Hva er innholdsmarkedsføring (content marketing)?

Av Erlend Førsund 12. august 2013 | 3 minutter lesetid

Hva_er_innholdsmarkedsføring

Think like a publisher! Det er filosofien bak innholdsmarkedsføring (eng. content marketing). Disiplinen er slett ikke ny, men har likevel fått en slags digital renessanse de siste par årene.

Hva er innholdsmarkedsføring? 

Begrepet content marketing ble etablert av Joe Puluzzi i 2007. Han leder Content Marketing Institute (CMI) i USA, som tilbyr rådgivning rundt og produksjon av innholdsmarkedsføring for en rekke Fortune 1000 selskaper. Hans definisjon lyder slik (fritt oversatt):

Innholdsmarkedsføring er en markedsføringsteknikk hvor man skaper og distribuerer relevant og verdifullt innhold for å tiltrekke seg, etablere en relasjon med og engasjere en tydelig definert målgruppe – med et mål om å stimulere til lønnsom kundeadferd.

Typiske eksempler på denne typen innhold er e-bøker, whitepapers, blogginnlegg, videosnutter, e-kurs, rapporter, artikler, podcaster, infografikk, webinarer, events og en rekke andre kombinasjoner av tekst, lyd og bilde.

En gammel markedsføringsdisiplin

Som du ser er ikke dette noe nytt konsept. Bedrifter har bygget merkevarer med innhold (ikke reklame) i minst 150 år. Mange av dem kjenner du godt allerede: John Deere, Procter & Gamble, Red Bull, Coca Cola og CMO.COM (som eies av Adobe) – som du som markedsfører kanskje også kjenner til.

Ja, dette er giganter. Men teknologiutviklingen har gjort enhver person med en smartphone til en publisher, og man ser en dreining mot at markedsavdelinger gradvis begynner å se mer ut som mediehus, og at det er de store merkevarene som ansetter flest journalister.

Red Bull omtaler seg selv et mediehus som tilfeldigvis selger en drikk, og deres mediaavdeling sysselsetter over 400 personer. Content Is King After All og har fått sin renessanse etter nett-æranes begynnelse. Markedsførere i dag bør innrette seg etter denne virkeligheten, og se på hvordan de kan benytte digitalt innhold som et supplementtil  og ikke en erstatning for – tradisjonell reklame.

Les også: Content marketing: 5 kjennetegn på kvalitetsinnhold

Fordelene med innholdsmarkedsføring

Om vi (kun et øyeblikk) skyver alle akademiske definisjoner til side handler markedsføring og salg om tre ting:

  1. Få folk til å bli kjent med deg.
  2. Få folk til å like deg.
  3. Få folk til å stole på deg.

Slik kommer man i en posisjon hvor kunden til slutt kjøper av deg. Igjen. Og igjen. Og igjen…

Det er ikke like lett lenger med kun tradisjonell reklame. 24/7 blir vi bombardert med reklamebudskap som vil selge oss noe. Og selv om produktene kanskje er bra, ignorerer vi de fleste.

Innholdsmarkedsføring gir deg imidlertid en ny dimensjon i kundeforholdet, et lim som får dine salgsbudskap til å feste seg bedre i dine kunders hoder og hjerter.

Les også: 7 typer content marketing som konverterer

De 5 hovedsøylene for innholdsmarkedsføring

For å være mer konkret og forklarende på hva innholdsmarkedsføring er – eller skal være – har CMI forfattet det de kaller «The Five Pillars Of Content Marketing». Dette er fem grunnleggende kjennetegn ved innholdsmarkedsføring:

  1. Redaksjonelt innhold som forteller en relevant og verdifull historie. Den må være informativ, undervisende, inspirerende og/eller underholdende.
  2. Understøttet av markedsføring. Innholdet har underliggende salgs- og markedsføringsmål som en bedrift, forening eller institusjon forsøker å oppnå.
  3. Drevet av kundeatferd. Søker å opprettholde eller endre mottakerens atferd.
  4. Multikanal. Print, digitalt, audio, video, events. Kan, men må ikke være integrert.
  5. Spisset mot en konkret målgruppe. Dersom du ikke kan forklare hvem målgruppen er – så er det ikke innholdsmarkedsføring.

Min take…

Som markedsførere har vi mye potensiale å hente ut av denne markedsføringsdisiplinen. Mitt håp er at du som leser denne bloggen skal bli inspirert, opplyst og komme i en posisjon hvor du selv kan ta i bruk dette i din organisasjon. Jeg har klokkeklar tro på at content marketing kommer til å bli viktigere fremover – spesielt digitalt – og at vi som markedsførere bør skaffe oss kunnskap om det nå, slik at vi kan begynne å praktisere og mestre det raskt.

Dette blogginnlegget ble først publisert på markedsheltene.no

Last ned gratis e-bok Hvordan lykkes med content marketing

Temaer: markedsføring, content marketing, innholdsmarkedsføring


Erlend Førsund's photo

Av: Erlend Førsund

Erlend Førsund jobbet som innholdsrådgiver og markedssjef i MarkedsPartner fra 2015-2021. Han er utdannet ved BI og NHH og har blogget om markedsføring og digitalisering på sin egen blogg Markedsheltene.no, siden 2009.

Følg på Facebook

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

Epost

Om Inboundbloggen.no

Inboundbloggen.no av MarkedsPartner AS leverer innsikt, ekspertise og inspirasjon om digital markedsføring og salg for å hjelpe ledere og markedsførere med å skape vekst i sine selskaper.

Besøk også markedspartner.no, digitalleder.no og vekstoppskrifter.no

Temaer

Se alle