SEO. Er det bare et moteord som markedsførere liker å slenge rundt seg med, eller er det et strategisk virkemiddel for å oppnå virksomhetens salgsmål? Jeg lar svaret henge i luften. I dette innlegget forsøker jeg å gjøre SEO så enkelt å forstå at selv oldemor vil smile og nikke anerkjennende mens hun leser.
P.S. Dette er en grunnleggende artikkel om SEO.
For å si det med en gang: SEO (uttales: ess-e-o) er ikke et nytt begrep. Det har vært en av de store fagdisiplinene innen digital markedsføring siden slutten av 90-tallet, og er like aktuelt i dag – om ikke enda mer aktuelt.
Mange av de som tidlig forstod hva dette var for noe, og som visste å omgjøre ideer til handling, kunne smile hele veien til banken. De hadde knekt koden som utløste mengder av trafikk til hjemmesidene deres – og dermed økt salg.
Så, hva er SEO? Jeg starter veldig enkelt:
SEO står for søkemotoroptimalisering
Forkortelsen SEO er satt sammen av forbokstavene til det engelske begrepet Search Engine Optimization. Eller søkemotoroptimalisering, på godt norsk.
Enkelt forklart går SEO ut på å optimalisere bedriftens nettsider for å oppnå høyest mulig rangering hos søkemotorene på internett.
Google er den mest populære søkemotoren i verden, men det finnes også andre – som for eksempel Bing, Yandex (Russland) og Baidu (Kina). Yahoo og Kvasir ses på som søkemotorer, men bruker hhv. Bing og Google sine databaser.
I søkemotorene kan folk skrive inn noe de ønsker å finne på nettet og få en liste med forslag til passende nettsider.
SEO handler om å komme så høyt opp på den lista som mulig, slik at de som søker etter det du har å tilby finner deg, før de finner konkurrentene dine! Dette intrikate fagfeltet kan kategoriseres i tre hovedkomponenter: On-page SEO, Off-page SEO, og teknisk SEO.
On-page SEO: Innhold og brukeropplevelse
On-page SEO er hjertet i SEO-strategien og fokuserer direkte på innholdet som er på nettsiden din. Det starter med valg av relevante nøkkelord og strekker seg til kvalitetsinnhold som engasjerer leseren. Tekst, bilder, videoinnhold, og nettsidens overordnede struktur spiller en kritisk rolle her. Det er ikke bare viktig hva du sier, men også hvordan du organiserer denne informasjonen. Gode overskrifter, underoverskrifter og lettlest tekst kan gjøre en stor forskjell. Det handler om å skape en optimal brukeropplevelse samtidig som man signaliserer sidens relevans til søkemotorer.
Off-page SEO: Bygging av omdømme
Off-page SEO handler om å påvirke hvordan nettsiden din blir oppfattet fra eksterne kilder. Dette kan oppnås gjennom en rekke forskjellige metoder, men de mest fremtredende er backlinks, eller innkommende lenker fra andre nettsteder. Sosiale medier og andre former for deling eller omtale utenfor din egen nettside hører også hjemme i denne kategorien. God Off-page SEO gir nettstedet ditt autoritet og troverdighet, noe som søkemotorer ser på som en indikasjon på kvalitet og relevans.
Teknisk SEO: Infrastrukturens rolle
Teknisk SEO er ryggraden i en vellykket SEO-strategi. Det har å gjøre med de tekniske aspektene av nettsiden din som direkte påvirker søkemotorers evne til å indeksere og rangere sidene dine. Faktorer som sidens lastetid, mobilvennlighet, sikkerhet, og en klar og effektiv indekseringsstruktur er avgjørende. Uten solid teknisk SEO vil de andre komponentene i din SEO-strategi ikke kunne yte sitt fulle potensiale.
Alle disse tre disiplinene er avhengige av hverandre og arbeider i symfoni for å forbedre nettsidens synlighet i søkemotorer. En balansert tilnærming til alle disse elementene kan hjelpe deg med å oppnå robuste og varige resultater i søkemotorrangeringen.
Få besøkende på nettsiden din
Se for deg at du nettopp har fått opp en ny hjemmeside på internett. Du klapper deg selv stolt på skulderen; nå skal du endelig få budskapet ditt ut i verden!
Men, hva skjer?
Det er knapt noen som er innom nettsidene dine i det hele tatt. Du får verken e-poster eller telefonhenvendelser fra nye kunder.
Hvorfor er det ingen som besøker nettsiden din?
Jo – du har satt opp en butikk midt i ødemarken! Hvordan skal kunder noensinne finne deg? Ingen vet at du engang eksisterer. Det hender kanskje at det kommer en turgåer eller to tuslende forbi – kanskje du har flaks, og de kjøper noe av deg før de vandrer videre.
Hvordan bli synlig på nett?
Du trenger trafikk! Du trenger kunder! Så hvordan kan du gjøre det? Jo, du er nødt til å sette opp skilter som viser hvor du holder til, og du må bygge veier som leder til nettsidene dine.
En smal landevei er bedre enn ingenting - kanskje du får 10 personer innom hver dag, i stedet for den ene turgåeren.
En seksfelts motorvei direkte fra storbyen og inn til din eiendom, derimot – da vil du virkelig kunne merke pågangen av folk som kommer innom!
Et luksusproblem for nettsider med enorme mengder trafikk er at maskinene som nettsidene ligger på (webserverne) rett og slett får så store problemer med å håndtere alle de besøkende at nettstedet blir utilgjengelig i perioder.
Det er et problem som vi ikke trenger å diskutere løsninger for her. For enkelhetens skyld, bare tenk på at nettsider - i likhet med butikker - ønsker flest mulig besøkende.
Google - verdens største shoppingsenter
Og hvor befinner folk seg på nett? Hvordan skal man få kommunisert med dem og ledet dem inn mot hjemmesiden sin?
«Alle» er på Facebook, men der er folk som regel av rent tidsfordriv. Facebook er som en café der folk vil slappe av og helst ikke forstyrres for mye av reklame for ditt og datt.
Det som hadde vært bra ville være om butikken din fikk kunder direkte fra et enormt shoppingsenter, der folk går inn nettopp fordi de ønsker å kjøpe noe. De er til og med på jakt etter akkurat det du har å tilby!
Det enorme shoppingsenteret er du antagelig innom hver dag. Det heter Google, og er uten tvil verdens største shoppingsenter.
Hvordan bli funnet på Google?
Google har ett viktig mål som går foran de fleste andre:
Brukere på internett skal ikke villedes.
De som "googler" skal i størst mulig grad få servert innhold som er relevant for dem og av høy kvalitet. De nettsidene som scorer høyest på disse kriteriene havner øverst på lista over anbefalte nettsteder.
Førstesiden har ti plasser. Skal ditt nettsted bli klikket på, bør du helst være på førstesiden. Og for å havne der trenger du innsikt i hvordan søkemotoroptimalisering fungerer.
Hvorfor søkemotoroptimalisering?
Google ønsker ikke en situasjon der nettstedseiere forsøker å manipulere hvilke nettsider som vises på forsiden av søkemotorens visningssider.
Dette var i større grad mulig i SEO-ens barndom, men for hvert år som går blir Google stadig flinkere til å utvikle sin programvare som styrer hvilke nettsider som fortjener å rangeres høyest.
Hvilke kriterier Google vektlegger endrer seg stadig. Det er en heltidsjobb i seg selv å holde seg oppdatert på dette. Det som gjaldt i fjor behøver ikke lenger å gjelde i dag.
Google hemmeligholder store deler av informasjonen om hva slags kriterier de sorterer nettsidene etter. De er likevel åpne om mye, og de viktigste kriteriene er kvalitet, autoritet og relevans opp mot hva brukeren søkte etter på Google.
Kvalitet går på at nettsiden skal inneholde unike og velskrevne tekster som lesere har glede og nytte av å lese. Sider som holder høy kvalitet vil bli besøkt ofte. Folk bruker lengre tid på å klikke seg igjennom sidene på nettstedet når de er innom. Folk linker til sidene fra sosiale medier som blant annet Facebook.
Et nettsted som svært mange andre kvalitetssider linker til, vil bli oppfattet som en autoritet innen sin nisje av Google. Godt etablerte nettsteder ville neppe ha linket til nettstedet om det ikke tilbød kvalitetsinnhold.
Søkeord
Søkeord er rett og slett ordene folk skriver inn når de søker på Google.no, f.eks. «joggesko». Så hva vil en person som skriver inn ordet «joggesko» være ute etter? Ikke lett å si ... kanskje han eller hun vurderer å kjøpe seg nye joggesko og bare vil titte litt.
Google vil sannsynligvis tolke søkeren på samme måte, og liste opp sider med mye joggesko. Men det kan også hende at brukeren lurte på om noen ville gi bort brukte joggesko, eller ville lese tester om ulike joggesko. Det kan derfor dukke opp noe varierende resultater, fordi Google ikke er helt sikker på hva søkeren egentlig ønsker.
En søker som skriver «kjøpe joggesko» er helt klart ute etter å kjøpe seg nye joggesko. Her vil Google med stor sannsynlighet liste opp nettbutikker som selger joggesko.
Skriver man «kjøpe rosa joggesko med hvite striper», vil Google forsøke å oppfylle brukerens ønske ved å liste opp nettbutikker som tilbyr akkurat dette. Dersom brukeren har søkt etter svært sære eller lange søkefraser, vil det ikke alltid være noen nettsider som matcher akkurat dette søkeordet.
Skulle det være en nettbutikk som hadde nettopp en egen side for et par joggesko, med overskriften «Rosa joggesko med hvite striper», så vil denne nettbutikken ha gode muligheter for å rangere høyt på dette søket.
Les også: Hvordan jobbe strategisk med SEO
Hvordan komme øverst på Google?
Det å få nettsiden sin øverst på Google skjer ikke over natten. Det kan ta både måneder og år. Dersom en ikke har greie på SEO, er det ikke sikkert at det skjer i det hele tatt.
Dersom en tror at en har greie på SEO, men benytter utdaterte SEO-strategier som fungerte bra for 5-10 år siden, risikerer en i verste fall at Google flytter nettsiden din så langt ned på listen at ingen noen gang vil finne deg igjen.
Skal en komme øverst på Google bør en holde seg oppdatert på hva slags nettsider Google foretrekker, og deretter å arbeide aktivt for å innrette seg etter dette.
En SEO-strategi som alle kan forstå
Den aller enkleste SEO-strategien som kan antas å være trygg på lang sikt (også for deg som ikke kan så mye om SEO) lyder som følger:
Bygg opp et nettsted som gjør brukerne dine fornøyde.
Lever du etter dette prinsippet, vil du etter hvert ha gode muligheter for gratis trafikk fra Google.
Hvordan gjør du de besøkende på nettstedet ditt fornøyde?
I hovedsak med følgende ingredienser:
- Oversiktlig layout
- Responsivt design som er tilpasset mobiltelefoner og nettbrett
- Velskrevne og unike tekster
- Jevnlige oppdateringer med nytt verdifullt kvalitetsinnhold
- Innhold som omhandler det du tilbyr
Er det noen metoder for å raskere få trafikk fra Google til sine nettsider?
- Styr unna alle tjenestetilbydere som gir lovnader om «garanterte» førstesideplasseringer.
- Styr unna bruk av scripts, tjenester som bygger masse linker til nettsiden din eller andre «lure» triks. Du vil angre stort den dagen nettstedet ditt straffes av Google.
- Dersom du benytter profesjonell bistand til å implementere en langsiktig SEO-strategi for din virksomhet, vil du kunne øke veksten av «gratis» søkemotortrafikk betydelig raskere og innenfor Googles gjeldende retningslinjer.
Kjernen i Digital Synlighet - Mestring av SEOs Intrikate Kunst
Det finnes ingen trylleformel for suksess på nett, men SEO er uten tvil en kritisk komponent i det digitale landskapet. Fra å forstå hva SEO faktisk er, til å være synlig i "verdens største shoppingsenter" (Google), dreier dette innlegget seg om viktigheten av å gjøre nettsiden din lett å finne og tiltrekke seg besøkende.
Med tre hovedpilarer - On-page, Off-page, og Teknisk SEO - kan man systematisk angripe utfordringene og se gradvis forbedring over tid. Men husk, Google endrer reglene, så det er avgjørende å holde seg oppdatert.
Det enkleste rådet er dog tidløst: Fokuser på å bygge et nettsted som brukerne elsker. Og mens 'quick fixes' er fristende, er langsiktighet og kvalitet veien til å smile hele veien til banken. Har du kommentarer eller innspill? Fyr løs under. God SEO-jakt!
Først publisert 3. mars 2016 av Elin Schjelderup, oppdatert 19. september 2023 av Ken Leren.