Webredaktørens 7 største tidstyver

 

En kollega ringer deg for å fortelle at du må legge ut en nyhet raskt og at det helst skulle vært gjort i går. Du får ikke gjort noe med tiden som har gått, men du skal selvsagt klare å få ut nyheten raskt. Eller… gjør du?

Jeg er vel ikke den eneste som har opplevd at ting man tror tar et kvarter brått kan ta flere timer. Det kunne dog tatt et kvarter om man ikke støtet på flere hindringer underveis. Kjenner du igjen noen av scenarioene under?

1. Vanskelig å få tak i folk

Du mottar et grunnlag på e-post som er av dårlig kvalitet, og det er din jobb å sørge for å gjøre dette bra. Når du ringer opp kollegaen din igjen for å innhente mer info, har han eller hun selvsagt gått i et møte og er ikke tilgjengelig på et par timer. Du prøver noen andre, og er du heldig så får du tak i noen som kjenner til saken.

2. Du får motstridende informasjon

Etter mye om og men får du tak i en person som er villig til å hjelpe deg, men denne personen har en annen versjon av informasjonen enn hva den første ga deg. Hvem skal du høre på? Du sitter med et dilemma, da det er viktig å legge ut korrekt info, og nå vet du ikke hva du skal formidle.

Har du flere kollegaer som kjenner til dette? Kan du finne noe om det på nettet? Er det en leder som kan hjelpe deg i å ta de riktige beslutningene?

3. Ledelsen ser ikke viktigheten med nettsiden

Du får tak i en leder, men lederen er ikke interessert i nettsidene og avviser deg forsiktig med at han/hun ikke har tid til å se på dette. Hadde lederen vært interessert, kunne han/hun sørget for å enten gi deg riktig info eller beordret noen andre til å gi deg det. Slik situasjonen er nå, så må du gjete kollegaer for å få informasjon – ikke bare til denne nyheten, men også til resten av siden.

De første tre hinderne er et resultat av dårlig webstrategi. Resultatet er at du muligens sitter med en nærmest statisk side full av faktafeil der det publiseres innhold når noen finner ut at det er behov – og gjerne en stund etter at det normalt burde vært lagt ut eller endret. Du har ikke ledelsen med på laget, og du er satt til å gjøre en jobb uten mål, og nærmest uten mening.

LES OGSÅ: Hvordan lage en webstrategi som gir resultater »

4. Publiseringsverktøyet møter ikke behovet

Når du omsider har klart å innhente og bearbeide all informasjonen du trenger, og fått godkjent korrektur på tekst, er det på tide å få det ut på nettet. Det er et stort ønske om å dele nyheten på sosiale medier, og du vet at majoriteten leser nyheten på mobil. Du vet det er noen hindringer for å oppfylle ønsket kollegaen din har. Nettsiden dere fikk for 5 år siden har ikke bare mistet sin glans og brukervennlighet for leseren, men den er ikke like enkel å håndtere i publiseringsverktøyet som da den var ny. Du har ikke fått midler til å verken gjøre om på designet eller oppgradere til en ny versjon av publiseringsløsningen. Det du sitter med er en side som ikke er mobiltilpasset (responsivt design), og deling på sosiale medier fungerer ikke som ønsket ved at bl.a. saksbilde ikke vises på Facebook. I tillegg merker du at du stadig må lage flere alternative løsninger for å få ting til å fungere, da den nye nettleseren din fungerer dårlig med det gamle og uoppdaterte publiseringsverktøyet. Ledelsen er, som sagt, ikke interessert i nettsidene, og det å bruke penger på å oppgradere eller lage en helt ny nettside er ikke et tema.

LES OGSÅ: Hvorfor du MÅ ha en responsiv web »

5. Mangler passende bilder

Du gjør det beste ut av det du har og oppretter nyheten i publiseringsverktøyet. Neste utfordring nå er å finne et bilde til nyheten, som illustrerer det som blir formidlet, da oppdragsgiveren ikke har sendt med dette. Du kan velge å ikke legge til et bilde, men vet at et passende bilde har en stor effekt på om folk leser nyheten eller ei .

I henhold til åndsverkloven må fotografen gi samtykke til bruk av sine bilder, derfor er «lån» av bilder man finner på et Google-søk eller på andres nettsider ingen god idé. Fristende, men dumt! Og siden du ikke sitter med egne bilder, kan såkalte stockbilder være løsningen. Problemet er bare at flere andre kan bruke det samme bildet, og at motivene ofte er av oppstilte fotomodeller i et unaturlig miljø. Dette gjør nettsiden din mindre troverdig, og slike bilder bør derfor velges med omhu og i «nødstilfeller».

Du vurderer å ta et passende bilde selv, men vet at du – til tross for at du er familiens ivrige feriefotograf – ikke tar bilder av spesielt høy kvalitet. De fungerer muligens til å brukes som situasjonsbilder i nyhetssaker der f.eks. sentrale personer er avbildet, men ikke som generelle illustrasjonsbilder. Det du savner er bilder som er tatt av en fotograf, der det bl.a. er tatt ulike situasjonsbilder av egne ansatte i arbeid, innbydende bilder av produkter, fasaden på kontorbygningen og andre generelle bilder som kan brukes i de tilfellene du ikke har egne. Disse kan også brukes til de faste sidene som forteller om firmaet, hva dere tilbyr osv. Men nok en gang, ledelsen er ikke spesielt interessert i å bruke penger på nettsiden, så du kan bare håpe det vurderes å lage en brosjyre eller annonse som fremmer behovet om gode bilder.

LES OGSÅ: 16 fototips til digitale markedsførere »

6. Har bilder, men vet ikke hvor

For bedriften har bilder – da disse er brukt i utallige trykksaker – men du vet bare ikke hvor alle er. Du har funnet noen bilder her og der på serveren, som du har brukt (alt for) ofte, men de ligger ikke samlet, og bildene er ikke navngitt ift. motiv, slik at det er umulig å søke etter dem. I tillegg sier ryktene at det er noen fotokyndige kollegaer som har tatt bilder med ok kvalitet, som du gjerne vil ha tak i.

Det som står høyest på ønskelisten, etter en oppgradert/ny nettside, er orden i bildene. Du ønsker et enkelt program som alle (eller utvalgte i bedriften) kan få tilgang til for å samle bedriftens bilder og andre relevante filer (videoer, PDF-er, PowerPoint-presentasjoner o.l.). Et program dere enkelt kan håndtere lagring, søk,og deling av ulike filtyper i. I tillegg kan dere i programmet lage formatet og versjonen dere trenger, uansett hvilket format originalen er i. Filene finner dere enkelt ved å søke på nøkkelord, som dere etter opplasting har merket filene med.

SJEKK OGSÅ UT: Third Light mediabase: Databaseløsningen for bedriftens bilder og videoer

7. Har ikke riktig verktøy til bildebehandling

Etter å ha sett gjennom hele serveren etter bilder så fant du et bilde som til nød kan brukes. Det eneste er at du skulle ha fjernet noe fra bildet. Du har funnet mange gratisprogrammer for bildebehandling som kan brukes i en nettleser, men funksjonaliteten endres stadig, så du bruker mye tid på å holde deg oppdatert. Dessuten finner du lite eller dårlige hjelperessurser, og du kjenner ingen andre som bruker dette programmet, som du kan spørre om hjelp.

Photoshop, det mest foretrukne bildebehandlingsprogrammet for mange, har all den funksjonaliteten du trenger, og mer til, og det finnes utalllige bruksanvisninger og videoer på nettet som kan følges for å øke kunnskapsnivået noen hakk. Men ledelsen har sett på prisen, og mener det bør være mulig å finne et billigere program. For du trenger vel ikke all den funksjonaliteten? Nei, som webredaktør gjør du normalt ikke det, så derfor har Photoshop en lettversjon, Photoshop Elements, som har en pris ledelsen klarer å svelge enklere. Selv om det er en lettversjon, vil jeg anta at du ikke vil savne noe av den funksjonaliteten du får i fullversjonen.

Etter å ha gått gjennom alle hinderne som er nevnt over, tror du at det tok et kvarter å legge ut nyheten? Tvilsomt.

Oppsummert: I webredaktørens perfekte hverdag innser både ledelsen og kollegaer behovet og verdien med nettsidene. Når det er oppnådd, gjøres det tiltak for å få på plass rutiner, webstrategi, verktøy og ressurser for å oppnå et best mulig resultat. Og resultatet vi er ute etter er å tiltrekke oss de rette leserne ift. hva vi har å tilby. Med den riktige tankegangen på plass, kan man også være moden for å ta et steg videre med inbound marketing.

Gratis e-Bok  4 steg til en mer selgende web  Gjør weben din til en kundemagnet 

Temaer:

innhold websider
Anett Gunnerud's photo

Av: Anett Gunnerud

Anett var webredaktør i Markedspartner. Hun jobbet med forbedring og vedlikehold av våre kunders nettsteder, og hadde ansvaret for innholdsarbeidet i nye webprosjekter.