ChatGPT trenger deg for å kunne skape innhold av verdi

Hanne Sophie

De aller fleste har prøvd ChatGPT, men med varierende entusiasme. Kanskje har du bare testet forsiktig med et par spørsmål, som "Hvordan blir jeg rik?" eller "Hvordan får jeg Wi-Fi til å fungere?". Eller kanskje du nå bruker ChatGPT som en sparringspartner istedenfor kollegaen som alltid trenger en kaffepause. Uansett er det på tide å snakke om hvordan vi kan bruke dette verktøyet til å faktisk skape innhold av verdi

Jeg skal ærlig innrømme at jeg, som mange andre, har gått gjennom ulike faser med ChatGPT. Først var jeg skeptisk. Jeg mener, hvordan kunne jeg stole på en teknologi som ikke kunne telle eller fant på sine egne fakta?

Så hadde jeg en periode der jeg brukte den til alt: Planlegge middager, lage treningsprogram, skrive taler, finne på sanger og så videre. Jeg prøvde også å skrive tekster, men det viste seg ofte at det tok lengre tid å rette alle de grammatiske feilene enn om jeg hadde skrevet teksten selv.

Til slutt innså jeg det åpenbare: ChatGPT er et verktøy, ikke en tryllestav.

Den trenger meg – og jeg må bruke den riktig for å få virkelig verdi ut av den.

Hvorfor og hvordan bruke ChatGPT riktig

ChatGPT kan brukes til utrolig mye – noe mer og noe litt mindre åpenbart. La oss bryte det ned: Hva er egentlig formålet med å bruke ChatGPT til tekstproduksjon, og hvordan kan vi gjøre det riktig?

For mange er målet i jobbsammenheng å spare tid og øke produktiviteten. Enten du jobber med tekstproduksjon, kundeservice eller markedsanalyse, kan ChatGPT hjelpe deg å utføre oppgaver raskere. Men for å virkelig lykkes må du tenke strategisk. Du må kjenne målgruppen, forstå merkevaren og bruke verktøyet som en partner for å nå målene dine.

Strategien legger grunnlaget for alt innhold

Noe av det viktigste når du bruker ChatGPT, er å vite hvem du skriver for. Hvis du skriver til en yngre målgruppe, kan språket være mer uformelt, kanskje med noen ekstra emojis 😉. Hvis du skriver fagtekster til bedriftsledere, bør tonen være mer formell, med klare poeng og lite "fyllstoff". Men ikke glem at disse lederne også er mennesker. ChatGPT kan tilpasses begge målgruppene, men du må definere hvilken tone og stil som passer best.

Men, hvilken målgruppe er det tjenesten eller produktet ditt egentlig skal treffe? Og hvilken type tekst er det som appellerer best til dem?  Hvis du har en god innholdsstrategi så vil du allerede ha kartlagt disse spørsmålene. Du har da en klar og definert målgruppe, detaljerte personas, funnet tonen som treffer målgruppen best og hvilke kanaler som gir mest verdi for dine mål. Alt dette setter grunnlaget for tekstproduksjon og sørger for at innholdet støtter merkevarens overordnede mål og verdier.

Slik tilpasser du ChatGPT til ulike formål

La oss se litt på de ulike formålene hvor ChatGPT kan brukes effektivt. Hvis du jobber med markedsføring, kan du bruke ChatGPT til å lage skisser til nyhetsbrev, utkast til blogginnlegg eller forslag til sosiale medier-innlegg. Men husk, målgruppen styrer alt. Skriv for målgruppen, og husk at ingen verktøy alene kjenner merkevaren din like godt som deg.

Hvis formålet ditt er kundeservice, kan ChatGPT hjelpe deg å skrive svar på vanlige spørsmål eller hjelpe til med produktbeskrivelser. Men igjen, det krever tilpasning. Hvis svarene er for generelle, mister du muligheten til å gi kundene den personlige opplevelsen de nå forventer.

ChatGPT er flink, men den har sine begrensninger

ChatGPT har hatt en enorm utvikling fra de første versjonene ble lansert. Men når det kommer til mer komplekse oppgaver – som å lage innhold som reflekterer deg og din merkevare, må du selv være hjernen bak tastaturet.

For er det én ting ChatGPT aldri kan gjøre, er det å tenke selvstendig. Den lager tekst basert på det vi mennesker har fylt internettet med (noen ganger veldig bra ting, andre ganger mindre bra – ingen nevnt, ingen glemt). Derfor må du bruke den som en partner i innholdsproduksjonen, ikke bare som en copy-paste-maskin. Tenk på ChatGPT som en assistent som gjerne skriver utkastet, men som trenger deg til finjusteringen.

Les også: De tre feiteste fellene du kan gå i når du bruker ChatGPT og AI i markedsføringen

Tre kjappe tips for å få ChatGPT (og deg) til å skinne

1. Gi klare instrukser

ChatGPT elsker tydelighet. Jo mer detaljert du er i instruksjonene dine, desto bedre blir resultatet. Hvis du spør "skriv noe kult", får du kanskje en dårlig dad-joke. Hvis du spør "skriv en engasjerende introduksjon til et nyhetsbrev for et eiendomsmeglerfirma som vil tiltrekke unge førstegangskjøpere", ja, da begynner vi å snakke!

2. Korriger og juster

En ting du vil lære fort, er at ChatGPT liker å improvisere. Det betyr at du ofte må justere teksten minst en eller to ganger. Det er her du må steppe inn med din erfaring, din innsikt i merkevaren, og din evne til å gi innholdet et ekte menneskelig preg. For husk – ChatGPT har aldri smakt ekte kaffe, selv om den vet hvordan du skal beskrive en cappuccino.

3. Unngå blind tillit

ChatGPT vet ikke alt – selv om den later som. Den kan gjøre feil, og noen ganger ser den ut som en smarting som faktisk roter med fakta. Derfor må du alltid dobbeltsjekke informasjonen den gir.

ChatGPT er en fantastisk assistent, men som assistenter flest, gjør den sitt aller beste når den får klare instrukser og god oppfølging. Så la oss bruke denne teknologien for det den er – et hjelpemiddel som lar oss skape mer, tenke større, og ha det litt morsommere underveis.

På Inbound Marketing-dagen 17. oktober snakket jeg også om at ChatGPT kan skape verdi og hjelpe deg med tekstproduksjon. Se foredraget mitt her 👇

 

 

Temaer:

AI
Hanne Sophie Helland's photo

Av: Hanne Sophie Helland

Hanne Sophie jobber som innholdsprodusent i Markedspartner. Hun har en bachelor i kreativ markedskommunikasjon og en master i markedsføringsledelse fra Høyskolen Kristiania.