E-post er fremdeles en kostnadseffektiv kanal for markedsføring. Men det blir stadig vanskeligere å nå innboksen. Her er seks tips til bedre e-postmarkedsføring.
Tygg litt på disse to funnene:
- 46 prosent av forbrukere har kjøpt varer etter å ha mottatt en selgende e-post (Kilde: Exact Target)
- 59 prosent av B2B-markedsførere sier at e-post er den mest effektive kanalen for å generere salgsinntekter (Kilde: BtoB Magazine)
Disse og mange flere statistiske fakta forteller oss at e-postmarkedsføring slett ikke er død, men høyst levende og effektiv. Så lenge du gjør det riktig.
I denne artikkelen deler jeg seks statistiske fakta om e-postmarkedsføring og gir deg tips til hvordan du kan utnytte dem til din fordel.
1. Sju prosent av e-post som sendes til personer i bedrifter er søppelpost
Siden e-post omtrent er gratis, blir det utnyttet av alle og enhver med økonomiske motiver – både svindlere, amatører og proffer – seriøse som useriøse. Tar man all e-post under ett er over halvparten søppelpost, og denne typen e-post inneholder i økende grad skadelig programvare (ref. grafen over, fra IBM). Dette medfører at filtrene blir strengere.
Selv om du har edle motiver, kan du risikere å havne i spam-filteret eller bli merket som spam av mottaker, så hva kan du gjøre for å unngå dette? Denne artikkelen fra HubSpot ramser opp 29 tiltak, men jeg skal ta for meg noen viktige punkter her.
Dette må du IKKE gjøre:
- Sende e-post til personer som ikke har bedt om det, eller du ikke har en relasjon til
- Sende e-post med vedlegg
- Sende e-post med store eller mange bilder
- Sende e-post til kontakter som har bouncet flere ganger
Dette bør du gjøre:
- Reaktiver passive mottakere ved å gi dem noe av verdi
- Gjør det enkelt å avregistrere seg som abonnent via en godt synlig link
- Inkluder en post- eller besøksadresse nederst i e-posten
- Sørg for at du har samtykke fra dem du sender e-post til (ref. GDPR)
Les mer i dette blogginnlegget: Here’s Why Emails Go to Spam (and What to Do About It)
2. Færre enn 1 av 3 av selskaper tester sine e-postkampanjer regelmessig
Ved å teste ulike elementer av e-postkampanjen kan du se hva som fungerer bra, og hva som ikke fungerer så bra, og justere deretter.
Alt kan testes, men de vanligste tingene å teste er emnefelt, brødtekst (teksten som står i selve e-posten), CTA-er og landingssiden.
Når du tester, er det viktig at du tester én ting om gangen. I praksis gjør man da en A/B-splittest, hvor man sender ut den originale e-posten (A) til en gruppe på f.eks. 200 personer, og en modifisert e-post hvor du har endret ett av elementene (B) til en gruppe på tilsvarende antall personer.
Så analyserer du statistikken og vurderer hvorvidt du bør gå videre med e-post B, eller om du bør beholde A og teste flere varianter av elementet.
Les også: E-postmarkedsføring: Slik skriver du bedre e-poster
3. Hele 91 % har meldt seg av en e-postliste de tidligere meldte seg på
Her kjenner du deg sikkert igjen selv. Og tallet viser at her gjør mange bedrifter store feil. Det legges gjerne mye krefter i å rekruttere navn til e-postlisten, men den vanskeligste og viktigste oppgaven, nemlig å levere relevant innhold som oppleves som verdifullt og nyttig til mottakerne sviktes det i.
Det er også viktig at du styrer forventningene til abonnenten. Har du lovet gullkantet innhold, og i stedet leverer reklamefylte e-poster med tynt babbel vil avmeldingene hagle. Her bør du også teste. Kanskje vil det være riktig å kjøre en 60/40 delingsmodell med redaksjonelt og kommersielt innhold.
En annen metode kan være å sende to e-poster med rent redaksjonelt innhold (verdifullt, nyttig og relevant for målgruppen), og ha en selgende budskap i hver tredje e-post (eDM). Du merker fort på avmeldingsraten hvor du bør legge lista.
4. Opptil 30 % av e-postdata som blir innhentet via skjemaer på nettet er utdatert innen ett år
Den beste måten å unngå utdaterte kontakter på er å sende e-post til kontaktlisten ofte. Folk som skifter e-postadresse gjør som regel dette fordi de bytter jobb, eller fordi selskapet de jobber i skifter navn og domene.
Dette vet de gjerne om et stykke i forkant, og hvis du har gjort det enkelt for mottakeren å administrere sin konto (gjerne via en link nederst i e-posten) kan de selv gjøre endringene.
Det vil de imidlertid kun gjøre dersom de føler dine e-poster er verdt å motta, så igjen: lever verdifullt, nyttig og relevant innhold!
Et annet tips er å sende en e-post to ganger i året hvor du ber mottakerne kontrollere sin kontaktinformasjon. Kanskje har du andre felter enn bare e-postadressen å fylle ut, som interesser, stilling osv. (Dette er desto viktigere dersom du i tillegg har en kobling mellom e-postsystemet og CRM-systemet ditt.)
Les også: 7 ideer til smart e-postmarkedsføring
5. Av de B2B-markedsførerne som er best på å generere leads gjennom sosiale medier, integrerer 65 % dette med e-post
Ett eksempel på hvorfor dette er smart er trenden vi ser med sviktende organisk synlighet i sosiale medier. Ifølge Facebook-Effekt 2016-rapporten er det kun 32,8 prosent av de som har likt en Facebook-side som ser statusoppdateringene som legges ut. Dette fordi Facebooks algoritmer sorterer ut det de mener brukerne vil ha.
At 23,5 prosent av all e-post som blir sendt ikke kommer frem (kilde: Return Path) er ille nok, men i Facebook sitt tilfelle snakker vi om at over 67 % av meldingene ikke når mottakeren.
Dette er en av fallgruvene ved å legge for mange av eggene dine i SoMe-kurven. Sosiale medier er lånte medier, og aktører som Facebook ønsker i økende grad at du betaler dem for å synliggjøre oppdateringene dine.
Men bedre enn lånte og betalte medier, er eide medier. Med nettstedet som hovedkvarter og sosiale medier som utposter, og e-post som din mest pålitelige kurér, vil du kunne fortsette å pleie kontakten med dine relasjoner på tvers av flere kanaler.
6. Triggerbasert e-post får 119 % høyere klikkrater enn "business as usual"-e-post
Triggerbasert e-post, ofte brukt i det vi kaller marketing automation, er e-post som sendes ut til en mottaker som resultat av personens digitale atferd.
Markedsføringsplattformer som for eksempel HubSpot gjør det mulig for deg å sette opp et dialogløp med e-poster og landingssider, nesten som å sette opp dominobrikker.
Her er et par eksempler på regler som kan settes opp baseart på digital atferd:
- Send en e-post fra salgssjefen til personer som leser om våre produkter og tjenester på hjemmesiden vår
- Send en e-post til kontakter som har lest to eller flere blogginnlegg om et bestemt tema, hvor vi tilbyr en gratis e-bok om samme tema
Kilder: [1] Mimecast [2] EConsultancy [3] Hubspot [4] Zoober [5] Aberdeen Research [6] Epsilon
Først publisert 15. februar 2018. Oppdatert 27. juni 2018.