Hvordan bygge digital tillit med kunstig intelligens

Kunstig intelligens (eller AI, som vi pleier å si) gir oss enorme muligheter – men også nye utfordringer kanskje ikke alle har tenkt på. Aldri før har det vært lettere å skape innhold raskt, men heller aldri mer krevende å skille sant fra usant. For bedrifter handler det ikke lenger bare om å bli synlig, men om å være til å stole på. Hvordan kan du som leder bruke AI på en smart måte, styrke din digitale troverdighet og skape tillit hos kundene dine? Her er tre råd som kan gjøre det enklere å stake ut kursen.

1. Bruk AI smart – men alltid med et kritisk blikk

Generativ AI, som ChatGPT eller Copilot, er allerede en naturlig del av hverdagen for mange. Den kan effektivisere arbeidsprosesser, gi kreative innspill og skape innhold, men den kan også "hallusinere" og finne på fakta som ikke stemmer.

Et eksempel er Air Canada-saken, der et AI-basert kundesenter ga feil råd som førte til søksmål og omdømmetap. Dette eksemplet viser hvor viktig det er å ha kontroll på teknologien. Husk at ansvaret alltid ligger hos deg som avsender, ikke teknologien.

Du bør:

  • Bruke AI som støtte, men aldri som eneste kilde
  • Faktasjekke alt, alltid. Spesielt på sensitive områder
  • Være tydelig overfor kundene på hva som er AI-generert innhold

2. Bygg troverdig innhold

I disse dager hvor falske nyheter, deepfakes og AI-genererte nettsider florerer, er det ekstra viktig å eie sin egen historie. Det holder ikke lenger å publisere av og til, du må aktivt fylle nettet med kvalitet.

Hvis du ikke gjør det, risikerer du at andre, bevisst eller ubevisst, fyller tomrommet med feilinformasjon om deg, bransjen din eller produktene dine.

Du bør:

  • Produsere innhold som svarer på vanskelige spørsmål i bransjen din
  • Følg med på hva som står på nettet om dere og rediger gjerne hvis det ikke stemmer
  • Sørg for at nettsiden og kanalene dine fremstår som trygge og profesjonelle

3. Prioriter digital kildekritikk og opplæring internt

Vi må aldri glemme at den beste kilden til kritisk vurdering er oss selv, hodene i bedriften. Likevel er kildekritikk og bevissthet rundt digital manipulering ofte et tema som blir glemt i hverdagen.

Når alt fra valgkamper til kundedialoger påvirkes av AI, deepfakes og algoritmestyrte ekkokamre, blir dette en lederoppgave: Å sørge for at bedriften har kunnskap til å navigere trygt.

Du bør:

  • Sette digital kildekritikk på agendaen – gjerne som faste tema på samlinger
  • Diskutere hvordan dere som team vurderer kilder, fakta og AI-generert innhold
  • Ha klare retningslinjer for hvordan AI skal brukes i kommunikasjon

Tillit er det viktigste fremover

Å være en synlig, pålitelig aktør på nett handler ikke bare om teknologi – men om holdninger, valg og prioriteringer.

  • Våg å bruke AI – men vit hva du gjør
  • Vær til stede med kvalitet i egne kanaler
  • Lær opp teamet ditt i digital kritisk sans

Jeg snakket mer om dette på Kundereisedagen 2025. Se opptak av foredraget mitt om digital tillit og fallgruver med kunstig intelligens her

 

 

Maria Amelie's photo

Av: Maria Amelie

Maria Amelie er forfatter, journalist og AI-Gründer. Hun er CEO og Co-founder av Factiverse, en bedrift som hjelper journalister og analytikere med å redusere risikoen for feilinformasjon og hallusinasjoner. På Kundereisedagen 2025 holdt hun et foredrag om digital tillit og fallgruver med kunstig intelligens.