Hva er HubSpot? [inbound marketing software]

Av Per Raknes 15. mars 2016 | 10 minutter lesetid

HubSpot_-_markedsledende_marketing_automation_system.png

Da Brian Halligan og Dharmesh Shah møtte hverandre på MIT i 2006, var det starten på noe som 10 år senere skulle bli verdens ledende marketing automation-system: en programvare som automatiserer markedsføring og salg basert på inbound marketing-metoden. I dette innlegget vil jeg fortelle hva HubSpot er og presentere noen av de mange spennende funksjonene.

HubSpot - markedsledende innen marketing automation (MA)

2015-marketing-automation-market-share.pngHubSpot har mer enn 15 000 kunder og over 2 200 partnere i mer enn 90 land. Selskapet eies delvis av Google og Salesforce. MarkedsPartner er Norges eneste sertifiserte Gold Partner.

I følge Marketing Insider er HubSpot markedsledende på tvers av alle segmenter. I enterprise-segmentet (store selskaper) har HubSpot 21,1% av markedsandelene og konkurrerer mot aktører som Pardot og Eloqua (Oracle). HubSpot ble i 2014 beskrevet som det beste all-round MA-systemet av Venture Beat.

Les også: Hva er marketing automation? »

Inbound markedsføring

Før vi går nærmere inn på HubSpot, må vi se litt på hva inbound markedsføring er. Begrepet inbound markedsføring (jeg har ikke funnet noe godt norsk ord for dette ennå) har i kjølvannet av content marketing begynt å bli mer og mer kjent i Norge, noe veksten i antall Google-søk per måned de siste to årene illustrerer:

Norske_sk_etter_Inbound_marketing_pa_Google.png

I USA har man praktisert inbound markedsføring i flere år. Konseptet med inbound markedsføring er å få potensielle kunder til å komme til deg, i stedet for å ”tvinge” dine produkter eller tjenester på personer som ikke vil ha dem, eller i alle fall ikke er klar for å kjøpe.

Inbound markedsføring utnytter mange ulike elementer for å oppnå dette:

 • Analyse
 • Blogging
 • Calls-To-Action
 • E-post
 • Landingssider
 • Lead Management
 • Marketing Automation
 • SEO (Søkemotoroptimalisering)
 • Sosiale medier
 • Website

I boken Inbound Marketing - Attract, Engage and Delight Customers Online, skriver Brian Halligan og Dharmesh Shah om inbound marketing-metoden, som du ser på modellen under:

Inbound_marketing_metoden_-_MarkedsPartner.png

 • Tiltrekke: Gjøre fremmede til besøkende 
 • Konvertere: Gjøre besøkende til leads
 • Selge: Gjøre leads til kunder
 • Begeistre: Gjøre kunder til ambassadører

Dette er de fire markedsføringsoppgavene innen inbound marketing, som også HubSpot er bygget for å understøtte. 

Les også: Hva er inbound marketing »

HubSpot: Programvaren som setter inbound marketing i system

HubSpot er en programvare som setter inbound markedsføring i system, og utnytter og samkjører elementene nevnt i forrige avsnitt.

Tenk deg at de som leser innlegg på bloggen din får tilbud om å laste ned ytterligere innhold om temaet mot å gi deg sin e-postadresse som motytelse, og dermed bli et lead for deg.

Tenk deg videre at du får informasjon om hvilke av disse personene som besøker bloggen din videre, og hvilke som besøker nettstedet ditt, og hvilket innhold de er interessert i. HubSpot kan gjøre alt dette for deg (og mye mer). 

Du kan få HubSpot helt automatisk til å gi deg beskjed hver gang noen har vist så stor interesse at det vil være fornuftig av deg å kontakte ham/henne personlig.

Du kan slutte med ”cold calls”, og bruke din salgsinnsats på de leads som er kommet mye lenger i kjøpsprosessen.

Les også: Hvorfor salgsavdelingen ikke bør drive med cold-calling »

Dashboardet - full oversikt over viktige måltall

Dashboardet til HubSpot er lett tilgjengelig og lett å forstå. Her ser du raskt hvordan du ligger an i forhold til målene i inneværende måned. Du kan også se disse tallene sett i forhold til forrige måned eller en egendefinert periode. 

Dashboardet_til_HubSpot_sin_marketingmodul.png

(Det finnes også lignende oversikter for underordnede områder, hvor du kan dykke dypere i tallene flere nivåer ned.) 

Blogging

Blogging er et bærende element i inbound markedsføring, og en forutsetning for å skape trafikk og vekst i leads og kunder. Med HubSpot er det enkelt å planlegge, skrive og publisere blogginnlegg. De som sverger til Wordpress som det beste bloggverktøyet, vil rødme av skam bare ved tanken etter å ha brukt HubSpot i et par uker. 

Under ser du et skjermbilde av bloggverktøyet, eksemplifisert med mitt eget innlegg. Til venstre ser du sjekklisten som kvalitetssikrer blogginnlegget. De grønne og oransje lysene indikerer det som er gjort og det som gjenstår å gjøre for at innlegget skal være optimalisert.

SEO_i_bloggmodulen_til_HubSpot.png

SEO (Search Engine Optimization)

Søkemotoroptimalisering (SEO) er tiltak du gjør for å øke sannsynligheten for at nettsidene dine blir funnet på Google når noen søker etter de ordene og frasene du ønsker å bli funnet på. HubSpot har innebygd verktøy for dette som sikrer kvalitet på flere nivåer.

Enhver inbound marketing-strategi er bygget på en grundig søkeordsanalyse, og i HubSpot legger du inn alle ord og fraser du ønsker å bli synlig på.

I HubSpot sitt oversiktlige Keywords-panel (vist på skjermbildet under) kan du se hvor høyt søkeordene dine er plassert i Google og hvor høy konkurransen er, slik at du kan jobbe systematisk og målrettet med SEO .

SEO_i_HubSpot.png

Du kan også få dybdeinformasjon om utviklingen på et bestemt søkeord ved å klikke på det i panelet. HubSpot er svært datarikt på den måten, og gir fordypningsmuligheter på mange områder.

Les også: Hvorfor MÅ du ha en SEO-strategi for dine firmasider? »

Sosiale medier

Sosiale medier er også en integrert del av HubSpot. Herfra kan du både overvåke sosiale medier (foreløpig begrenset til Twitter), publisere oppdateringer og hente ut rapporter for å analysere effekten.

Du kan skreddersy dine egne sosiale mediestrømmer, og f.eks. se tweets fra dine kontakter eller tweets som inneholder spesifikke søkeord. HubSpot gjenkjenner også kunder og leads fra kontaktdatabasen, og merker dem med fargekoder (både i HubSpot og på Twitter) slik at du kan se hvem du kommuniserer med:

Sosial_strm_i_HubSpot_identifiserer_kunder_og_leads.jpg

Les også: Markedsføring i sosiale medier: 21 Twitter-tips for ledere og CMOer »

Web (HubSpot CMS)

HubSpot er ikke bare et marketing automation-system med en bloggmodul, men programvaren har også en fullverdig CMS-modul, altså et publiseringssystem som du kan bygge nettsider med.

En av fordelene med å bruke HubSpot CMS er at du kan dra nytte av data og tilpasse visning av innhold ut fra hvem som ser sidene dine (kunder, leads osv.) I tillegg er CMS-et basert på WYSIWYG (What You See Is What You Get), som betyr at sidene er svært enkle å redigere, selv for nybegynnere.

NB: Du er på ingen måte nødt til å flytte din eksisterende hjemmeside til HubSpot for å bruke systemet - nevnte CMS-system er dessuten tilleggstjeneste som ikke er inkludert i standardversjonen av HubSpot. Dine eksisterende hjemmesider kan enkelt integreres med systemet ved hjelp av et script som installeres på 1-2-3.

Lead Management

HubSpot har en kontaktdatabase som du gjerne kan betegne som et CRM-system for leads. Hver kontakt i basen har et eget kontaktkort som inneholder data vedkommende selv har oppgitt gjennom skjemaer, samt data basert på personens digitale atferd i dine kanaler.

Du kan enkelt følge personens tidslinje og se alle kontaktpunkter han eller hun har hatt med deg - samt se hvilke deals (salgsaktiviteter) som er gjort overfor vedkommende.

Lead_management_med_HubSpot.jpg

Landingssider

Landingssider har én oppgave: Å konvertere besøkende til leads.

Med HubSpot kan du sette opp flotte landingssider og tilby for eksempel e-bøker, rapporter, videoer eller andre verdifulle innholdsprodukter til de besøkende. 

Eksempler på landingssider satt opp i HubSpot:

Som du ser, har ikke landingssidene noen navigasjon eller linker som peker ut fra nettstedet. Det å holde den besøkende på landingssiden inntil konverteringen skjer er en av flere beste praksiser som kan øke konverteringsgraden din. 

En annen feature som HubSpot har er at den vet hvem kontakten er når han eller hun besøker en av nettsidene dine (gitt at vedkommende er en kontakt i din database). I eksempelet under kommer jeg til et ferdig utfylt skjema, og det er bare for meg å klikke SEND.

Eksempel_pa_en_enkel_landingsside_satt_opp_i_HubSpot.png

Når en person fyller ut og sender inn skjemaet på landingssiden din, kan du automatisere resten av prosessen:

 • Automatisk utsendelse av e-post til kontakten, med link til ressursen
 • Automatisk varsling av relevant salgsperson internt i organisasjonen din
 • Automatisk åpning av ny side med nedlastningsknapp
 • Automatisk innrullering i workflow (lead nurturing)

CTA-er (Calls To Action)

Et blogginnlegg uten en CTA (handlingsutløsende knapp) er meningsløst i et inbound marketing-perspektiv. I motsetning til merkevarebyggende kommunikasjon, hvor formålet er at personen skal konsumere innholdet, er formålet i leadsgenererende markedskommunikasjon at lesningen av innholdet skal lede til en handling hvor leseren identifiserer seg - noe som skjer ved å tilby noe av verdi til leseren.

Eksempler på CTA-er ser du i høyre kolonne i dette innlegget, samt nederst i innlegget. Siden HubSpot gir deg muligheten til å operasjonalisere Big Data, kan du vise ulike CTA-er til ulike mennesker, basert på hvor i kjøpsprosessen de befinner seg. Slike smarte CTA-er er helt nødvendige for å bevege dine kontakter nedover i kjøpstrakten, og er derfor en svært viktig del av din inbound-satsning.

Smarte_CTAer_i_HubSpot.jpg

Marketing Automation

Marketing automation er automatisering av 1:1 digital kommunikasjon med dine kontakter på et tidlig nivå i kjøpsprosessen. I HubSpot kan du opprette såkalte workflows (arbeidsflyter), som styrer denne prosessen. Skjematisk framstilt kan det se slik ut:

Lead_Nurturing_-_dialoglp_-_MarkedsPartner_v3.png 

Ved hjelp av workflows og lead nurturing kan du automatisere den første delen av kommunikasjonen med nye kontakter, basert på persona, digital atferd og ut fra om de er en god match for din virksomhet. Kommunikasjonen foregår fortrinnsvis via e-post.

Når kontakten viser tilstrekkelig interesse og har blitt kvalifisert ut fra salgsavdelingens kriterier for et godt lead, endrer vedkommende status fra lead til SKL (salgskvalifisert lead).

Samtidig varsles de riktige personene i salgsavdelingen, slik at de kan følge vedkommende opp manuelt, via telefon eller e-post.

Skjermbildet under viser hvordan en workflow settes opp i HubSpot:

Marketing_automation_i_HubSpot.png

Les også: Salgssjefen forteller: Hvordan vi fikk flere nye kunder og økt salg »

Les også: Hva er marketing automation? »

E-post

HubSpot har en egen modul for e-postmarkedsføring som er ganske sofistikert, sammenlignet med tradisjonelle nyhetsbrevverktøy. Verktøyet er enkelt å bruke og har gode rapporteringsfunksjoner.

Modulen er også smart i den forstand at den kan tilpasse automatisk utsendte e-poster basert på data for hver enkelt mottaker. Vi kaller dette personifisering av innhold, som vist i skjermbildet under:

HubSpot_epost.png

I eksempelet over hilses kontakten ved navn, systemet genererer den mest interessante innholdsressursen, henviser til vedkommendes firma og signerer e-posten med salgsrepresentantens navn og telefonnummer.

Når det gjelder bruk av e-post er mulighetene uendelige og nesten kun begrenset av kreativiteten din. Du kan for eksempel lage en workflow som sier at når en person besøker en bestemt webside, skal vedkommende motta en e-post fra en bestemt person med et bestemt budskap. Du kan også legge inn en tidsforsinkelse her, slik at det ikke blir for åpenbart eller påtrengende at du henvender deg om dette temaet akkurat nå.  

Som du ser, gir dette en helt unik mulighet til å skreddersy kontakten mot dine kontakter. 

Analyse

En av de store styrkene til HubSpot er analyse- og statistikkdelen. Du kan måle absolutt alle digitale tiltak du gjør via plattformen, og se effekten ned til den minste Twitter-oppdatering. Hvilke blogginnlegg blir lest? Hvilke konverterer best? Hvilke e-poster gir best effekt? Osv.

HubSpot har en utvidelse (tilleggstjeneste) som gir en svært god visuell framstilling av effekten av bedriftens salgs- og markedsføringsaktiviteter sett i sammenheng med mål. Dette åpner for gode diskusjoner og analyser av arbeidet. Får du ikke nok kunder? Analyser trakten - bør du fylle på med mer trafikk gjennom native annonsering, flere landingssider eller blogginnlegg? Eller bør du heller jobbe i midten av trakten med lead nurturing for å få de kontaktene du har til å konvertere og forflytte seg raskere nedover i trakten? HubSpot spiller markeds- og salgsavdelingen bedre, ved å gi innsikt som fører til gode beslutninger, som igjen påvirker resultatene.

Marketing_og_salg_dashboard_i_HubSpot.jpg

En av mine favoritter er Sources-rapporten (kilde-rapporten). Den viser hvilke kilder trafikk, leads og kunder kommer fra. Både på overordnet nivå (som vist under), og på underordnet nivå - da du kan klikke deg nedover til mer og mer detaljert informasjon - knyttet til personnivå. 

HubSpot_sin_rapport_for_hvilke_kilder_trafikken_kommer_fra.png

CRM

HubSpot er ikke bare et fantastisk verktøy for å sette inbound markedsføring i system. CRM-delen av HubSpot, som er en integrert del, gir deg en støtte videre i salgsprosessen. Kontaktbasen i HubSpot blir samtidig din kundedatabase.

Les også: HubSpot lanserer gratis CRM-system for bedrifter »

Til slutt

Jeg håper dette innlegget gjorde deg litt klokere på hva HubSpot er. Har du spørsmål eller kommentarer, så hører jeg gjerne fra deg i kommentarfeltet under.

Last ned gratis e-bok: Skap resultater med inbound marketing

Temaer: marketing automation, HubSpot


Per Raknes's photo

Av: Per Raknes

Per jobber som prosjektleder og testansvarlig i MarkedsPartner. Han sørger for at prosjekter blir gjennomført iht. den planen som er avtalt med våre kunder.

Følg på LinkedIn

Epost

Om Inboundbloggen.no

Inboundbloggen.no av MarkedsPartner AS leverer innsikt, ekspertise og inspirasjon om digital markedsføring og salg for å hjelpe ledere og markedsførere med å skape vekst i sine selskaper.

Besøk også markedspartner.no, digitalleder.no og vekstoppskrifter.no

Temaer

Se alle