Hva er programmatisk annonsering? (Enkelt forklart, uten nerdeprat)

Av Jonas Bjørnstad 28. januar 2016 | 3 minutter lesetid

hva er programmatisk annonsering

Programmatisk annonsering er en økende trend innen annonsering på nett. Her gir jeg deg en enkel innføring i hva "programmatic" er, uten alle de tekniske detaljene. 

Hva er programmatisk annonsering?

Programmatisk annonsering er automatisert kjøp og salg av nettannonser via en børs. Mediene legger annonseplasser (visninger) ut for salg på annonsebørsen, og som annonsør kan du legge inn bud på hva du ønsker å betale for en visning, basert på dine egne kriterier. Når alle kriteriene for kjøpet stemmer, vil kjøpet skje automatisk og annonsen vises i sanntid, derav begrepet RTB: Real Time Bidding.

Last ned gratis guide: Slik sikrer du en effektiv digital salgs- og markedsstrategi

Hvordan fungerer RTB (Real Time Bidding)?

Med RTB og programmatic kjøper du ikke f.eks. 50 000 visninger på bulk, men én og én visning, basert på kriterier du selv fastsetter. Det er hovedsakelig to typer nettannonser som kjøpes på denne måten:

1. Retargeting
Annonser som vises til personer som har besøkt en eller flere sider på hjemmesiden din. Eksempel: En potensiell kunde leser om ett av dine produkter/tjenester og besøker deretter VG.no eller DN.no, og får der se en annonse med det samme produktet/tjenesten. (Les mer om retargeting i dette blogginnlegget.)

2. Audience targeting
Annonser som vises når brukere oppfyller kriterier for åpne demografiske data. Menn fra Østfold, Akershus eller Oslo som har vist en atferd som tilsier at han er i markedet for ny bil. 

Prisingen er kost per tusen (CPM), og du legger inn bud på annonsevisninger i konkurranse med andre annonsører. 

Hvordan kjøpe programmatisk?

For å få tilgang til annonsebørsene, må du benytte en egen programvare for dette. Delta Projects, Adtech og Adform er blant de mest kjente leverandørene av slik DSP-programvare (demand-side platform) i Norge. 

Pluss og minus med programmatisk annonsering

Forventningen du bør ha til programmatic er ikke at det skal være billigere. Du vil antagelig få en høyere CPM. Rett og slett fordi du er mer treffsikker. Du annonserer mot brukere som har gjort alle de tingene du ønsker i forkant, og du vil derfor få mer igjen per annonsekrone investert.

Fordeler med programmatic: 

 • Øk kvaliteten på trafikken
  Ved å kun betale for å vise annonsene dine til dem som matcher kriteriene til dine ideelle kunder, vil du øke sannsynligheten for at de klikker på den og konverterer. Som nevnt vil du nok ikke få lavere CPM, men du vil oppnå en bedre konverterings- og klikkrate, og pris per lead vil bli lavere.

 • Mindre tidkrevende annonsekjøp
  RTB sørger for at kjøp og visninger foregår i sanntid - helt automatisert - uten behov for dialog og forhandling med annonseselgere i de enkelte mediene. (NB: Skal du gjøre dette selv, må du imidlertid investere tid i å sette deg inn i hvordan DSP-programvaren fungerer.)

 • Mer kontroll på mediekjøpene dine
  Det er vanlig at annonsenettverk tilbyr en form for frekvenskontroll på annonsevisningene de selger deg. Frekvenskontroll betyr at du setter en grense for hvor mange ganger en bruker skal se annonsen din. La oss si at denne er satt til 20 visninger. Hvis du kjøper nettannonsene på den tradisjonelle måten, fra et utvalg ulike leverandører, vil du kunne få et overlapp som betyr at annonsen kanskje vises 30-40 ganger til samme person. Med programmatic har du en samlet frekvenskontroll (frekvenscap) på tvers av alle annonsenettverkene.

Ulemper med programmatic: 

 • Foreløpig høy brukerterskel 
  Løsningene fra DSP-leverandørene er ennå ikke så intuitive at det bare er plug and play. Om du ikke har kompetansen inhouse, vil du sannsynligvis ha behov for ekstern hjelp.

Er programmatic framtiden for digital markedsføring?

Jeffrey F. Rayport stilte det spørsmålet i fjor sommer i Harvard Business Review. Han spår i artikkelen sin at programmatic, som han også kaller advertising automation, vil gjøre markedsførere mer agile (fritt oversatt):

"I stedet for å fastsette kvartalsvise annonsebudsjetter, vil markedsførere iverksette annonsekampanjer når muligheter oppstår (...) Optimalisering av medievalg og kreativ utførelse (for eksempel, hvilket bilde skal brukes med hvilken tekst for den og den mottageren) vil skje med tilsvarende hurtighet."

Det enorme utvalget av medier som annonsørene har tilgang til, har sammen med Big Data og en stadig mer sofistikert markedsføringsteknologi, banet vei for programmatic. Fremdeles er markedet noe umodent, med tungvinte løsninger og grensesnitt. Men trenden er økende: Allerede utgjør programmatiske annonsekjøp rundt 20% av markedet for nettannonser.

Bør programmatisk annonsering være en del av din digitale markedsmiks? Kanskje, men som med alle andre tiltak må også dette ses i sammenheng med din helhetlige digitale markedsstrategi.

LAST NED GRATIS GUIDE NÅ: Slik etablerer du en effektiv digital salgs- og markedsstrategi

Temaer: annonsering


Jonas Bjørnstad's photo

Av: Jonas Bjørnstad

Som COO i MarkedsPartner har Jonas det overordnede ansvaret for selskapets leveranseprosesser. Han har bred erfaring med digital markedsføring, og brenner for effektiv utnyttelse av digitale verktøy og kanaler.

Følg på LinkedIn

Epost

Om Inboundbloggen.no

Inboundbloggen.no av MarkedsPartner AS leverer innsikt, ekspertise og inspirasjon om digital markedsføring og salg for å hjelpe ledere og markedsførere med å skape vekst i sine selskaper.

Besøk også markedspartner.no, digitalleder.no og vekstoppskrifter.no

Temaer

Se alle