Beste praksis for video i din markedsføring

Beste praksis for video i din markedsføring

Vi markedsførere bruker mye tid på innholdet når vi skal produsere video, men er du klar over at videoteknikken også påvirker budskapet og hvor effektivt dette formidles til publikummet?

Forskning viser at et videoprodukt med lav kvalitet påvirker publikums underbevissthet til å få en negativ oppfatning av deg, din bedrift og ditt budskap. Forskere har også nylig kunnet dokumentere at lydkvaliteten er et av de viktigste tekniske virkemidlene for at du som avsender skal virke troverdig i en video.

Faktisk er dette en såpass veletablert sannhet at filmbransjen bruker teknisk kvalitet som virkemiddel til å påvirke hvordan du opplever ulike karakterer i en spillefilm. Men frykt ikke, dette innlegget er her for å hjelpe deg å mestre grunnleggende videoteknikk.

En hvit bakgrunn er ikke nødvendigvis en god bakgrunn

Det første du ser når du skrur på et laptop-kamera er ofte deg selv, men bakgrunnen er også med på å fremstille hvordan ditt publikum oppfatter deg. En flat bakgrunn (i mange tilfeller en vegg) gir en nøytral og i mange tilfeller intetsigende fremtoning, som umiddelbart vil formidles til seeren. På den andre siden vil en bakgrunn med mye farger og mange bevegende elementer virke uoversiktlig og distraherende, og det tar raskt oppmerksomheten vekk fra deg og det du ønsker å formidle. Her vil en mellomting være det optimale, hvor du er det tydelige blikkfanget og bakgrunnen oppleves dynamisk.

En hvit bakgrunn er ikke nødvendigvis en god bakgrunn

Å se «3D» i stedet for «2D»

Dybde er en viktig faktor som ofte undervurderes i markedsføringsvideoer. Det er bygget inn i menneskets underbevissthet at dybde er en naturlig opplevelse som gir indre ro. Du har kanskje opplevd følelsen av dette på toppen av et fjell eller i en bygning som gir god utsikt?

Den samme følelsen kan du formidle til ditt publikum. Selv om den fysiske skjermen er i 2D, kan vi simulere effekten av 3D, akkurat slik proffene gjør det på film og tv. Du kan gjøre dette ved å bruke et kontorlandskap, en rad av tak-lys eller et vindu som bakgrunn.

Å se «3D» i stedet for «2D»

Skape dybde med naturlig lyssetting

Lys er det andre viktige elementet du må balansere dybde med, fordi det ofte oppstår konflikt mellom ulike lyskilder.

Et godt eksempel er hvis det er sol ute, og du setter deg med ryggen mot et vindu for å skape dybde, for da blir enten bakgrunnen for hvit eller ansiktet for mørkt i videoen din. Dette er fordi lysforholdene ikke er i balanse, og da blir du nødt til å velge en annen bakgrunn hvor lyset treffer ansiktet. Alternativt kan du få tak i en lampe (det meste duger, men det anbefales LED med blå-stikk) og lyssette ansiktet så mye at bakgrunnens lysnivå balanserer. Å øke lysstyrken på laptopen er også et godt tiltak!

Skape dybde med naturlig lyssetting

Få kontroll på den ekstremt virkningsfulle lyden

Du har kanskje lagt merke til den varme, gode lyden på radio eller på en god podcast, og tenkt at dette er et resultat av kostbart og profesjonelt utstyr. I praksis er det sjeldent dette som utgjør de større forskjellene, og det er relativt enkle grep du kan gjøre for å få god lyd i din video.

Klang vil være din største «lydfiende» når du skal fremstå profesjonelt på video. Klang oppfattes ofte kun underbevisst og distanserer publikum fra personen de ser på skjermen. For å forhindre dette er valg av rom essensielt. For å sjekke klangen i rommet, kan du ganske enkelt klappe én gang med hendene. Dess lengre og høyere klang, dess verre lyd.

I mange tilfeller har du ikke mulighet for å velge et ideelt rom for lyd, og da er det beste tipset å utstyre rommet med myke gjenstander. Et tips er å ta med et teppe og henge det opp på den nærmeste veggflaten fra der du sitter. Puter og myke møbler er også med på å både absorbere og diffusere lyd.

Sørg også for å fjerne flest mulig kilder til støy. Lav støy vil virke mye høyere gjennom en mikrofon, så skru av eller flytt det som kan flyttes for å fjerne bråk fra harddisker, maskiner og vifter.

Det aller viktigste elementet når det gjelder en behagelig stemme er nærhet. Enten du har en liten mikrofon du plugger inn i minijack-inngangen eller om du utelukkende bruker mikrofonen i laptopen, så kom deg så nær som mulig! Bare et par centimeter kan utgjøre stor forskjell på følelsen av nærhet til stemmen din.

Få kontroll på den ekstremt virkningsfulle lyden

Vær bevisst på videoens påvirkningskraft

Både lyd og bilde er med på å underbygge budskapet, imaget og profesjonaliteten til deg som avsender, uansett hvor godt innholdet ditt er. Det er dette som er hele poenget med å bruke video, for det skal bevisst styrke det du kommuniserer. Skal både din bedrift og du som person fremstå som profesjonelle, er det viktig at dere tar i bruk disse grunnleggende teknikkene for en kontrollert påvirkning på ditt publikum.

New call-to-action 

Christoffer Urdal Pedersen's photo

Av: Christoffer Urdal Pedersen

Christoffer jobbet tidligere som videoprodusent i Markedspartner. Han er en kreativ, energisk lagspiller, som behersker både teknikk, redigering og historiefortelling med levende lyd og bilder. Han startet karrieren sin med en fascinasjon for lyd, for det meste gjennom musikk, og tok siden en bachelor i dokumentarproduksjon fra HiL og solid erfaring fra et par titalls film- og TV-produksjoner, blant annet realityseriene Farmen Kjendis og Anno.