Bli enda mer synlig på Google: Lag innhold til featured snippets!

Av Hanne Sofie Hammer 7. februar 2017 | 5 minutter lesetid

 

Google jobber kontinerlig med å forbedre hvordan de viser søkeresultater til brukerne sine. I den senere tid har de økt antallet featured snippets, eller fremhevede utdrag fra websider, som vises i en boks øverst på resultatsidene for noen søkeord eller søkefraser. Innhold som blir fremhevet i slike snippets kan få en boost i trafikken fra organiske søk. La oss se nærmere på hva featured snippets egentlig er og hvordan ditt innhold kan havne der. Lykkes du, blir du enda mer synlig på Google!

Hva er en featured snippet?

En featured snippet er et utdrag av innhold fra en webside som fremheves øverst i en boks på noen resultatsider for søk i Google. Snippets forsøker å svare på det spørsmålet som søkeren har, slik at det strengt tatt ikke er nødvendig å gå til siden med innholdet (svaret) på.

Last ned gratis guide: 17 SEO-myter du bør legge fra deg i 2017

Google har økt antallet featured snippets i sine søkeresultatsider. Som du kan se på bildet litt lenger nede i innlegget, vises det fremhevede utdraget som en boks. Innholdet som vises er fra en av websidene som allerede har rangering på Google´s første resultatside.

Stone Temple har funnet ut at det er større sjanse for å havne i en snippet-boks hvis søket inneholder et spørsmål. Typiske søk inneholder ”hvordan” eller ”hva er”. Innholdet i en snippet forsøker å svare direkte på spørsmålet som ble stilt i søket. På denne måten kan brukeren få svaret direkte fra resultatsiden, og trenger dermed ikke å navigere videre til den aktuelle siden hvor svaret finnes (HubSpot 2016).  

Et søk på spørsmålet ”hva er inbound marketing” ga følgende resultat: 

Bli_bedre_forstått_av_google_featured_snippets.png

Det fremhevde utklippet er boksen på toppen av resultatsiden som viser en presis beskrivelse av hva inbound marketing er. Innholdet har Google hentet fra MarkedsPartners egen blogg, Inboundbloggen.

Så kan man jo selvsagt spørre seg om det er bra at Google "stopper" trafikken til websider på denne måten. Det er det! Bare les videre. 

Hvorfor skal du bry deg om snippets?

I motsetning til hva man kunne tro - i og med at Google gir svaret på spørsmålet i søk uten å sende besøkende til websiden hvor innholdet er - genererer featured snippets mer trafikk enn øvrige treff på første søkeresultatside.

Innhold i featured snippets er forbundet med ekstra høy kvalitet, hvilket gir websiden og avsenderen en svært høy troverdighet. Når du har klatret helt til topps i Google-søk, lever du veldig godt med å la troverdigheten trumfe trafikken du eventuelt mister på at en bitteliten del av innholdet ditt vises på resultatsiden. Trafikken vinner du trolig tilbake i "mangegangen". For eksempel har innhold som fremheves i en snippet-boks større sannsynlighet for å bli delt i sosiale medier. 

Hva må du gjøre for at ditt innhold skal fremheves i en snippet?

Matthew Barby, som leder avdelingen for vekst og SEO (søkemotoroptimalisering) i HubSpot, har gjort en undersøkelse på hva som skal til for å oftere rangeres i en snippet-boks. Han stilte seg blant annet spørsmålene: 

 • Hvor ofte vises en featured snippet i Google´s resultatsider?
 • Hvor stor innflytelse har en featured snippet på click-through-raten (CTR) fra søkemotorene? (CTR viser til trafikk fra resultatlisten i Google til din webside)
 • Hvilke faktorer bidrar til rangeringen i en snippet-boks?

Jeg går ikke i dybden på hele undersøkelsen her, men gir deg heller et kortfattet sammendrag av resultatene:

 1. Ditt innhold bør struktureres – eller organiseres, om du vil – for at innholdet skal havne i en snippet-boks. Foreløpig er det Wikipedia som leder an ved å dominere i hele 17,2% av alle fremhevede snippet-bokser

 2. Når Google indekser og rangerer innhold, har de algoritmer som kan forstå intensjonen bak et søk - også uten at søket er helt spesifikt. Målet med dette er å tilby mer relevante resultater for søkeren.

 3. I inbound marketing er det viktig å bygge linker fra andre websider til din webside, og linker mellom dine egne sider (ofte kalt backlinks). Dette gir signaler til Google om at websiden din har autoritet, og det er viktig for rangeringen din i søkeresultatene. Når det kommer til snippet-bokser, viser det seg at link-bygging er mindre viktig når du allerede er på førstesiden i Google. Å svare direkte på søkespørsmål og ha en klar sidestruktur er faktisk mye viktigere. En webside med lavere autoritet enn din webside kan bli fremhevet i en snippet-boks hvis den svarer mer strukturert og presist på spørsmålet det søkes på. 

 4. Som nevnt kan det å få sitt innhold fremhevet i en snippet øke trafikken til websiden (en høyere CTR fra Google til websiden din). Det å ha innhold i en snippet-boks er dessuten enda mer viktig når det er flere som søker på det samme spørsmålet - søkevolumet øker. 

 5. Søkeord med høyt søkevolum, som også ble fremhevet i en snippet-boks, fikk ifølge undersøkelsen 114% mer klikk, selv om dette innholdet allerede fantes på førstesiden i søkeresultatene.

 6. Et annet interessant funn var at innhold med lengde på 54 - 58 ord totalt viste seg å bli oftere fremhevet i en snippet-boks.

 7. På websiden din bør en av overskriftene (h2, h3 eller h4 f.eks.) inneholde det potensielle søkeordet/søkefrasen.

 8. Svaret på spørsmålet det søkes på bør dessuten plasseres i et avsnitt rett under overskriften. Dette svaret bør være på mellom 54 og 58 ord (ref. punkt 6)

 9. Google tar ikke alltid med en hel tekstparagraf i snippet-boksen. Hvis du legger til Steg 1, Steg 2, Steg 3 osv. i starten av hver avsnittsoverskrift, vil Google noen ganger kun ta ut underoverskriftene og liste dem opp kronologisk.

 10. For kortere og ikke utpreget spørsmålsorienterte søk, er det større sannsynlighet for at Google trekker ut et helt tekstavsnitt enn en steg-for-steg-liste. Her er strukturen på siden ekstremt viktig.

 11. Google foretrekker ofte ”svar” som begynner logisk. Typisk steg-for-steg-svar eller "først gjør du dette", "deretter gjør du dette", eventuelt: "huskeregel nummer 1", "huskeregel nummer 2" osv. Dette peker tilbake på punkt 9

 Steg for steg: Hva må du gjøre for å havne i featured snippet?

 1. Ta en gjennomgang av de nøkkelordene du forsøker å rangere høyt på i Google
 2. Hvor mange av disse søkeordene er spørsmålsbaserte?
 3. Hvordan rangerer du på disse spørsmålsbaserte nøkkelordene nå?
 4. Hvor godt strukturert er innholdet som er knyttet til disse nøkkelordene?
 5. Lag en plan for å optimalisere dette innholdet basert på de rådene du har fått i denne artikkelen.

Lykke til - og husk: Det er ikke søkemotorene som søker etter innholdet ditt. Det er det folk som gjør!Gratis guide: 17 SEO-myter du bør legge fra deg i 2017

 

Temaer: søkemotoroptimalisering, Google


Hanne Sofie Hammer's photo

Av: Hanne Sofie Hammer

Hanne Sofie har en Master i økonomisk markedsføring fra Copenhagen Business School og en Bachelor i økonomi og administrasjon fra Handelshøyskolen BI. Hun jobbet tidligere som inbound marketing-konsulent i MarkedsPartner, og i dag arbeider hun som eCommerce Manager i Viking Outdoor Footwear.

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

Epost

Om Inboundbloggen.no

Inboundbloggen.no av MarkedsPartner AS leverer innsikt, ekspertise og inspirasjon om digital markedsføring og salg for å hjelpe ledere og markedsførere med å skape vekst i sine selskaper.

Besøk også markedspartner.no, digitalleder.no og vekstoppskrifter.no

Temaer

Se alle