Hvorfor du MÅ ha en responsiv web

Av Birger Patrick 2. juli 2015 | 3 minutter lesetid

Hvorfor_du_M_ha_en_responsiv_web_v1

Folk i dag surfer på nettet fra skjermer og enheter i alle slags varianter, og en økende andel besøker nettsteder fra sin smarttelefon. Hvordan sikrer du at din hjemmeside når opp til den standarden som kreves av et moderne, brukervennlig og effektivt nettsted?

Det er ikke mer enn et par-tre år siden at flere bedrifter valgte å supplere sitt eksisterende nettsted med en mobilversjon for å møte den nye trafikken, alternativt en App. 

Innledningsvis vokste det frem hypoteser om hvem som besøkte et nettsted fra sin smarttelefon, og hva de ville ønske å gjøre der. Typisk var det kjappe besøk på jakt etter enkel informasjon, tenkte man - telefonnumre, ansatte, adresser eller åpningstider. Dette skulle skje på bussen, i bilen, eller kanskje fra sofakroken mens man egentlig gjorde noe annet.

Vingeklippede mobilwebber

Derfor var ofte mobilversjonen vingeklippet til det innholdet man mente var viktig nok til den nye brukssituasjonen. Skulle man være enda kulere brente man av heftige budsjetter på en App for dagens kuleste telefon - uten å ta to skritt tilbake for å tenke seg om.

Flere løsninger vokste frem  - teknologi for å finne ut om den besøkende benyttet en PC, en iPhone eller Galaxy-telefon, eller et nettbrett - og deretter ble man sendt til riktig nettsted. Mange så sitt snitt til å tjene kroner på denne løsningen, og tilbød raske automatiske kopier av hjemmesider i mobilversjon.

Imidlertid har det skjedd mye som skaper helt nye utfordringer - og ingenting på horisonten ser ut til å bremse utviklingen.

Så eksploderte det ...

Antall forskjellige gadgets eksploderte - fra versjoner og fabrikater av mobiltelefoner, nettbrett, laptop-pc'er med uendelig mange skjermstørrelser, smart-tv, nettlesere, operativsystem osv. Allerede hadde nettredaktører og webmastere et svare strev med å oppdatere og vedlikeholde flere spesialtilpassede nettsteder. 

Statistikk viste etter kort tid at hypoteser om hvilket innhold som skulle til hvilket nettsted ikke holdt mål - og snart spratt knapper med "vis PC-versjon av nettstedet" opp som paddehatter, som en nødløsning, med tilhørende knotete koding for å komme rundt eksisterende kode som ville sende din smarttelefon til mobilversjonen.

Folk brukte ikke bare telefonen eller nettbrettet til å sjekke basisinfo - de ble brukt til å vise alt av tilgjengelig innhold. 

Flere utfordringer kom på løpende bånd; sosiale medier blir mest brukt på mobile enheter, med tett integrasjon mot nettlesere. Nyhetsbrev, e-post, kampanjer, QR-koder, søk - sterke Call To Actions som ikke kan vente til du kom på kontoret foran PC'en før de klikkes på skaper en stadig tiltakende hodepine for de som måtte ha flere versjoner av sitt nettsted. Kode som sjekker hva slags enhet som kom på besøk må vedlikeholdes og justeres daglig - hvis ikke oftere - for å unngå at den viser feil versjon av nettstedet.
 
I tillegg oppdaget mange at de slåss med seg selv i søkemotorene - ofte var jo innholdet duplisert, og dermed fikk Google etterhvert nok og gikk ut med info om at de fra nå av ville nedprioritere de nettstedene som fantes i flere versjoner.

> Les også: Google endrer algoritmene igjen: Hva har det å si for din web?

Fremveksten av responsivt design

Parallelt, og drevet frem av nye bruksmønstre, vokser også nye programmeringsmuligheter frem. De siste årene har vi laget såkalte responsive nettsteder.

Et responsivt nettsted er enkelt forklart en web som dynamisk tilpasses størrelsen på viewport (den skjermen som besøkeren brukes), og som ikke bryr seg om det er en mobiltelefon, PC, en TV-skjerm på Times Square eller et armbåndsur. 

Nok en bonus er at alt av innhold er tilgjengelig på alle dingser, og vi kan gjøre designmessige grep som sørger for best mulig brukeropplevelse på tvers av alle platformer. 

Skulle det vise seg at ditt nettsted får store besøkstall fra en ny og ukjent platform i fremtiden, kan man enkelt sørge for at det også vil fungere optimalt siden ditt nettsted allerede er responsivt.

Hvordan kan du se om du har en responsiv hjemmeside eller ikke?

Prøv å gjøre nettleservinduet ditt smalere/bredere – du kan teste på denne bloggen. En responsiv web kan gjøres på flere måter – fra en svært enkel løsning til spesialtilpasninger for spesifikke skjermstørrelser.

Temaer: webutvikling


Birger Patrick's photo

Av: Birger Patrick

Som leder for interaksjonsdesign og front-end utvikling hos MarkedsPartner er Birger evangelist for alt som bidrar til en god brukeropplevelse. Han har utdanning fra Høgskolen i Østfold innen IT, Statsvitenskap og Merkantil Engelsk.

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

Epost

Om Inboundbloggen.no

Inboundbloggen.no av MarkedsPartner AS leverer innsikt, ekspertise og inspirasjon om digital markedsføring og salg for å hjelpe ledere og markedsførere med å skape vekst i sine selskaper.

Besøk også markedspartner.no, digitalleder.no og vekstoppskrifter.no

Temaer

Se alle