Hva er JavaScript og hvorfor er det så viktig?

Hva-er-javascript-og-hvorfor-er-det-sa-viktig

 

JavaScript er et programmeringsspråk (et konstruert språk som brukes til å skrive programmer på datamaskiner), men det er også mye mer. Det er faktisk svært få nettsider som ikke bruker det. Når du bruker for eksempel Facebook, bruker du JavaScript. Det er allikevel mange som ikke vet hva JavaScript er, hvorfor det er så viktig og hvordan det fungerer. JavaScript gir deg uendelig med muligheter og er svært viktig for å ha en nettside som fungerer optimalt. La oss gå nærmere inn på hva jeg mener med optimalt, og hvorfor JavaScript er så viktig for å ha en moderne nettside. 

Moderne nettsider = JavaScript

JavaScript er et programmeringsspråk som forteller nettleseren din hva den skal gjøre, og det er akkurat dette som gjør JavaScript så spesielt. Andre programmeringsspråk som for eksempel PHP, forteller webserveren din hva den skal gjøre, men JavaScript er det eneste språket som kjøres på nettleseren din. Fordi JavaScript er bygget inn i nettleseren på denne måten kan det brukes til å kontrollere innholdet som blir vist på weben.

Last ned gratis e-bok: 4 steg til en mer selgende web

Tradisjonelt sett er det Javascript du bruker for å påvirke innholdet som nettleseren (Firefox, Safari, Google Chrome, Internet Explorer eller Opera) presenterer. JavaScript er også med å optimalisere brukergrensesnittet og påvirke ressursbruken ved å minimere innlastningstid.

Fødselen av Javascript

På Netscape sine kontorer i 1995 ble JavaScript født, og endringen fra statisk til dynamisk innhold ble et faktum. Med JavaScript kan nettleseren dynamisk lese innholdet uten å spørre serveren. Dette betyr at nettsiden din oppdaterer seg automatisk uten at du må oppdatere siden. Et eksempel på dette er når du skriver inn et ord eller en setning i søkefeltet i Google. Google vil automatisk gi deg et forslag på videre tekst når du begynner å skrive i søkefeltet. Se eksempel under:

 Eksempel-pa-sokefrase

Her er søkefrasen: Hva er Java …

Google foreslår følgende søkefraser: Hva er JavaScript, hva er Java og så videre. Her er det programmeringsspråket JavaScript som sender det brukeren skriver til serveren for å få tilbake et søkeresultat. JavaScript henter ut data, sporingsdata, ut ifra hva andre, inkludert deg selv, søker på når søkefrasen begynner med «Hva er Java …». Dette er for å gjøre brukergrensesnittet bedre. Med JavaScript får du hjelp til å optimalisere det du søker etter.

Et annet eksempel er når du får opp validering når du fyller ut et skjema:

Eksempel-pa-validering

Her ser du et eksempel på et skjema hvor både mobilnummer og firma er påkrevd for å kunne validere deg. Da sjekker JavaScript om de påkrevde feltene er utfylt før du får tillatelse til å sende inn skjema. Det er disse små, men essensielle tingene som gjør JavaScript så viktig i dagens digitale samfunn. 

Fun fact: Det tekniske navnet til JavaScript er EcmaScript, men for å skape mest mulig blest rundt det nye programmeringsspråket valgte Netscape å markedsføre språket under navnet JavaScript. Dette var fordi Java var et utrolig populært programmeringsspråk på den tiden. JavaScript og Java har ingen ting med hverandre å gjøre, men det er det fortsatt mange som tror. En aldri så liten markedsførings-genistrek der altså.

Optimalisert for alle skjermer

Fordi JavaScript snakker direkte med nettleseren har du mange flere muligheter. Et svært godt eksempel på dette er optimalisering til ulike skjermstørrelser. Før JavaScript var det begrenset hvordan vi kunne påvirke innholdet etter det var lastet ned fra webserveren, det endret bare størrelse når skjermstørrelsen endret seg. JavaScript derimot filtrerer hva slags innhold som vises på nettsiden din basert på skjermstørrelse. Med JavaScript minimaliseres og optimaliseres alt innhold til å passe perfekt på akkurat den skjermstørrelsen du bruker. JavaScript kan både skjule og vise mer innhold basert på skjermstørrelsen du bruker, så du får mer responsivt innhold og best mulig brukeropplevelse. Det er raskere og forbedrer hele ytelsen og opplevelsen av nettsiden din – i alle størrelser. 

Innhenting av sporingsdata og personalisering av innhold på nett

JavaScript kan også brukes til å lagre metadata på nettsiden din. Metadata er informasjon som ikke har noe med innholdet å gjøre, men som beskriver innholdet brukeren ser på. Informasjon er kjernen til alt, og det viktigste verktøyet vi har for å få oversikt over trafikk på nettsidene våre. Cookies, også kalt informasjonskapsler, er små biter data som lagres på datamaskinen eller mobiltelefonen din av nettleseren du bruker. Nettleseren din kan slå opp cookisene med JavaScript og hente ut den relevante informasjonen for deg. Hva som lagres i en cookie varierer, men vanligvis er det informasjon om brukeren og brukerens aktivitet på weben, som gjør det mulig å lagre brukerinnstillinger eller huske en bruker som har besøkt nettstedet tidligere. JavaScript har også blitt essensielt når det kommer til sporing av brukere på nettsteder, inkludert sosiale medier. JavaScript sender brukerdataen over til serveren, som fanger opp hvilken nettside brukeren er på, og hva de ser på. Sender en bruker inn et skjema fra for eksempel HubSpot kan JavaScript også brukes til å finne ut nøyaktig hvor skjema er sendt fra.  

Stadig i utvikling

JavaScript er i stadig utvikling og de ulike nettleserne blir enig om funksjonalitet. I dag er det ingen moderne nettlesere som ikke håndterer JavaScript. Basert på JavaScript prøver både store og små teknologiselskaper å skape nye rammeverk og verktøy så utviklere kan lage bedre nettsider. Det finnes i dag mange unike rammeverk, og måten man strukturer Javascriptet på er ulik. En måte å bygge en nettside basert på JavaScript er å bruke Single Page Application hvor man kun viser en side, og undersiden lastes dynamisk basert på navigasjon på siden. Før var det vanlig at alle undersidene som «om oss» og «kontakt» var egne filer.

Kort oppsummert

JavaScript er teknologi i stadig utvikling som vi kommer til å bli mer og mer avhengig av i fremtiden. For å ha en moderne, responsiv og dynamisk nettside trenger du rett og slett JavaScript. 

 

Gratis e-Bok  4 steg til en mer selgende web  Gjør weben din til en kundemagnet

 

Ali Yusuf Hussein's photo

Av: Ali Yusuf Hussein

Ali jobbet tidligere som systemutvikler i Markedspartner. Han har en mastergrad i informatikk fra Høgskolen i Østfold, samt fire års erfaring som konsulent i EVRY.