10 tegn på at passordet ditt er for usikkert

Av Ramona Zachariassen 1. juni 2011 | 4 minutter lesetid

Vi bruker passord overalt, hele tiden: Facebook, Twitter, Gmail, WordPress, Skype, Spotify, iTunes, Flickr, YouTube, LinkedIn, Amazon.co.uk, MSN, Yammer, nettbank, osv.

Du tror sikkert at passordene dine er bra nok. Det gjorde jeg - og det er absolutt rom for forbedring - men mine passord er iallfall ikke på listen over “de 50 vanligste passordene i verden”, som The Wall Street Journal publiserte for en stund siden.

 

de-50-vanligste-passordene-i-verden-The-Wall-Street-Journal

Last ned gratis guide: Slik sikrer du en effektiv digital salgs- og markedsstrategi

Hva med deg?

Svarer du ja på et-to-eller-tre av spørsmålene under, er det tegn på at dine passord heller ikke er sikre nok:

 1. Bruker du samme passord på flere tjenester? Det sier seg selv, men du blir mer sårbar hvis du har samme passord på Facebook, Amazon, e-post og nettbank.
 2. Kan du finne passordet ditt i en ordbok? Ord som kattunge, hvitost og solskinn er listet i ordbøker, og dermed lettere å knekke.
 3. Inneholder passordet ditt personlig informasjon? Fødselsdato, telefonnummer, navn på barn, samboer og kjæledyr er gjenkjennelig informasjon.
 4. Bytter du passord med jevne mellomrom? Et passord bør byttes regelmessig. Bytter du derimot passord for ofte, kan det bli vanskelig å huske passordet, slik at sikkerheten blir lavere.
 5. Inneholder passordet ditt færre enn åtte tegn? Jo lengre passordet ditt er, jo bedre er sikkerheten. Hvis du klarer å huske passordet, vel og merke.
 6. Har du delt passordet ditt med noen andre? Bytt alltid passord hvis du har havnet i en situasjon som gjorde at du måtte dele det.
 7. Har du skrevet ned passordet på nett eller papir? Ikke skriv ned passordet ditt! Skriv heller et hint eller to som kan hjelpe deg å huske det.
 8. Består passordet ditt av en sekvens eller repetisjon? Abcde, 123456, aaaaa, 11111 er velkjente og velbrukte sekvenser du bør unngå.
 9. Er passordet ditt et ord som er feilstavet, eller stavet baklengs? Egnuttakm, tsotivh, og nnikslos er altså ikke stort bedre enn passordene under nr. 2 i denne lista.
 10. Bruker du kun tall, eller kun bokstaver, i passordet? De sikreste passordene har en kombinasjon av tall, bokstaver og tegn. Se flere tips nedenfor.

 

Er du fremdeles i tvil om kvaliteten på passordene dine, kan du bruke The Password Meter for å teste hvor gode passordene dine egentlig er.

Hva er det verste som kan skje?

Bruker du dårlige passord risikerer du at noen får tilgang til tjenestene du bruker, og misbruker informasjonen de finner der. Gode passord er kun én av tingene du kan gjøre for å sikre deg mot ID-tyveri. Se den lange listen med flere fornuftige tiltak du kan gjennomføre, satt sammen av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Så - hvordan velger du et bedre passord?

Et godt passord er vanskelig for andre å gjette, men samtidig lett for deg selv å huske. Ikke helt enkelt å balansere mellom disse to, eller hva? Nettvett.no foreslår en rekke “Nettvettregler for passord”:

 1. Passordet må være lett å huske, men vanskelig for andre å gjette
 2. Passordet bør være så langt som mulig, minst åtte tegn
 3. Vær forsiktig med å bruke det samme passordet på flere tjenester
 4. Bytt passord med jevne mellomrom eller hvis du tror det er på avveie

Alle steder bør Et annet tips for å lage sikre passord, er at det beste passordet er en setning. Lag en setning du garantert kommer til å huske, og trekk ut den første bokstaven i hvert ord. La meg demonstrere: "Jeg blir SPRØ av 2 bråkete hunder i nr. 4" = JbSa2bhin4. Voilà! Et passord ingen kan gjette, samtidig som du sannsynligvis kommer til å huske det selv.

Eventuelt kan du bruke passordgeneratoren til Teknofil. Her får du et fiks ferdig og sikkert passord.

Var passordet ditt så bra som du trodde, eller fikk du også en liten vekker?

LAST NED GRATIS GUIDE NÅ: Slik etablerer du en effektiv digital salgs- og markedsstrategi

Temaer: tips


Om Inboundbloggen.no

Inboundbloggen.no av MarkedsPartner AS leverer innsikt, ekspertise og inspirasjon om digital markedsføring og salg for å hjelpe ledere og markedsførere med å skape vekst i sine selskaper.

Besøk også markedspartner.no, digitalleder.no og vekstoppskrifter.no

Temaer

Se alle