<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1647735548808473&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hva er marketing automation?

Av Erlend Førsund 30. april 2015

Hva_er_marketing_automation

Jobber du med markedsføring har du antagelig hørt om marketing automation. Dette litt kronglete begrepet omfatter både teknologi og markedsføringsmetoder som enhver markedsfører bør vite om.

Da jeg blogget om temaet tilbake i 2012, gav jeg følgende definisjon:  

"Marketing Automation er automatisert markedskommunikasjon satt i system og utført basert på mottakerens digitale atferd med den hensikt å generere, kvalifisere og pleie leads til de er klare til å bli tatt hånd om av en salgsperson."

Hvis du synes dette minner deg om definisjonen på inbound marketing, så har du helt rett. Kjært barn har mange navn, og bruken av begrepet har i stor grad vært styrt av teknologileverandører som Eloqua, Pardot og Marketo. Da HubSpot kom på banen i 2006 begynte de å snakke om "inbound marketing", som har blitt omfavnet av markedsførere som den mest populære benevnelsen, skal vi tro Google Trends:

 

Les også: Hva er HubSpot [inbound marketing software] »

Automatisert markedskommunikasjon

Marketing automation (MA) gjør det altså mulig å automatisere markedskommunikasjonsprosesser (og interne markedsføringsprosesser) som tidligere måtte gjøres manuelt. Som for eksempel: 

  • Generering av leads (Eng. Lead generation, å skape nye henvendelser fra potensielle kunder)
  • Bearbeiding av leads (Eng. Lead nurturing, å bearbeide og "varme opp" nye kontaktpersoner fra første kontakt inntil de er klare til å snakke med en salgsperson) 
  • Forvaltning av leads (Eng. Lead management, kvalifisering av leads basert på deres digitale atferd og informasjon de oppgir i bytte mot kvalitetsinnhold og andre tilbud, også kalt Lead scoring)

Bør du investere i marketing automation?

Hvis du allerede produserer digitalt kvalitetsinnhold og genererer en jevn strøm av nye leads fra potensielle kunder som finner deg på nettet, og du føler deg klar for å skalere innsatsen din, vil det å investere i et godt MA-system og etablere en digital markedsstrategi være et fornuftig steg.

Hvis du derimot ikke passer inn i den beskrivelsen, bør du først av alt etablere en digital markedsføringsstrategi, som tar utgangspunkt i din virksomhet, bransje, målgruppe og hvilke kanaler og verktøy som vil gi de beste resultatene på den mest kostnadseffektive måten.

I utarbeidelsen av en slik digital markedsføringsstrategi kan det hende at du konkluderer med at bedriften trenger et MA-system. Det var det vi selv fant ut vi måtte ha, da vi gikk gjennom denne prosessen. Det er nemlig svært vanskelig å sikre kvalitet i hele salgsprosessen fra rykende ferskt lead til fornøyd og lojal kunde uten å ha et MA-system i bunn.

For å finne ut om tiden er moden for at din virksomhet investerer i et MA-system, still deg selv disse spørsmålene:

  • Genererer du en jevn strøm av nye og kvalifiserte leads?
  • Leverer markedsavdelingen din mer enn nok kvalitetsleads til salgsteamet?
  • Har marked og salg blitt enige om hvordan de organiserer arbeidet seg imellom?
  • Har du en effektiv innholdsstrategi som er knyttet opp mot kjøpsprosessen?
  • Sporer du det digitale kroppsspråket til dine leads på tvers av alle kontaktpunkter og markedsføringskanaler (og ikke bare på e-post?)
  • Har du en lead nurturing-strategi med dokumenterte resultater, som du ønsker å skalere?

> Les også: Markedsføring i nedgangstider for leadsgenererende bedrifter »

Svarer du ja på disse spørsmålene er det et godt tegn på at MA vil være fornuftig for din virksomhet. Svarer du nei, må strategien på plass først. Du må likevel være klar over at et marketing automation-system ikke gjør markedsføringen for deg, men det vil kunne hjelpe deg å skalere resultatene dine til et helt nytt nivå, noe vi selv har erfart og noe vi selv gjør for våre egne kunder

Last ned Gratis e-bok Skap resulter med inbound marketing

Temaer: inbound marketing, marketing automation


Erlend Førsund's photo

Av: Erlend Førsund

Erlend er utdannet innen markedskommunikasjon og språk ved BI og NHH og har skrevet om marketing siden 2009 på sin egen blogg, Markedsheltene.no. Erlend er også forfatter av e-bøkene "4 steg til en mer selgende web" og "Hvordan lykkes med content marketing». Han jobbet tidligere som markedssjef, redaktør og rådgiver i MarkedsPartner, og er i dag markedsdirektør i Isopartner AS.

Følg på Facebook

Følg på LinkedIn

Følg på Google+

Følg på Twitter

Epost

Om Inboundbloggen.no

Inboundbloggen.no av MarkedsPartner AS leverer innsikt, ekspertise og inspirasjon om digital markedsføring og salg for å hjelpe ledere og markedsførere med å skape vekst i sine selskaper.

Besøk www.markedspartner.no

Gratis Ebok - Skap Resultater med inbound marketing

Temaer

Se alle