Influencer marketing: Hvordan velge de rette profilene å samarbeide med?

Influencer marketing- Hvordan velger de rette profilene å samarbeide med?

 

Når du skal velge en influencer å samarbeide med, må du først tenke på hvem som følger dem, og ikke minst hvorfor de følger dem. Det er ikke slik at bare fordi man har en stor rekkevidde på sosiale medier, at man kan selge et hvilket som helst produkt. Det er altså viktigere å ha rett gruppe følgere – enn å ha veldig mange følgere.

Influencers har ofte høy troverdighet

Noe av det beste med influencer marketing at du engasjerer en troverdig person til å bekrefte at produktet ditt er verdt pengene. De som følger hans eller hennes profil gjør det frivillig. De har valgt det selv, basert på at de setter pris på rådene og innholdet som skapes. Folk er enkle slik. Vi hører på dem vi omgir oss med og liker – og dette gjelder også vår digitale omgangskrets.

Last ned gratis e-bok: Influencer marketing - vinn markedsandeler i sosiale  medier

La meg ta meg selv som eksempel. Jeg har brukt mye tid på å etablere meg som en influencer innenfor jakt og følges i skrivende stund av snart 37 000 personer. De som følger meg og deltar i dialogen i mine kanaler er folk som er opptatt av jakt. Hvem vil være relevante samarbeidspartnere for meg?

  • Produsenter til jaktbransjen? Absolutt.
  • Produsenter til fiskebransjen? Ja – folk som er glad i å jakte er også ofte glad i å fiske.
  • Fjellsport? Absolutt. Samme målgruppe, og det er troverdig at jeg har greie på det.
  • Hva med en produsent av griller? Ja – fordi jeg treffer godt voksne menn, som er opptatt av å ta vare på viltet på en god måte.
  • Men hva med en leverandør av herremote? Mest sannsynlig ikke. Det er nok de samme folka, men det er ikke hos meg de leter etter inspirasjon til garderoben

I eksempelet med herremote, så ser vi at milleniumsgenerasjonen selv vil bestemme hva de vil se, hvor og hvordan. Jeg har ikke brukt tid på å bygge meg opp som troverdig på mote, og jeg tror ingen følger meg av den grunn. Det er altså viktig at du setter deg inn i hvorfor folk følger denne personen, og hvorvidt du tror det er sannsynlig at de vil la seg påvirke til å kjøpe ditt produkt basert på et samarbeid.

Hvordan velge riktig influencer å samarbeide med?

En ting jeg tror få bedrifter tenker på når man skal velge en influencer å samarbeide med er å søke etter profiler hvor det er sannsynlig at produktet ditt hadde havnet uavhengig om du har et samarbeid med vedkommende eller ikke.

Skal du markedsføre en eksklusiv designerlampe, så er kanskje ikke en innredningsblogg, hvor det gjennomgående brukes rimelige produkter og fokuseres på “gjør det selv”, det beste stedet? Til tross for at du sikkert treffer på riktig kategori, alder, geografi osv., så risikerer du å bomme på prissegmentet.

En designerlampe til 20 000 kroner kan bli vanskelig å selge til dem som følger denne gruppen. Verdt å tenke på er det i alle fall – og min erfaring er at det er viktig med et konsistent kvalitetsnivå på de produktene som brukes, enten det er betalt eller ubetalt plassering.

Er alder og geografi viktig i influencer marketing?

Absolutt! Her vil jeg dele noe av all den innsikten vi som bloggere faktisk sitter på om følgerne våre, men som mange dessverre vegrer seg for å være åpne om.

Med innsikt fra Google Analytics, Instagram og Facebook vet influencerne enormt mye om hvem det er som følger dem. Vi vet hvor gamle de er, og vi vet hvor de bor.

Du bør absolutt sjekke ut at du treffer riktig aldersgruppe og geografi. I mitt eksempel er det primært godt voksne menn (81 %) et sted mellom 18 og 54 år som følger meg. Skal du kun markedsføre deg i Norden, så er det kanskje uinteressant hvor mange som følger meg i USA?

Bukkefalls 32 000 følgere på Instagram sommeren 2017

Det hadde kanskje ikke vært så veldig interessant å betale for å få profilert dyre jaktprodukter dersom flesteparten av følgerne mine var mellom 13 og 17 år?

Influencers har ulikt engasjement og rekkevidde

De forskjellige influencerne har veldig ulikt engasjement. Et stort engasjement vitner ofte om en spisset målgruppe, hvor alle deler vedkommendes interesse. Lavere engasjement kan vitne om at personen følges av et bredt publikum med varierte interesser, eller at den følges av mange uengasjerte følgere.

Dessverre finnes det mange influencere som fremstår store, men som i realiteten har bygget seg opp på #follow4follow-strategier – eller #likes4likes. Disse bør du styre unna.

Det er også slik at jo større en influencer er – jo lavere er ofte engasjementet. Dette er ikke nødvendigvis negativt. Det kan ha noe å gjøre med at Instagram struper rekkevidden til store kontoer. Be om å få se på statistikken til noen enkeltbilder. Gjennomsnittlig engasjement for Instagramkontoer mellom 30 og 50 000 følgere er 2,3 %. 

Tips: Sjekk hva slags engasjement personen du vurderer å jobbe med får på bilder i kategorier som tilsvarer din egen.

På Facebook har man tilgang til litt mer statistikk enn man har på Instagram. Når jeg skal jobbe med influencere, så ønsker jeg helst å få analytiker-tilgang til siden deres, eller jeg ber dem sende meg innsikt fra siden.

Det er viktig at man får se den reelle rekkevidden til influenceren man skal jobbe med, både med tanke på kjønn, alder og geografi, og at man etablerer et tillitsforhold med full åpenhet.

Det finnes flere etablerte byråer i Norge i dag som har en relativt god oversikt over de tilgjengelige norske profilene. Det koster litt å bruke dem, men da får du samtidig en flying start, og det er en vesentlig bedre sjanse for at du lykkes. Men, det fritar deg ikke fra ansvaret med å velge rett influencer. Husk at det er du som skal betale for det – det er ditt produkt, og det er du som best kjenner målgruppen din.Gratis ebok:  Influencer marketing Markedsdirektøren som ble en av Norges største influencere

Marius Torjusen's photo

Av: Marius Torjusen

Marius Torjusen jobbet tidligere som senior forretningsrådgiver i Markedspartner. Han har bred, internasjonal erfaring fra salg og markedsføring på toppledernivå, sist som konserndirektør for merkevarer og markedsføring i Jøtul Gruppen med ansvar for fem forskjellige merkevarer i 43 land. Marius er en ettertraktet foredragsholder og har gjennom sin personlige jaktblogg, Bukkefall.no, blitt en profilert blogger og influencer.