Gjennomtenkt merkevarebygging har lurt meg trill rundt

gjennomtenkt merkevarebygging har lurt meg trill rundt

For en som ikke blir lett påvirket av reklame og markedsføring (særlig!), irriterer det meg å måtte innrømme at jeg har blitt lurt. Men når jeg først ble det, så var det heldigvis av noen som visste hva de holdt på med.

Bergensølet 7 Fjell har i prinsippet kun én arena å markedsføre seg på – i ølhylla på polet. En fredag ettermiddag da jeg stod for å velge ut hvilken øl jeg skulle plukke med meg hjem, var det nettopp dette ølmerket som fanget oppmerksomheten min.

Last ned gratis e-bok: Hvordan lykkes med content marketing

Logo som skiller seg ut

Logoen deres fungerte som en CTA knapp i jungelen av brølende logoer og farger, nettopp fordi den var simpel og diskret. Den skilte seg ut. Dette gjorde meg nysgjerrig. Hva slags øl type øl er dette, og hvorfor har jeg ikke hørt om det før? Jeg var interessert.

God rangering på Google

Jeg tok opp telefonen min og gjorde et kjapt google søk på «7 Fjell». På første plassering i søket var 7 Fjell bryggeri. Plassering nummer to var en wikipedia-side som omhandlet de syv fjell som omkranser Bergen sentrum.

Et produkt med en historie

7 Fjell kaster ikke bort tiden min og formidler sin tilknytning til Bergen, naturlige råvarer og lokalpatriotisme på en morsom måte. Først da forstod jeg at dette var et lokalt bryggeri, og at de syv fjell som omkranser byen er en viktig årsak til mye regn. Her utnytter de merkevareverdien til Bergen i sitt eget produkt. Dette danner en naturlig link mellom en av de viktigste ingrediensene – godt vann og godt øl.

Som en person som har vokst opp med smarttelefonen i baklomma, kunne dette gått dårlig. 9 av 10 ganger avslutter jeg surfinga fordi nettsidene ikke er optimalisert for mobil. 7 Fjell scoret der også.

  • Støyfritt og kult design
  • Korte avsnitt og appellerende tone-of-voice
  • Kule bilder som stod i stil med historien de forteller

Med lett manøvrering var det ikke lenge før jeg var inne på produktsiden og fant et øl-navn som fikk meg til å smile: 7 Fjell Småtøs American Blonde.

Smatos-768x1083Bilde lånt av 7 Fjell bryggeri 

«Småtøs er en betegnelse på kvinner i alle aldre, og må ikke tolkes i sin odiøse betydning», stod det i beskrivelsen av produktet. «Nytes best dersom man ikke er fryktelig politisk ukorrekt.» 

Jeg var solgt, både som forbruker og markedsfører

Nå visste jeg at det var nettopp dette ølet jeg kom til å legge i handlekurven denne fredag ettermiddagen. Jeg var solgt og samtidig ganske sikker på at dette ølet – som jeg aldri har smakt – kom til å bli en favoritt.

Det var da markedsføreren i meg våknet til live: Har 7 Fjell bryggeri klart å lure meg med god merkevarebygging? Jeg som vanligvis er ekstra obs ettersom jeg jobber i bransjen selv? Står jeg her helt ubevisst og browser meg gjennom hele deres øl-portefølje for å finne ølen som passer til akkurat meg? Mest sannsynlig. Well played.

Ifølge boka er nøkkelen til god merkevarebygging å kunne fortelle kundene dine hva de kan forvente av din merkevare. Merkevarer med identitet lærer kundene hvordan produktene skal brukes og hvordan merkevaren skal passe inn i livsstilen deres.

  • Hvem er de?
  • Hva forholder de seg til?
  • Hvilke visuelle og kulturelle meldinger er de kjent med?
  • Hvilke personlighetstrekk deler de?
  • Hvilke interne spøker forstår de seg på, som kanskje ikke alle andre forstår?
  • Hvordan bruker de, og forholder seg til produktene dine?

Hvis du kan svare på disse spørsmålene er du på god vei til å forstå hvordan merkevaren din fungerer på markedet, og kan bygge videre på det for å skape en enda sterkere identitet.

Identiteten til merkevaren din trenger ikke å være en stereotypi av kundene dine. Jeg har vanskelig for å tro at jeg er en hovedmålgruppe for 7 Fjell bryggeri. Likevel så jeg meg selv – eller hvem jeg ønsker å være – i møtet med produktet deres.

Last ned gratis e-bok Hvordan lykkes med content marketing

Frida-Marie Holme's photo

Av: Frida-Marie Holme

Frida jobbet tidligere som innholdsprodusent i MarkedsPartner. Hun har tidligere jobbet som digital redaktør, markedsansvarlig og sist som leder for kommunikasjon og digitale medier i Front Line Genomics, et mediefirma basert i London. Frida har en bachelor i journalistikk fra Middlesex University og en mastergrad i media og kommunikasjon fra Goldmiths University of London. I dag jobber Frida som Digital Communications Manager hos Sleipner.