QR-kode på visittkort?

 

Hva må du tenke på når du skal bruke QR-kode på visittkortet? I dette innlegget får du en innføring.

August i fjor postet vi ”Dette må du vite om QR-koder”. I løpet av det halvåret har bruken fortsatt å øke, og noen har kanskje kastet seg på kodebølgen uten helt å ha en tanke bak. Etter at vi flyttet kontorene våre til Inspiria Science Center i fjor sommer trengte vi nye visittkort. Ikke bare ville vi oppdatere adressen, men vi så også verdien av QR-koder på visittkortene.

Ved å legge inn personlig informasjon i en QR-kode – et såkalt vcard – får personen som scanner koden kontaktinfoen direkte inn i sin telefonliste. Dette tilfører verdi for mottakeren av kortet, som sparer tid på å slippe å legge inn informasjonen manuelt. En QR-kode kan også ha andre funksjoner på et visittkort, men vi mener dette er mer nyttig enn å linke til LinkedIn profil eller firmaets nettsted.

QR-kodegenerator

 Det finnes haugevis med generatorer, så for oss ble det viktig å teste hyppig etter hvert som vi prøvde ut de forskjellige. Får vi de feltene vi ønsker? Fungerer det på ulike telefoner? Eldre versjoner av iPhone?

Vi ønsket feltene navn, stillingstittel, firmanavn, mobiltelefon, e-post, webside og firmaadresse – altså relativt mange. Jo mer informasjon du putter inn i en QR-kode, jo mer komplisert og detaljert blir den. Dette krever at det tas noen hensyn. Da vi plasserte koden på kortet, sørget vi for å ha den så stor som mulig. Blir den for liten kan punktene gro sammen på trykk, og vanskeliggjøre scanningen.

En stor, svart kode blir fort dominerende på et visittkort. Én løsning kan være å plassere den på baksiden. Det går også an å endre farge slik at den blir mer diskret, og matcher bedre til fargene i logoen. Sørg bare for å få nok kontrast til bakgrunnen, jeg har nemlig testet med lyseblå kode uten hell.

QR-kodegenerator_markedspartner

Vi ba alle ansatte godkjenne at informasjonen i koden var korrekt, og stemte overens med selve visittkortet. Da dukket det opp en utfordring, for det viste seg at ulike apper ga helt ulike resultater ved scanning av QR-koden. Én fikk opp informasjonen som et notat, én fikk stokket om på alle opplysningene, én manglet vesentlig informasjon, osv. Appen ”Qrafter” fungerte som vi ønsket, og selv om vi ikke kan forsikre oss om at alle har gode apper fikk vi i alle fall testet at alt var som det skulle fra vår side.

For å optimalisere bruken av QR-kode på visittkort, er det viktig at trykket blir helt skarpt. Sørg for å ha store nok filer på kodene, og lagre kortene i PDF-format. Spør om en prøve fra trykkeriet, og ikke nøl med å si fra hvis du ikke er fornøyd med trykket.

Gratis ebok:  Growth hackerens kokebok  10 vekstoppskrifter til din markedsføring

Temaer:

tips design
Elise Hofmo's photo

Av: Elise Hofmo

Elise Hofmo var fagleder for brukeropplevelse og design i Markedspartner og er utdannet med Bachelor i Visuell Kommunikasjon på Høgskolen i Buskerud.