Influencer marketing: Umiddelbar tilgang på tillit til en god pris

Hva er influencer marketing?

 

Er du markedsdirektør for en merkevare som retter seg mot forbrukere, og ikke har influencer marketing som en del av markedsstrategien din, har jeg en god nyhet til deg: Da kan du gjøre store fremskritt. Influencer marketing er noe alle har råd til, og som ingen har råd til å ignorere.

Hva er influencer marketing?

Huffington Post har en herlig forenkling av terminologien – og det ligger egentlig i navnet:

«En influencer er en person som har innflytelse over andre.»

Influencer marketing er altså når man bruker en innflytelsesrik person til å påvirke andre til å ville bruke eller kjøpe et produkt.

Det er overhodet ikke noe nytt konsept, for markedsførere har i alle år knyttet til seg kjendiser, atleter og folk i ledende stillinger.

Les også blogginnlegget: Hva er influencer marketing?

Last ned gratis e-bok: Influencer marketing - vinn markedsandeler i sosiale  medier

Alle har råd til å bruke influencere

Det som gjør at influencer marketing har fått en helt ny mening de siste årene, er at det plutselig er tilgjengelig for alle. Du behøver ikke ha budsjettene til Adidas og bruke David Beckham til å promotere skoene dine i Super Bowl-finalen. Du kan samarbeide med Lene Orvik fra Oslo i stedet, som her fronter en ny kolleksjon fra Bik Bok mot sine drøyt 100 000 følgere.

Hva er influencer marketing - alle har råd til influencere

Du trenger altså ikke lenger bruke dyre produksjonsselskaper for å skape innhold. Internett og sosiale medier har skapt en arena hvor det har etablert seg en ny gruppe med innholdsskapere – og de beste har lyktes med å samle en stor gruppe lojale tilhengere.

Disse står på egne bein, og de kalles «influencers». De skaper daglig aktuelt og engasjerende innhold, med enkle hjelpemidler, og de er ekstremt ettertraktet blant dem som ønsker å markedsføre seg på internett i dag.

Hva skiller influencer marketing fra tradisjonell marketing?

Det er to ting til som skiller influencer marketing fra tradisjonell markedsføring:

  • Du treffer en mye mer spisset målgruppe. Markedsføring handler tross alt ikke om å nå flest mulig folk, det handler om å nå de rette folkene

  • Anbefalinger av produkter og tjenester kommer med mye mer troverdighet. Du engasjerer en allerede etablert og troverdig kilde til å bekrefte at «joda – produktet er verdt å kjøpe»

Du kjøper altså ikke bare omtale. Du kapitaliserer på en etablert tillit og kjøper troverdighet.

Umiddelbar tilgang på tillit 

Hvorfor er det sånn at du kan kapitalisere på tilliten noen andre har bygget opp? Igjen vender vi tilbake til hvordan min generasjon orienterer seg når vi skal kjøpe noe. Vi ser helst til sosiale medier, og vi vil heller høre andres erfaringer enn hva produsentene og distributørene sier om produktene sine.

I sosiale medier følger vi en del profilerte personer innenfor interesseområdet vårt – og forskningen bekrefter at vi stoler på dem. Noe av det viktigste er altså at man kan kjøpe troverdig markedsføring mot en spisset målgruppe, basert på interesser. 

I influencernes kanaler får vi også innpass og omtale i et samfunn hvor kanskje flere har erfaring med produktet de markedsfører og er klar til å bekrefte kvaliteten. «Den har jeg også – har hatt den lenge og er veldig fornøyd», er en vanlig kommentar når jeg legger ut et bilde av et produkt jeg bruker selv. 

Influencer marketing er altså ganske enkelt når en merkevare betaler en person med en relevant følgerbase for å vise frem produktene sine og bekrefte at det er bra. Så drar man nytte av at flere av de som følger profilen også har erfaringer med samme produkt og agerer som sannhetsvitner. Eller man drar veksel på at følgerne har opplevd å finne inspirasjon og gode råd fra denne profilen lenge og at ditt produkt dermed blir noe de vurderer når de skal ha eget.

Marketing equity

Legger vi til at ad-block-teknologi vokser ekstremt raskt (dette omgår man ved  influencer marketing), og at innholdet som skapes av bloggere har en tendens til å bli veldig synlig i Google, så bygger man også det som kalles «marketing equity», altså at man skaper innhold med lang levetid på Google.

Eksempelvis er mitt mest leste blogginnlegg i juli 2017 en produktomtale fra snart 2 år tilbake. Å engasjere en uavhengig og troverdig tredjepart til å skrive et blogginnlegg om produktet ditt gir altså også en langsiktig effekt.

Virker det? Absolutt. Det finnes mange eksempler i dag på merkevarer som bruker hele eller størstedelen av budsjettet sitt på influencer marketing. Mest kjent i Norden er kanskje den svenske klokkeprodusenten Daniel Wellington, som i løpet av fem år gikk fra start-up til 1,4 milliarder i omsetning kun ved bruk av influencer marketing for å markedsføre produktet sitt. 

Kampen om å knytte til seg de beste opinionslederne har startet

Ettersom influencer marketing er et ganske nytt fenomen, så er det nok slik at tilbudet fortsatt er større enn etterspørselen i mange segmenter. Men dette er i ferd med å endre seg, og de mest attraktive opinionslederne er de som blir plukket opp først.

«Det blir litt som å komme for sent til lunch. Velger du etter at alle andre har tatt, så sitter du igjen med det ingen andre ville ha.»

Når eksempelvis Lene Orvik, med sine 100 000 følgere, har valgt å binde seg til Bik Bok, og Kathrine Sørland til Lindex, så lukker også disse merkevarene muligheten for andre til å knytte til seg to av Norges mest ettertraktede mikropåvirkere innenfor mote.

Forskjellen er at her kommer det ingen ny servering til kvelden. Har Bik Bok og Lindex sikret seg – og tar de vare på forholdet til Lene og Kathrine – så har de sikret seg langvarig og eksklusiv tilgang til deres kanaler.

Hva slags resultater kan du forvente?

Nielsen Catalina gjennomførte i samarbeid med TapInfluence og et Fortune 500 selskap et større case study på effekten av Influencer Marketing. Det de i hovedsak kan dokumentere er at:

  • Influencer marketing gav 11 x så høy ROI som tradisjonelle display-annonser
  • Man treffer en engasjert målgruppe, og den konverterer vesentlig bedre
  • Man skaper varig innhold som fortsetter å levere verdi lenge etter at kampanjen er over. I studien med Whitewave Foods ble kampanjen sett av 540 000 mens den pågikk. Tre måneder etter at den var avsluttet, hadde tallet steget til 1,3 millioner, og det fortsetter å vokse.
  • Innholdet er immunt mot «Adblockers»

Lyst til å vite mer?

Jeg har skrevet en e-bok om fenomenet influencer marketing, og hvordan du som markedsdirektør bør forholde deg til influencere, så du er sikker på at du får den uttellingen du ønsker. E-boken er helt gratis, og du kan laste den ned her.

Gratis ebok:  Influencer marketing Markedsdirektøren som ble en av Norges største influencere

Marius Torjusen's photo

Av: Marius Torjusen

Marius Torjusen jobbet tidligere som senior forretningsrådgiver i Markedspartner. Han har bred, internasjonal erfaring fra salg og markedsføring på toppledernivå, sist som konserndirektør for merkevarer og markedsføring i Jøtul Gruppen med ansvar for fem forskjellige merkevarer i 43 land. Marius er en ettertraktet foredragsholder og har gjennom sin personlige jaktblogg, Bukkefall.no, blitt en profilert blogger og influencer.