Norske bedrifter har skjønt at digital markedsføring er veien å gå. Det ser vi tydelig på tallene. Senest i går meldte Kampanje om rekordfall i reklameomsetningen hos papiravisene, og TV sliter også. Trenden er tydelig: Budsjettkroner flyttes fra papir til digitale flater. Men er det nok?
Spørsmålet er ikke digitalt vs analogt, men om du gir verdi
Digital markedsføring er målbar og kostnadseffektiv. Det har annonsørene forstått og tatt konsekvensene av. Likevel ligger noe av problemet i økenavnet norske selskaper har fått av mediebransjen: annonsører.
Når man er annonsør, så annonserer man, og i digitale kanaler er animerte bannerannonser og videoreklame enda mer irriterende og plagsomt enn på papir eller TV. De 5 eller 15 lange sekundene du tvinges igjennom en reklamefilm fra Pepsi, Stabburet eller Nelly.com (før du får se videoen på YouTube) oppleves som mer påtrengende enn en papirannonse eller en TV-reklame.
Riktignok er bedriftene jeg nettopp nevnte i en kategori hvor denne typen reklame ikke er ufornuftig. Det er heller ikke slik at videoreklame ikke fungerer. (Faktisk er den gjennomsnittlige konverteringsraten på YouTube hele 14%, 40% høyere enn på Facebook.)
Likevel er det mange selskaper som ikke bør pøse penger inn i digital annonsering, men istedet utvikle sine egne eide kanaler. Bedrifter må begynne å tenke som mediehus, og fokusere på hvordan de kan gi VERDI til sitt ideelle publikum, i stedet for bare å be om signaturen eller detaljene på VISA-kortet.
Digital markedsføring handler om å bygge marketing equity
For en tid siden lanserte vi begrepet marketing equity (markedskapital). Den består av de eiendelene du har som gjør deg i stand til å drive effektiv markedskommunikasjon.
Du kan lese mer om marketing equity i dette blogginnlegget, men jeg vil her kort gjengi hvilke eiendeler som inngår i denne:
- Data om dine kontakter (leads og kunder)
- Dine eide digitale kanaler (hjemmeside, nettbutikk, blogg, e-postabonnenter osv.)
- Innhold i disse kanalene (blogginnlegg, e-bøker, videoer, podcaster osv.)
Ved å investere i dine egne innholdskanaler blir du i realiteten ditt eget mediehus, og eiendelene dine vokser i verdi over tid.
Du kan enten gjøre det i liten skala, slik denne bloggen er et eksempel på. Eller du kan gjøre det i stor skala, slik for eksempel Jyske Bank i Danmark har gjort.
De har en egen nettbasert TV-kanal (Jyske Bank TV) med daglige sendinger, hvor de intervjuer Europas ledende tenkere innen business, eksperter, forfattere og celebriteter.
Tenk gjennom fordelingen av markedsbudsjettet
Bruker du i dag 10% på produksjon av innhold/reklame og 90% på distribusjon? Snu på det. I stedet for å bruke mesteparten av pengene på å plassere reklame på steder folk ikke vil ha den, så bør du investere en større andel i å produsere innhold som folk vil ha, og begynne å bygge marketing equity.