Hva er forskjellen på content marketing og inbound marketing?

Et spørsmål jeg ofte hører er: "Hva er egentlig forskjellen på content marketing og inbound marketing?" I dette innlegget prøver jeg å gi en enkel forklaring på dette.

Inbound vs. outbound

Det er enklest å starte med å forklare hvorfor det kalles inbound marketing. Markedsføring kan grovt sett deles inn i to kategorier: inbound og outbound. 

  • Inbound er markedsførings- og salgsaktiviteter rettet mot personer som har et erkjent behov for det du tilbyr. De har et problem eller en mulighet de leter etter en løsning til, og vil i 9 av 10 tilfeller starte søket sitt på Google. Grunnpillarene i en inbound-tankegang er å oppnå synlighet på søk og i sosiale medier, drive trafikk til web, konvertere trafikken til leads (konkrete henvendelser fra potensielle kunder) og konvertere leads til kunder. Det er kjøperen selv som tar initiativ til å etablere kontakten med deg, og derfor betegnes denne typen markedskommunikasjon også som kjøperinitiert markedsføring. Inbound er i all hovedsak en digital markedsføringsform.

  • Outbound er salgs- og markedsføringsaktiviteter rettet mot personer uten et erkjent behov - det vil si, man vet som regel ikke om de har et erkjent behov eller ikke. I denne kategorien finner man oppsøkende salg, utsendelse av reklame per post, annonser, TV- og radioreklame, events, sampling osv. Her er det selger som tar initiativ, og outbound kalles derfor også for selgerinitiert markedsføring. Outbound kan være både digital og analog.

Inbound og outbound er ingen "enten-eller". Men, den største feilen markedsførere gjør er å gjøre tingene i gal rekkefølge. Plukk den lavt hengende frukten først - så kan du ta frem stigen og plukke den andre frukten senere, om nødvendig. 

De menneskene som akkurat nå leter etter en løsning til et problem eller en mulighet som du har svaret på, er langt enklere å selge til enn de som ikke vet at de har et behov og de som trenger å bli overbevist. 

Prioriteringen til enhver smart markedsfører bør derfor være som følger:

  1. Etabler først en inbound-strategi som sikrer at bedriften utnytter kjøperinitiativet i markedet. Høst den lavt hengende frukten først fordi det er rimeligere og frukten er også mye mer moden.

  2. Om inbound-strategien din ikke gir nok effekt kan du spe på med outbound-tiltak

Content marketing (CM) vs. inbound marketing (IM)

Felles for begge typer markedsføring er at innhold er et bærende element. Filosofien er at man skal hjelpe sine potensielle kunder i stedet for å plage. Det gjør man ved å tilby dem verdifullt innhold i stedet for å pushe reklame på dem. Hva er så forskjellen?

  • Content marketing (CM), eller innholdsmarkedsføring, har en bred innfallsvinkel til innhold. CM kan være både outbound og inbound, både analog og digital. Tiltakene i en CM-strategi kan inkludere både nettsteder, kundemagasiner og events. CM kan understøtte flere markedsføringsmål, men spesielt merkevarebygging og kundelojalitet. (Se eget innlegg som definerer CM).

  • Inbound marketing (IM) er smalere i sin approach, er utelukkende digital og er som navnet tilsier, inbound av natur. Typiske tiltak i en IM-strategi er blogging, sosiale medier, søkemotoroptimalisering, søkemotormarkedsføring, e-postmarkedsføring og web. IM er et svært effektivt virkemiddel dersom virksomheten har leadgenerering (generere henvendelser fra potensielle kunder, søkere, studenter, medlemmer) som viktigste markedsføringsmål. (Se eget innlegg som definerer IM). 

Hvis markedsføringsmålet ditt utelukkende er branding, vil inbound kanskje ikke være riktig. Men for de fleste store selskaper som gjør mye innen branding, har de fleste av dem også et behov for inbound. For de mange som lurer på om inbound marketing er riktig for dem har vi derfor laget en test som du kan ta her.

Har du spørsmål, kommentarer, innspill? Ikke nøl. Fyr løs i kommentarfeltet under eller kontakt meg direkte.

Last ned gratis e-bok:  Skap resultater med inbound marketing

Erlend Førsund's photo

Av: Erlend Førsund

Erlend Førsund jobbet som innholdsrådgiver og markedssjef i Markedspartner fra 2015-2021. Han er utdannet ved BI og NHH og har blogget om markedsføring og digitalisering på sin egen blogg.