Redesign av bedriftens nettside: Her er fem feller du ikke må gå i

 

Redesign av nettsider handler om mer enn bare design. I dette innlegget presenterer vi fem typiske feller mange går i når de starter et nytt webprosjekt.

Vi i MarkedsPartner bruker ofte en privatbil som et eksempel på en bedrifts nettside. Den må vedlikeholdes for å fungere optimalt, etter bestemte perioder må det gjøres service, og etter tre år vil du kanskje bytte den inn i noe helt nytt. Hadde du kunnet redesigne bilen din på samme måte som en nettside, hadde verden vært så mye enklere! Tenk om du begynte med en sedan. Så kommer en familieforøkelse, og du har behov for en stasjonsvogn.

Når mange tenker på redesign av hjemmesider, tenker de først og fremst på det visuelle designet. Grafisk design. Det skal være freshere, lekrere, mer moderne eller mer spennende. Nå vet vi at det rent grafiske sjelden er det som bør prioriteres. Det hjelper ikke å ha den feteste lobbyen i et hotell dersom beliggenhet og rom er helt feil for kunden. Her tar jeg for meg noen typiske feller som kan dukke opp når noen vurderer et redesign.

Felle #1: Å ikke tenke på forskjellige plattformer – responsiv design

I løpet av de siste årene har brukssituasjonen for nettsider gått gjennom en revolusjon. Tidligere besøkte man hjemmesiden via en PC. De fleste hadde relativt like skjermer, operativsystem, og gjerne samme nettleser. Det ble brukt tastatur og mus – ikke fingertrykk, stemmekontroll eller fjernkontroll.

Nå er det komplett umulig å ta for seg spesialversjoner for de enkelte plattformene. I det minste skal nettstedet ditt fungere optimalt på en smart-telefon, nettbrett og desktop (PC eller Mac). Dette er de tre hovedplattformene man designer for. Utover det kan man ta med flere kanaler om man ser behovet, og her skjer ting fort. Smart-tv er godt i gang. Noen kan til og med finne på å surfe på din bedrifts hjemmeside fra et armbåndsur.

Med responsivt design utvikles hjemmesiden din slik at den tilpasser seg de forskjellige plattformene helt automatisk – uavhengig av skjermstørrelse, type, eller om man bruker mus eller touch. På en måte kan det sies å være future-proof – så lenge hjemmesiden brukes på en eller annen form for skjerm.

Felle #2: Å ikke ha redesignet fundamentert i strategi

Et ønske om et bedre utseende er vel og bra – men er det egentlig noe poeng dersom nettsiden ikke gjør jobben den skal? Det blir som å pynte en gris med leppestift. Det er fortsatt en gris. Vær kritisk til hvorfor det skal redesignes. Still deg selv følgende spørsmål:

  • Løser nettsiden ikke brukerbehovene?
  • Konverterer den ikke?
  • Finnes det ikke tydelige Calls To Action?
  • Er den for vanskelig å bruke for besøkende eller nettredaktørene?
  • Kommer ikke det viktige innholdet frem?
  • Snakker vi samme språk som kundene våre, eller tenker vi innenfra og ut?
  • Hvilke sider og søkemotorplasseringer er viktige for oss nå og må tas med videre?
  • Hva kan kastes?

I det minste bør det gjøres en workshop som avdekker de virkelige behovene for et redesign. Så kan man begynne å vurdere hvorvidt utfordringene vil løses med et redesign, eller om det må sterkere lut til. Uansett kommer man neppe utenom webutvikling – det være seg av en designer eller en programmerer, eller begge.

Felle #3: Gammeldags struktur og tung navigasjon

Tidligere var man svært opptatt av nettsidens meny – "Den hellige gral". Hva slags meny skal man ha? Øverst? På siden? Bokser som ramler ned når man peker på dem? Hvordan skal «katalogene» struktureres? Hva har egentlig skjedd med måten vi navigerer på nettsider?

Sannheten er at få besøkende møter hjemmesiden din ved å ramle inn på forsiden. Det er gjerne en lenke som følges fra Google-søk, nyhetsbrev, et innlegg i sosiale medier eller fra en e-post som bestemmer hvor de lander. Tenk at strukturen skal være logisk og målrettet uansett hvor man begynner. På en mobiltelefon blir det tungrodd om man skal basere brukerens reise på å klikke seg frem i en meny. Det er mye bedre om man legger opp til at ferden videre faller naturlig basert på sidenes innhold.

Her er noen momenter du bør tenke over: 

  • Kan antall menypunkter kuttes dramatisk?
  • Kan tidligere menypunkter gjøres om til ingresser som vises der de er en naturlig del av flyten?
  • Kan du relatere innholdet logisk ved hjelp av widgets, navigasjonssti, søk, eller andre lenker?
  • Kan du samle løse tråder i områdeforsider eller søkemotoroptimaliserte landingssider?
  • Bør navigasjonen endres til å være lineær, som på en iPhone, eller må strukturen være så overveldende at den gir brukeren epileptiske anfall?

Felle #4: Å være for ambisiøs

Det kan friste å slå til med dramatiske endringer og store planer. Avanserte løsninger, integrasjoner som du kanskje er sugen på å få med, en ny publiseringsløsning, dramatiske visuelle effekter osv. Ta to skritt tilbake og tenk på målet. Er det flere besøkende og flere konverteringer dere vil ha? Vil en mega-avansert løsning i så fall hjelpe dere å nå det målet? Vil dere klare å møte de nye utfordringene en slik løsning skaper, videreutvikle, og ikke minst vedlikeholde den?

Felle #5: Å prøve å gjøre det «Live»

Et seriøst redesign omfatter også webutvikling – ikke bare design. Det betyr sannsynligvis at det vil påvirke databaser hvor innholdet ditt finnes. Det bør gjøres i et staging-miljø hvor dagens nettsted kopieres i sin helhet, og hvor utvikling kan skje parallelt med at det gamle lever videre. Herfra kan både utviklere, designere og nettredaktører jobbe i fred. Det nye nettstedet kan kvalitetssikres i alle trinn – fra å ta hensyn til tidligere søkemotorposisjoner, via testing på forskjellige plattformer, til nikk fra ledelsen og testbrukere. Først når alle er fornøyde, bør det rulles ut.

Gratis e-Bok  4 steg til en mer selgende web  Gjør weben din til en kundemagnet

Temaer:

webutvikling
Birger Patrick's photo

Av: Birger Patrick

Birger jobbet tidligere som leder for interaksjonsdesign og front-end utvikling hos MarkedsPartner, men jobber nå som digital designer hos Infotjenester. Han har utdanning fra Høgskolen i Østfold innen IT, Statsvitenskap og Merkantil Engelsk.