Bli synlig på Google med disse AdWords-tipsene

Av Hanne Marthinsen 16. februar 2016 | 6 minutter lesetid

 

Google AdWords er en kostnadseffektiv måte å øke trafikken inn til nettstedet ditt på. Annonsene vises når noen søker på Google etter det du tilbyr. Du kan målrette annonsene mot spesifikke målgrupper. Du har også hundre prosent kostnadskontroll og kan måle resultatene og se om det gir den effekten du ønsker.

Annonsering på Google, verdens største søkemotor

Annonsering på Google og andre søkemotorer går under betegnelsen søkemotormarkedsføring. Dette er en betalt kanal, i motsetning til søkemotoroptimalisering (som er en metode for å gjøre nettsidene synlig i de organiske søkemotorresultatene, uten å betale penger for annonseplass).

I dette innlegget skal vi kun ta for oss annonsering på Google.

Under ser du et skjermbilde av et søk på "hva er inbound marketing". Det øverste treffet (merket gult med "annonse") er en Google AdWords-annonse. 

Sk_pa_Google_etter_inbound_marketing.png

Google-annonsene vises når en kunde har søkt etter ord relatert til de kampanjene du har satt opp. Søkeordene legges inn når du oppretter en Google AdWords-kampanje. De legges inn basert på hva dine kunder og målgrupper søker etter.

Kjøp av annonser foregår etter auksjonsprinsippet. Du kontrollerer budsjettet og setter en pris per søkeord som du er villig til å betale. Betalingen skjer når en kunde klikker på annonsen. Ikke før. Du betaler altså ikke for at annonsen skal vises - kun når den blir klikket på.

Så hva skal til for å lykkes med annonsering på Google? Våre generelle anbefalinger er at du gjør et grundig forarbeid. Sett av tid og ressurser til oppfølging. Regelmessig. Her er ni tips til hvordan du bør gå fram. 

1. Definer markedsmålene dine

Hva ønsker du å oppnå med å annonsere i Google AdWords? Skal du få målgruppen din til å ...

 • handle på nettstedet ditt?
 • besøke hjemmesiden din og bli kjent med bedriften din?
 • utføre en handling, som å fylle ut et skjema eller laste ned en fil?
 • ringe deg?
 • bli oppmerksom på deg, ved å være synlig?
 • besøke bedriften eller utsalgsstedet ditt?

Ved å definere målene med Google-annonseringen, vil det senere bli lettere å bestemme hvilke funksjoner som kan bidra til å oppnå dem.

2. Velg hvor du ønsker å vise annonsene dine

Google har to annonsenettverk som annonsene kan vises i:

Søkenettverket (fokus for dette innlegget)
Tekstannonsen vises til brukere som søker på Google og på eksterne nettsteder som er en del av Googles søkepartnere. 

Displaynettverket
Annonsen din (tekst-, video- eller bannerannonse) blir vist på andre nettsider med innhold som er relatert til det du annonserer for. Dette kan for eksempel være blogger, portaler eller nettaviser.

Google opererer med ulike kampanjetyper. En kampanjetype er med på å bestemme hvor annonsene vises og hvordan annonsene skal utformes. Eksempler på kampanjetyper er:

 • Bare Søkenettverket
 • Bare Displaynettverket
 • Søk med utvalgt display (kombinasjon av de to nettverkene)
 • Shopping (viser produktene dine med ingress, pris og bilder i søkeresultat)
 • Video (viser dine videoannonser i Displaynettverket og/eller på YouTube)

Google gir deg som annonsør mange muligheter, men i dette innlegget ønsker vi å fokusere på den første kampanjetypen, altså annonser for søkenettverket.

3. Målrett annonsene geografisk

Du kan også bestemme hvor du ønsker at annonsene skal vises - geografisk sett. Opererer bedriften din lokalt, regionalt, nasjonalt eller internasjonalt? Hvorfor vise annonser på geografiske områder som bedriften din ikke dekker? Ved å avgrense ditt geografiske nedslagsfelt sikrer du at annonsen vises til relevante brukere, noe som vil gi deg en lavere pris per konvertering. 

4. Sett budsjett og velg budstrategi

Etter at du har bestemt deg for hvor mye penger du skal bruke på kampanjen din, må du velge en budstrategi og definere dagsbudsjett.

Budstrategi: Er du ny på Google AdWords, velger de fleste å gi bud basert på kost per klikk (CPC). Da betaler du bare når noen klikker på annonsen din. (Alternativet er CPM, kost per tusen visninger.) Hvor høyt opp annonsen din vises i Google-søk, avgjøres av hvor mye du betaler for søkeordene i annonsen, og hvor relevante søkeordene og annonseteksten er. 

Dagsbudsjett: Er dette din første kampanje på Google AdWords, kan det være lurt å begynne i det små, evaluere fortløpende og eventuelt øke budsjettet etter hvert.

5. Organiser kontoen din

Nå begynner det praktiske; nemlig oppsettet av kampanjene i Google AdWords. Du må opprette annonsegrupper, skrive effektive annonser og gi kundene grunner til å klikke på akkurat din annonse.

Det er mye å hente på å organisere kontoen riktig. Tenk gjennom hvordan kampanjene skal organiseres og hvordan oppsettet av annonsegruppene bør være for at du skal få mest mulig ut av kampanjen.

Dette er viktig av to grunner: Både for bedre målretting av annonsene og for at du kan sammenligne og måle over tid. Et tips er å se på hvordan hjemmesiden din er organisert. Er det etter produkttype, kundesegment eller tema?

6. Skriv handlingsutløsende annonsetekster

Skriv overskrifter som skaper oppmerksomhet med et av søkeordene du ønsker å være synlig på. Overskriften er det brukeren ser først, så her kan du eksperimentere med ulike varianter for å se hvilken som fungerer best.

Skriv en kort tekst til hver annonse. Du har to linjer til disposisjon, og det gjelder å være kort og presis. Fremhev fordelene som skiller deg ut fra konkurrentene. La setningen være imperativ – fortell kunden hva du ønsker at han skal gjøre: bestill, last ned, kjøp etc. Inkluder også et søkeord eller to i annonseteksten. Da treffer du enda bedre dem som søker etter akkurat det du tilbyr.

Du kan også bruke Google sine annonseutvidelser og inkludere tilleggsinformasjon om bedriften din, som telefonnummer eller andre linker til viktige områder på websidene dine. Det koster ikke noe ekstra, men kan gi ekstra verdi for potensielle kunder. Husk å se dette opp mot målene dine: Hva ønsker du å oppnå? Et kjøp, en nedlasting, et besøk?

Vi anbefaler også at du skriver 2-3 annonsevarianter innenfor et tema slik at du kan se hvilke annonser som gir best resultat. Google velger å vise den varianten som utløser flest visninger og klikk.

7. Sikre gode landingssider

Når du oppretter annonser med overskrift og tekst, må du også vite hvor kunden skal sendes når han klikker på annonsen din. Hvilken landingsside skal du ha – og samsvarer innholdet på landingssiden med det du presenterer i annonsen? Det må den gjøre. Hvis ikke, gir Google deg en dårligere kvalitetsscore, som igjen kan påvirke hvor i trefflisten annonsen din havner og prisen på søkeordene du velger. 

8. Velg riktige søkeord

For at annonsen din skal bli funnet må du legge til søkeord. Husk at dette er ordene som kundene dine bruker for å artikulere behovet eller problemet sitt i en søkesituasjon, ikke nødvendigvis de du selv bruker. Tenk derfor utenfra og inn.

Eksempel: Skal du selge peisovner, er det naturlig at "peis" og "ovn" bør være blant søkeordene. Legger du inn søkeord som "ildsted", som faglig sett kanskje er en mer korrekt betegnelse, vil ikke annonsen din bli funnet, fordi ingen søker på det ordet.

Andre tips for å finne riktige søkeord er:

 • Tenk kategorier: Del opp etter produktkategorier eller tjenesteområder
 • Vær spesifikk: Jo mer spesifikk du er, jo mer presis er du og treffer de virkelig interesserte målgruppene. Skal du ha ny bil, søker du ikke «ny bil», du søker gjerne etter et merke og modell
 • Bruk negative søkeord: Hvilke søkeord ønsker du ikke at annonsen din skal vises på? 
 • Bruk Google AdWords Keyword Planner (krever at du oppretter AdWords-konto). Dette søkeverktøyet kan hjelpe deg å finne enda flere ord om du står fast

Husk at søkeord kan legges til, tas bort eller byttes ut når som helst. Men ha i bakhodet hvilke mål du har for kampanjen din. Hvis målet ditt er å være synlig, kan det være greit at søkeordene gir mange visninger, men få klikk. Ønsker du trafikk til nettstedet ditt, nøyer du deg med færre visninger, men god klikkprosent.

> Les også: Søkemotoroptimalisering: Er du synlig på de riktige søkeordene?

9. Følg med på statistikken

Konverteringssporing hjelper deg å se hva som skjer etter at kunden har klikket på annonsen din. Har han gjort noen av de målene du først satte: lastet ned en brosjyre, kjøpt et produkt eller sendt inn et kontaktskjema?

Ved å spore disse handlingene kan vi se hvilke annonser, søkeord og kampanjer som gir best resultater. Ved hjelp av disse tallene kan vi gå videre og justere i oppsettet: Enten velge å pause en kampanje som ikke gir de resultatene vi trodde, eller legge til flere annonser eller søkeord der vi ser det mangler.

Annonsering i Google gir økt synlighet, men er en krevende øvelse. Kampanjene må følges opp jevnlig, og du bør teste og justere både budgivning, søkeord, tekst og plassering over tid. Følg opp at annonsene leverer og konverterer i henhold til målene du satt deg.

Lykke til!

Gratis e-Bok Digital markedsstrategi i 2017 for ledere

Temaer: PPC, annonsering, Google Adwords


Hanne Marthinsen's photo

Av: Hanne Marthinsen

Hanne er prosjektleder og webredaktør i MarkedsPartner. Hun er utdannet diplommarkedsfører fra BI/NMH og jobber mye med innholdsproduksjon for web og koordinering av markedsaktiviteter og kampanjer.

Følg på LinkedIn

Epost

Om Inboundbloggen.no

Inboundbloggen.no av MarkedsPartner AS leverer innsikt, ekspertise og inspirasjon om digital markedsføring og salg for å hjelpe ledere og markedsførere med å skape vekst i sine selskaper.

Besøk også markedspartner.no, digitalleder.no og vekstoppskrifter.no

Temaer

Se alle