i praksis usynlig. Hele 75 prosent av Google-søk stopper nemlig på førstesiden. Men hvordan kommer du deg dit?  

Søkemotoroptimalisering anno 2015

Søkemotoroptimalisering (ofte forkortet fra den engelske versjonen av ordet til SEO) pleide å handle om tre ting: Søkeord, metadata og lenker. Først og fremst måtte du sørge for å plassere søkeord (nøkkelord) i riktig antall og på riktige steder på websiden din, og så fylle ut de såkalte metadatafeltene (med sidetittel og sidebeskrivelse som de viktigste). Deretter måtte du "plante" lenker som pekte til hjemmesiden din fra eksterne nettsteder. Det var den sikre vei til synlighet på nett.

Last ned gratis guide: Markedsførerens guide til bedre SEO

Dette er dessverre ikke lenger nok. Selv om søkeord, metadata og lenker fremdeles er naturlige ingredienser i enhver digital markedsstrategi, er det nye og viktigere kriterier som har dukket opp.

De siste årene har søkemotorene blitt smartere og flinkere til å forstå søkernes intensjon. Det betyr igjen at de er i stand til å levere bedre og mer relevante søkeresultater, og at det er vanskeligere å narre systemet. Google jobber kontinuerlig med å gi brukerne verdifulle, aktuelle og relevante søketreff, og derfor har kvaliteten på innholdet du publiserer blitt desto viktigere.

I tillegg må bedrifter tenke mobilt, også i søk. 80 prosent av den norske befolkningen oppgir å ha en smarttelefon, og de fleste av dem bruker mobilen til å surfe på nettet med. Google prioriterer nettsteder som er optimalisert for mobile brukere fremfor konkurrenter som ikke har et mobiltilpasset grensesnitt.

5 råd for å bli mer synlig på Google

1. Produser og distribuer verdifullt kvalitetsinnhold 
Ja, bruk av de riktige "søkemotoroptimaliseringsteknikkene" vil fremdeles bidra til bedre synlighet på Google, men kvaliteten på innholdet ditt er blitt mye viktigere - ikke minst hvor ofte og hvor mye du innhold du publiserer.

2. Optimaliser weben din for mobil
Google anbefaler såkalt responsivt design i stedet for å lage en egen mobilversjon av weben din. Et responsivt design omdisponerer automatisk innholdet ut fra hvilken enhet du bruker. Nettstedet ditt vil altså se like bra ut enten du besøker det fra en mobiltelefon eller en datamaskin. Enhver webdesigner som følger med i timen i faget sitt kan hjelpe deg med dette.

3. Tenk spørsmål - ikke bare søkeord
Hva ville en potensiell kunde skrevet om han/hun skulle søke etter en løsning på et problem som du har løsningen på? Svar på disse spørsmålene i artikler, gjerne i overskriften og lag nyttig innhold som gjør dine potensielle kunder smartere.  

4. Ikke gå i "kan for mye"-fellen
En veldig vanlig feil er å bruke et for komplisert språk. Husk at leserne dine ofte kan veldig mye mindre enn deg om temaet du skriver om, og at de som regel bruker enkle ord når de søker. Da blir du ikke funnet hvis du omgir deg med for mange ekspertuttrykk og bruker komplisert fagterminologi. Et tips kan være å tvinge deg selv til å tenke utenfra-og-inn i stedet for innenfra-og-ut, når du skal skrive.   

5. Tenk på hvordan søk endrer seg ut fra sammenheng og situasjon
Dine potensielle kunder vil søke på forskjellig måte alt etter hvor langt de har kommet i kjøpsprosessen. En markedssjef som ønsker mer trafikk til bedriftens nettsted, men som ikke vet hvordan, vil kanskje bruke helt ulike søkebegrep som "øke trafikk til hjemmesiden", "digital markedsføring" eller "søkemotoroptimalisering" for å finne alternative løsninger.

Etter hvert som han/hun får oversikt over de ulike løsningene og mulighetene, vil søket endre seg og bli mer løsningsspesifikt. En markedssjef som har forstått at et marketing automation-system vil kunne gi ham én felles plattform for å koordinere markedsføringstiltak på tvers av ulike digitale verktøy, og slik generere flere leads og kunder, vil gjerne sammenligne tilbydere eller systemer.

Inbound marketing gir helhet

Det skrives mye om SEO og søkemotoroptimalisering, men i dagens digitale verden handler det først og fremst om å tenke helhetlig. Som markedsførere har vi et stort arsenal av verktøy å ta i bruk, som i samspill kan gi svært gode resultater. Som nevnt er innhold en vesentlig faktor for å lykkes på nett i dag, og derfor skrives det også mye om content marketing.

Den beste tilnærmingen til digital tenkning som jeg så langt har sett, oppsummeres i inbound marketing-filosofien. Hvis du jobber med eller leder markedsføring, og ikke kjenner til inbound marketing, må du lese deg opp på dette. Nå.

Last ned gratis:  Markedsførerens guide til bedre SEO

Temaer: inbound marketing, digital markedsføring, SEO, søkemotoroptimalisering, inbound markedsføring


Stig Hammer's photo

Av: Stig Hammer

Stig jobber som faglig leder forretningsrådgivning i MarkedsPartner og var med på å starte selskapet i 1997. Han har mer enn 20 års erfaring fra strategisk rådgivning til store selskaper i mange ulike bransjer, og i alle ledd av verdikjeden. Stig er utdannet siviløkonom, og er opptatt av strategisk forbedring av kundereiser, digital transformasjon og inbound marketing.

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

Epost

Om Inboundbloggen.no

Inboundbloggen.no av MarkedsPartner AS leverer innsikt, ekspertise og inspirasjon om digital markedsføring og salg for å hjelpe ledere og markedsførere med å skape vekst i sine selskaper.

Besøk også markedspartner.no, digitalleder.no og vekstoppskrifter.no

Temaer

Se alle