Når alle lukene i adventskalenderen er åpnet, ribba, lutefisken og pinnekjøttet er fordøyd, er det på høy tid å ta fatt på kalenderen for neste år. Jeg undres, fungerer konseptet for adventskalendere også for innholdsproduksjon?
Før jul er adventskalenderen en uendelig lang nedtelling til julaften og gavedryss, i alle fall for de minste. Mange av oss juridisk voksne må nok innrømme at vi er en smule mer barnslige i desember og har holdt på tradisjonen med å åpne luker de 24 første dagene.
En lite gave eller sjokoladebit hver morgen er jo med på å bygge opp forventningene til høytiden, med god mat, gaver og ekstra tid til familie og venner. Slutten av året nærmer seg med stormskritt. Det er mye innhold skal sjongleres inn i det nye året, og dermed også en del logistikk-manøvrer som må følges.
En adventskalender for innholdsproduksjon
Med en egen kalender for innholdsproduksjonen blir det så mye enklere å holde oversikt:
- Hva er planlagt produsert?
- Hva er status for det enkelte innholdselement?
- Hva er til gjennomgang hos en kollega?
- Hva er ferdig godkjent?
- Når skal det enkelte blogginnlegg eller hver video publiseres?
- Hvordan skal det distribueres på blogg, videokanal og i sosiale medier?
Outlook eller Google
Du står ganske fritt til å utforme en slik kalender. Noen foretrekker et fargerikt excel-dokument, mens andre finner best struktur direkte i Outlook- eller Google-kalenderen. Prinsippene blir de samme: En samlet oversikt over innholdselementene og hvor de er i prosessen.
Vi har nok alle noe forskjellige utgangspunkt, men en fellesnevner er gjerne at vi sitter i markedsavdelingen og prøver å trekke inn bidrag fra flest mulig i fagavdelingene.
Hvis du har en time eller to til overs i romjula eller på nyåret, kan du benytte tiden til å leke litt med en slik kalender og få på plass en ryddig oversikt. Det bidrar faktisk til å senke pulsen før det nye året tar fatt for alvor.
Les også: Hvilke sosiale medier bør din bedrift være på i 2022?
Kanban og faner
Et eksempel på en slik kalender er å opprette et regneark med ulike faner.
I den første fanen lager du en oversikt over alt innholdet som er planlagt og elementer på idéstadiet.
I den andre fanen setter du vertikalt opp en kolonne med datoene som det er planlagt å publisere og distribuere innhold.
Hent titler fra den første fanen og plasser dem på egnede datoer. På hver rad legger du inn øvrige informasjon, som navn på bidragsyter/forfatter, persona og gjerne en kolonne for hvilke sosiale medier innholdet skal løftes i.
Er det mange innholdselementer som skaper mye aktivitet rundt distribusjon, kan dette ryddes over i en egen fane.
I neste fane kan du etablere et kanban-skjema – en oversikt over produksjonsflyten med en kolonne for hver status: Hvilket blogginnlegg, hvilken video eller podcast er hhv. planlagt, skrevet, til godkjenning og klar til publisering?
Bruk farger
Prøv deg frem og test litt med oppdeling i kategorier. Og lek deg gjerne med ulike fargekoder for hver status. Selv benytter jeg gul for ting som er i prosess og grønn for elementer som er godkjent. Jeg merker at dette har effekt på både sjelefred og innsatsevne: Jo flere grønne felt, desto lavere stressnivå i hverdagen.
Denne kalenderen med oversikt over prosess og publiseringstakt kan du med fordel dele med alle som er involvert i arbeidet. Medarbeidere som bidrar med innhold i form av det de skriver selv eller i intervjuer vil ha utbytte av å kunne følge med på hvor i prosessen ting står. De kan følge med på når det nærmer seg publisering av «sitt» stoff. Og du kan bruke det som et virkemiddel til å fremskynde godkjenning av innhold fra kolleger som er litt trege opp mot deadline.
Så bruk gjerne en ledig stund på denne tiden til å fylle opp en ny kalender. Det gir både ro og struktur inn i det nye året.
God jul og godt nyttår!
I dette webinaret får du flere innspill som gjør innholdsproduksjonen mer strukturert og kanskje litt enklere:
Først publisert 26. desember 2018, oppdatert 14.desember 2021