Sjekkliste: Lage en e-bok? Dette må du tenke på!

shutterstock_512856217-336223-edited.jpeg

 

Du har fått ansvar for den nye e-boken bedriften din ønsker, og er full av gode idéer. Men hvor skal du begynne? Hva bør du ta stilling til, og hvilke elementer består en e-bok av? Her får du en sjekkliste.

Som designer har jeg sett at prosessen rundt det å lage en e-bok kan gå lekende lett. Kvalitetsinnhold blir levert til de avtalte fristene, tilbakemeldingene er konstruktive, og korrekturen går radig. Men så har du de prosessene som drar ut over for lang tid, tekstgrunnlagene som ikke er ikke godt nok gjennomarbeidet, og konseptene som ikke er godt nok gjennomtenkt – for å nevne noe.

Alle parter drar nytte av gode og effektive prosesser, så jeg har laget en sjekkliste over hva du bør tenke igjennom før du går i gang med en e-bok.

Last ned gratis e-bok: Hvordan lykkes med content marketing

Aller først: hva bør kjennetegne e-boken?

I blogginnlegget Content marketing: 5 kjennetegn på kvalitetsinnhold kan du lese at innholdet ditt bør være

  • personafokusert
  • tilpasset kjøpsprosessen
  • redaksjonelt
  • optimalisert
  • strategisk fundert

Disse punktene bør ligge til grunn for alt innhold du produserer.

Hva er egentlig en e-bok?

Ordet «e-bok» benyttes om alt fra en digital versjon av den tradisjonelle boken, til et digitalt magasin med inspirerende bilder. I de fleste e-bøkene jeg har designet, er teksten det bærende elementet, støttet av illustrasjoner. I blogginnlegget 7 typer content marketing som konverterer kan du se hvordan vi i MarkedsPartner definerer begrepet.

Det viktigste er at innholdet i en e-bok er av en informativ og ikke-selgende karakter. Det skal gi leseren kunnskap om et fagfelt, ikke skryte om produkter og bedriften.

Les mer om hvordan du kan by på verdifullt innhold »

La oss komme til sjekklisten:

  1. Tema for e-boken
    1. Hva skal e-boken handle om?
      (Tips: ikke gap over et for stort tema. Velg ut én problemstilling)
    2. Er dette nyttig fremfor selgende?
      (Husk: ikke skryte)
    3. Hvem skal bidra med fagkunnskap?
      Fagpersoner i bedriften, eller eksterne ressurser?
       
  1. Hvem skal skrive den?
    1. Skal du eller en kollega skrive den, basert på input fra fagpersoner?
    2. Skal du overlate arbeidet til en redaktør som tar dialogen med fagpersonene og sender teksten til gjennomlesning hos deg?


  2. Hvem skal designe den?
    1. Har du en på huset med tilstrekkelig kompetanse?
    2. Skal du overlate denne delen til en designer som sikrer at bedriftens visuelle profil blir ivaretatt og kan bidra med fagkompetanse?

  1. Hvilke elementer trenger designeren for å sette sammen e-boken?
    • Firmalogo
      For å fremstille logoen skarp og fin, bør du sende fra deg firmalogoen i ett av disse formatene: PNG (med gjennomsiktig bakgrunn), PDF, EPS eller AI. Har du flere varianter og formater, kan du sende alle og la designeren velge ønsket format.
    • Fonter (skrifttyper)
      At fontene som brukes på teksten er en del av bedriftens visuelle identitet, kan ha mer å si for helheten enn du kanskje tror. Hvis dere har en designmanual/profilhåndbok, står den bestemte skrifttypen gjerne oppgitt der, sammen med annen nyttig informasjon designeren trenger for å ivareta at produktet står i stil med deres visuelle uttrykk.
    • Farger
      De nøyaktige kodene for fargene dere bruker er gjerne også oppgitt i en slik manual. Bedriftens nettside kan også være en god indikasjon på visuelle retningslinjer. Får vi ikke tilsendt et grunnlag har vi våre metoder for å skaffe både logo, info om fonter og fargekoder, men jo mer av dette som foreligger, jo kjappere går jobben vår.
    • Eventuelle former/føringer for hvordan designet bør være
      Har du eksempler på noe du har sett og funnet inspirerende, eller noe tilsvarende dere har laget tidligere som bør tas utgangspunkt i? Vi mottar gjerne føringer – men de bør komme før e-boken skal designes.
    • Teksten
      Teksten bør være det bærende elementet i e-boken, og mine redaktørkollegaer kunne kommet med mange punkter til tekstens oppbygning og hva en god tekst bør inneholde. For å holde dette kort, vil jeg nøye meg med et innspill fra designerens perspektiv: Denne bør være ferdig korrekturlest og godkjent før den sendes til designer. Små ting kan vi selvsagt ta etter oppsettet er gjort, men hvis du oppdaterer Word-dokumentet og sier «bytt til dette», så er ikke det gjort i en fei.
    • Bilder og illustrasjoner
      Det tar tid å lete frem gode bilder i en stockfoto-bildebase. Har dere bilder som kan passe inn, kan det derfor spare designeren for tid. I tillegg kan bildene fremstå som mer realistiske enn stockbilder ofte gjør (men de bør være av brukbar kvalitet så klart).

Når e-boken er ferdig godkjent, må den gjøres tilgjengelig for leserne. Her er bedriftsbloggen en perfekt kanal. Ta gjerne en titt på hvordan vi gjør dette med e-boken under og i sidekolonnen til høyre.

Jeg håper dette var en hjelp på vei til en effektiv prosess for ditt e-bok prosjekt. Lykke til!
Last ned gratis e-bok Hvordan lykkes med content marketing

Elise Hofmo's photo

Av: Elise Hofmo

Elise Hofmo var fagleder for brukeropplevelse og design i Markedspartner og er utdannet med Bachelor i Visuell Kommunikasjon på Høgskolen i Buskerud.