Karriere innen digital markedsføring - fra et studentperspektiv

 

Ser du for deg en karriere innen digital markedsføring? Da må du nok se utenlands for relevant utdanning. I alle fall hvis du sikter mot en Mastergrad.

Er jeg utrustet for dette?

Norske karriereportaler florerer av ledige stillinger som webmarkedsfører, digital markedsfører, e-commerce ansvarlig, digitalt ansvarlig – gjerne på ledernivå. Bedriftsnorge søker digitale hoder og kandidater med analytiske evner og markedsføringsutdanning. Hvorfor gjenspeiles så ikke disse ettertraktede ferdighetene i nordiske høyskoler og universiteters pensumtilbud?

Som masterstudent på første året er det tid for å beslutte hvilke valgfag som skal utgjøre grunnlaget for masteroppgaven min. Det er ingen tvil om at den bør ha et digitalt perspektiv, og aller helst innenfor områder som inngående (inbound) markedsføring, innholdsmarkedsføring (content marketing), e-commerce og/eller sosiale medier.

Per dags dato er det ingen skoler i Norge som tilbyr kurs i digital markedsføring på masternivå. Handelshøyskolen i København (CBS), hvor jeg selv er student, tilbyr ett kurs i online marketing hvor hoveddelen av pensum er utgitt i 2005 eller tidligere. Det er frustrerende for en student (og antakeligvis arbeidsgiver) i en bransje hvor endringer skjer raskt. Akademia må da ha sett dette komme? At det innen kort tid ville bli nødvendig å møte etterspørselen stillingsannonsene nå gjenspeiler.

> Les også: Studenter må lære inbound marketing for å skape gode salgsresultater

Norden henger etter

USA har skjønt det, Storbritannia tilbyr det, også Kina har knekt koden. De nordiske høyskolene og universitetene promoterer stolt og høytidelig sine veletablerte samarbeid med internasjonale utdanningsinstitusjoner. Hvorfor eksisterer så denne asymmetrien mellom teori og praksis? Hvorfor lærer vi kun om Porters 4P-er og ikke om andre akronymer som CTA, PPC og SEO?

Digital-begrepet

Tidligere tilhørte digital-begrepet IT bransjen, men integrasjonen mellom IT-avdelingen og markedsavdelingen kan ikke lenger sees som to separate deler av virksomheten. IT må forstå hva markedsføreren ser for seg, og motsatt må markedsførerne kunne kommunisere til IT hva de ønsker seg. Jeg etterlyser denne integrasjonen av IT i markedsføringspensum og -kurs på nordiske høyskoler og universiteter.

Heldigvis for meg finnes det et bredt omfang av online-kurs og sertifiseringer innenfor digitale kompetanseområder. Blant annet HubSpot sin Inbound Certification, som er åpen for alle – helt gratis. Så da får jeg vel ta noen ekstra studiepoeng online ved siden av masteren da!

Gratis e-Bok  Digital markedsstrategi i 2017 for ledere

Hanne Sofie Hammer's photo

Av: Hanne Sofie Hammer

Hanne Sofie har en Master i økonomisk markedsføring fra Copenhagen Business School og en Bachelor i økonomi og administrasjon fra Handelshøyskolen BI. Hun jobbet tidligere som inbound marketing-konsulent i MarkedsPartner, og i dag arbeider hun som eCommerce Manager i Viking Outdoor Footwear.