Uansett om bedriften har få eller mange, så er det sannsynlig at de er i villrede. Noen er kanskje ensomme, mens andre henger sammen som erteris, selv om de ikke har noe til felles. Enkelte er kanskje til og med glemt, sperret og oversett. Vi snakker om videoene dine – også de fremtidige – som trenger et sted de kan kalle hjem.
«Jeg vet ikke hvor jeg bor»
Når vi snakker om videoplattformer, så er dette hjemmet til videoene – der hvor de lastes opp og eventuelt distribueres videre. De fleste kjenner nok til de to største og mest kjente gratis-alternativene; Vimeo og YouTube. Likevel finnes det mange mindre og mellomstore alternativer som både koster penger, er gratis (eller «gratis»), og som tilbyr ekstra muligheter. YouTube går typisk under kategorien i hermetegn «gratis», fordi du betaler for noen andres annonseplass, men det skal vi komme litt tilbake til senere. For først må vi finne ut om videoene dine er i villrede!
De fleste bedrifter har en markedsføringsstrategi, eller enda bedre; friksjonsfrie kundereiser. Videoene dine er kanskje til og med en del av dette? Eller kanskje du har ambisjoner om at de skal bli det? Da må du også ha en strategi for videobruk, og her er det viktig at alle videoene dine vet hvor de bor, og hvorfor de bor akkurat der.
Du har kanskje lagt merke til at dersom du skal vise en video på Facebook, så fungerer det ikke så godt å lenke direkte til en YouTube-video. Da må publikummet ditt klikke seg ut av Facebook, inn på YouTube, for deretter å kunne spille av videoen. Dette skaper friksjon for både dine kunder og potensielle kunder. I tillegg har du tatt dem med inn i YouTube-universet, og her blir de bombardert av reklame som ikke er relevant for din eller deres bedrift, eller som i verste fall er konkurrerende bedrifter. Til og med YouTube gjør ikke dette selv! Alternativet ditt er å laste opp videoen på Facebook i tillegg, og da har du én video med to hjem – mer tidkrevende og vanskeligere å følge opp. For de fleste er ingen av disse løsningene veldig gode, for konsekvensene er friksjon i kundereisen og unødvendig bruk av tid.
En videofamilie med mange hjem
På samme måte som at din strategi og tilnærming er forskjellig i ulike kanaler, så er det ideelle at også videoene dine er det. Det betyr at videoen din kanskje bør ha en liten familie, hvor de er gode på hvert sitt felt. På samme måte som at søsteren din danser ballett for sitt publikum, mens mormor leder eldretrimmen, og ikke omvendt. De gjør mye av det samme, men på hver sin arena for hvert sitt publikum. Men på din egen nettside eller på YouTube, så får man oftest best synlighet med liggende formater. Det samme kan sies om hvordan videoen starter. Går den rett på sak, er den lang og omfattende, eller starter den med et anslag? Dette er viktige elementer å tenke på dersom videoene dine skal engasjere!
Et video-eksempel
Ulike strategier fungerer i ulike kanaler, og derfor bør du ha lignende videoer i flere hjem. Hvis du for eksempel jobber i en bedrift som selger maling, og du har filmet hvordan den nye malingen «Malorama» fungerer ekstra godt på ubehandlet treverk. Da ville det vært fornuftig å bruke YouTube sin rolle som læringsbase til å publisere en video med fokus på «Slik bruker du Malorama på ubehandlet tre» eller kanskje «Slik maler du ubehandlet tre». Det er utrolig høyt trykk på YouTube når det kommer til How-to- eller Do-it-yourself-videoer (DIY), og dette ville sannsynligvis fungert godt.
Dersom du skal publisere videoen på egen nettside, så er YouTube svært begrenset når det gjelder hvordan designet på avspilleren din blir. Du risikerer også at trafikken din forsvinner til YouTube gjennom avspillerens egne knapper, hvor du igjen risikerer irrelevant reklame. Så her er det lurt å laste opp en video direkte i løsningen, eller for eksempel bruke alternativer som Vimeo for embed. I betalingsløsningen til Vimeo har du også kontroll på alle rammene rundt, og du har et bredere spekter av interaktive løsninger i selve videoen. YouTube har også en del løsninger for dette, og her varierer det veldig fra hva de ulike plattformene satser på. Du kan for eksempel lese mer om en sammenligning mellom betalingsløsningene til Vimeo og TwentyThree her.
Opplasting av video til sosiale medier
En av de største motorveiene for trafikk til mange nettsider er sosiale medier. Det betyr at du kanskje vil laste opp videoen på Facebook også. Dersom målet er å nå ut til flest mulig med videoen kan det være lurt å publisere den lange versjonen her, men pass på at introen fanger seeren i de første tre sekundene. Facebook kan vise til høyt engasjement på videoer som holder seerne mer enn tre sekunder, spesielt på videoer som er flere minutter lange. Et annet godt alternativ for video på Facebook er å lage en teaser-video. Dette kan for eksempel være en kort smakebit av en engasjerende del i videoen, som skal «tease» publikummet ditt til å ville se hele videoen. Den bør optimaliseres i størrelsesforhold fra 1:1 til 4:5 for å få mest mulig synlighet, og den bør ikke være mange sekunder lang (15-30 sekunder). Målet for denne er at seeren vil vite mer eller se mer av videoen, og deretter klikke på en lenke som leder til videoen som du har publisert på nettsiden.
Å redusere arbeidsmengden med integrasjoner
Det er mye jobb å bygge et hjem, og det kan være for mye jobb å måtte bygge flere. Det tar tid dersom du skal laste opp alle videoene dine i både Facebook, YouTube, LinkedIn og på egen nettside. Nettopp derfor finnes det løsninger som gjør at du kan bruke videoene dine optimalt i markedsføringsstrategien, uten at det tar for mye tid. Integrasjoner er en viktig nøkkel her, og dette tilbys på mange videoplattformer. Men for å få en mest mulig helhetlig og sømløs videohverdag, så er man nødt til å eie videoplattformen. Det vil si at du står som eier av plattformen som videoen bor på, og all dataen som samles inn her er dine data. I MarkedsPartner bruker vi TwentyThree til dette, og det gjør at vi ikke trenger å laste opp videoene våre flere ganger. Med integrasjon mot Facebook, YouTube, Vimeo, LinkedIn og Twitter, så kan vi laste opp videoen én gang til TwentyThree, og dele den videre i de andre kanalene våre med ett tastetrykk. I tillegg har man mulighet til å klippe kortere versjoner av videoene i selve løsningen, hvor man raskt og enkelt kan lage teaser-versjoner eller segmenter, som skreddersys for bruk i hver sin kanal. Det blir med andre ord slik at den ene videoen jeg laster opp og bosetter hos TwentyThree, får en familie som spesialiserer seg på ulike felt, jobber i ulike kanaler, og deler samme hjem – enkelt og oversiktlig.
I tillegg til dette samles data fra alle disse kanalene på samme sted i TwentyThree, og man får god oversikt over hvordan videoen presterer i de ulike kanalene. Denne dataen, i tillegg til registrering av nye kontakter, kan automatisk sendes videre direkte til CRM-systemet slik at salg- og markedsavdelingen kan følge opp interessante kontakter.