GPT-er: Personlige AI-assistenter alle kan lage

I dette innlegget skal jeg vise dere et helt konkret eksempel på hvordan du kan komme i gang med AI ved å bygge en assistent trent til å være spesialisert mot nøyaktig dine behov –– helt uten kode.

Se for deg at du har en assistent på kontoret som alltid er klar til å håndtere enhver utfordring du møter. Denne assistenten trenger ingen kaffepauser og kun noen enkle instrukser for å komme i gang. ChatGPT inkluderer en funksjon, kalt GPT-er, som lar deg bygge en slik assistent. La oss se litt nærmere på hvordan du kan komme i gang med GPT-er og noen tips til hvordan du kan dra nytte av dem!

Hva er en GPT?

GPT er i utgangspunktet en type språkmodell som lar deg generere tekst ved hjelp av avansert teknologi. Når jeg snakker om GPT-er i dette innlegget, refererer jeg til funksjonen inne i ChatGPT som lar deg bygge din egen versjon av ChatGPT, designet slik du ønsker. Slike skreddersydde GPT-er skiller seg fra den “vanlig” ChatGPT ved at de tilpasses dine egne instrukser og behov. Du kan for eksempel lage en assistent som skriver tekster for sosiale medier i din egen stil, en som hjelper til med å skrive e-poster eller en som er ekspert på et bestemt område. 

Forkortelsen "GPT" står for "Generative Pre-trained Transformer", som kan forstås på norsk som en Generativ Forhåndstrent Transformator:

 • Generativ: Indikerer at systemet er designet for å produsere (som tekst, bilder, videoer osv.).
 • Forhåndstrent: Viser til at systemet har blitt forsynt med en stor mengde informasjon på forhånd.
 • Transformator: Beskriver systemets evne til å forvandle den innlærte informasjonen til nytt innhold.

En GPT består av flere moduler det er mulig å tilpasse:

 • Dine instrukser: Du kan oppgi GPT-ens formål og hvilke oppgaver du ønsker den skal kunne løse.
 • En egendefinert kunnskapsbase: Du kan enkelt laste opp filer som danner en kunnskapsbase GPT-en tar utgangspunkt i når den generer tekst. For eksempel en PDF-fil, Excel-fil, eller innhold fra en bestemt nettside (URL).
 • Tilpasset interaksjon: Hvordan du ønsker at GPT-en skal kommunisere med brukeren. For eksempel språk, tone of voice, eller grad av humor.
 • GPT-4 teknologi: GPT-en prosesserer oppgitt informasjon og benytter kraftfull GPT-4 teknologi til å forstå og trekke sammenhenger. I tillegg skal det nevnes at det finnes muligheter for å knytte GPT-er opp mot API-er og sette opp mer avanserte funksjoner. Ønsker man å sette opp mer avanserte assistenter, anbefales det å benytte seg av Assistant API.

Vil du lære hvordan du kan bygge bedre kundereiser for bedriften din eller kundene dine? Ta kontakt med oss for en prat om generativ AI og kundeopplevelser. 

Hvordan bygge din egen GPT

Å bygge sin egen GPT er teknisk sett ganske rett frem. Det krever ingen kodekunnskaper, og det eneste som er et “must” er et betalt ChatGPT abonnement.

Steg 1: Planlegg GPT-ens formål

Det første steget er å finne ut hva du skal bruke GPT-en din til. Om du aldri har bygget en GPT tidligere, ville jeg startet med å finne en enkel oppgave og ikke brukt for mye tid på å finne den perfekte casen. Når du får mer erfaring med å bygge GPT-er, kan du teste ut mer avanserte caser og GPT-er.

Steg 2: Sett opp GPT-en din

Du er nå klar for å lage selve GPT-en din. Dette gjøres i noen ulike steg. La oss ta det helt fra begynnelsen:

 • Gå til ChatGPTs nettside.
 • Klikk deg inn på "Explore GPTs".
 • Velg "Create" for å starte prosessen med å lage din GPT.

 

Steg 3: Utforming av GPT-en din

Så begynner selve utformingen av assistenten din. Det er to måter å gi instrukser til GPT-en. Den ene er gjennom en chat, og den andre er gjennom å fylle inn på egenhånd. Den ene er ikke bedre enn den andre, men det avhenger av hva man selv foretrekker.

Det er i denne delen du gir nødvendige instrukser for en assistent som fungerer slik du ønsker. Her er det avgjørende å skrive formålet for GPTen, og hva den skal evne å gjøre. Som et overordnet utgangspunkt, liker jeg å forsøke å instruere mine GPTer med: 

 • Formål: Hvilket formål har assistenten? Hva skal den løse? Eks.: Skrive SoMe-tekster. 
 • Rolle: Hvilken rolle skal assistenten ha? Det kan for eksempel være "ekspert på SoMe-tekster basert på profilen til bedriften din. 
 • Tone: Hvilken tone of voice eller personlighet skal assistenten din ha? Skal den være respektfull pg profejsonell? Eller tøysete og vennlig? 
 • Format: Skal svarene være korte eller lange? Tekst eller tabell? Norsk eller engelsk?
 • Konkrete instrukser: Gi assistenten konkrete instrukser for hvordan du vil den skal oppføre seg. Gjør korrigeringer underveis så assistenten optimaliseres under bruk. 

 

bilde

bilde (1)

Steg 4: Test GPT-assistenten din 

Du kan nå begynne å snakke med din GPT. Dette kan gjøres fra en vanlig chat, der du taster inn “@” og dermed henter opp din GPT. Du vil også finne den under “My GPTs”. Begynn å snakke med din nye assistent og hvis den ikke fungerer helt slik du ønsker, er det enkelt å gå inn og endre på instruksene for å gjøre nødvendige korrigeringer. På den måten vil assistenten din bli bedre og bedre over tid. 

Avsluttende tips for bruk av GPT-er

 • Gi presise instrukser: Uavhengig av hvilken bransje du jobber i, eller hvilken rolle du har, finnes det områder en GPT vil kunne være nyttig for deg. Det handler om å finne de gode brukscasene som kan bidra til forbedringer i din hverdag. En viktig ting å ha i tankene, er at en assistent aldri blir bedre enn det du gjør det til. Selv om AI er utrolig, kan den ikke lese våre tanker og hva vi ønsker å få til. Det meste handler dermed om å evne å gi gode instrukser som forklarer det vi ønsker å få til.

 • GPT Store: Gjennom GPT-Store, vil du kunne benytte millioner av GPT-er andre skapere har laget. Her finnes det masse nyttig. Noen av mine favoritter er:

  HubSpot Harry - En ekspert på avanserte HubSpot-funksjoner
  Excel GPT - Ekspert og guide for bruk av Excel 
  Code Pilot - En assistent for kode.

  Du kan søke på disse under "Explore GPTs" og finne gode GPT-er som kan være nyttige for deg.

 • Kombiner GPT-er: Som nevnt tidligere, kan du benytte “@” for å hente opp GPT-er fra en vanlig ChatGPT-chat. Det forandrer hvordan vi kan bruke slike GPT-er . 

  Si du har en GPT, som er ekspert på et gitt tema, f.eks. En Excel-fil. GPT-en din hjelper deg “snakke” med denne Excel-filen og besvare  spørsmålene dine. Og så har du en annen GPT som er spesialisert på å skrive e-poster i din stil. Dette viser den store fleksibiliteten og potensialet som ligger i tilpassede GPT-er.

 • Hold deg oppdatert: I "AI-verdenen" skjer det ting hele tiden. Det gjelder å holde seg oppdatert på nye funksjoner og muligheter, for å henge med. Følg med på nyheter fra OpenAI, og søk inspirasjon gjennom for eksempel LinkedIn og Youtube for å holde følge med det som skjer.

Nå er det din tur! Finn en brukscase og komme i gang med å lage din egen personlige AI-assistent. Om du har behov for noe assistanse på veien, ta gjerne kontakt med meg!

Har du lyst til å lære mer om GPT-er, og se hvordan de kan fungere i praksis, anbefaler jeg å ta en titt på innlegget jeg presenterte på Kundereisedagen 2024.  Her viser jeg konkrete eksempler på GPT-er  og fremgangsmåter. Du kan se opptaket av foredraget her:

 

Ofte stilte spørsmål

En GPT (Generativ Forhåndstrent Transformator) refererer i denne sammenhengen til en funksjon fra OpenAI der du kan bygge din egen personlige assistent. Denne assistenten er basert på spesifikke instrukser, en tilpasset kunnskapsbase, og bruker GPT-teknologi for å generere svar og interaksjoner. 

Generativ AI refererer til kunstig intelligens som kan skape nytt innhold eller data som tekst, bilder eller musikk. Denne teknologien bruker komplekse algoritmer for å generere innhold som er nytt og unikt.

For å lage en AI-assistent, kan du begynne med en plattform som tilbyr AI-utviklingsverktøy, som OpenAI's ChatGPT. Du trenger å definere assistentens funksjonalitet, trene den på relevant data og tilpasse den til spesifikke behov og interaksjoner.

AI kan tilby mange fordeler, som økt effektivitet, automatisering av rutinemessige oppgaver, forbedret kundedataanalyse og mer personlig kundeinteraksjon. Dette kan føre til lavere driftskostnader og økte inntekter.

Marcus Moberg's photo

Av: Marcus Moberg

Marcus jobber som digitalkonsulent hos Markedspartner, og har en master i Markedsføringsledelse fra Høyskolen Kristiania. Han har spesialisert seg på HubSpot og bruk av AI for å løse digitale utfordringer. Marcus fokuserer på praktiske og effektive løsninger for å hjelpe kunder med å vokse.