Gjør nettsidene mer brukervennlige på Google med strukturerte data

 

Tenk deg at Google viser bilde av produktet ditt i et eget felt når noen søker på produktnavnet. Under bildet er det linker til til butikkene det selges i, og brukernes anmeldelser under dem igjen. Eller hva med visittkortet ditt og et bilde av deg sammen med en link til nettsiden din?

Det blir slik!

Du har kanskje allerede sett at rangering, kart eller adresser vises sammen med treff på Google? Kanskje du har kjøpt TV via prissammenligning i norske nettbutikker på Google? Eller Xbox One fra søkefeltet på Bing?

Disse ekstrabitene med informasjon kalles rike snutter (eng. rich snippets) og kommer fra nettsteder som bruker såkalte strukturerte data (les engelsk forklaring).

Diagram_over_ulike_typer_informasjon_skemotorene_vil_lese_og_eventuelt_bruke.pngSøkemotorene Bing, Google og Yahoo startet i 2011 schema.org, et samarbeid om en standard for hvordan nettsteder kan avgi mer detaljert informasjon om innholdet sitt. I dag har vi mulighet til å gi søkemotorene strukturert informasjon om en rekke typer data: produkter, bedriftsinformasjon, artikler m.m.

Antall bruksområder for slik informasjon, og hva slags informasjon nettsteder kan avgi, vil bare vokse og vokse. Bare det siste året har gruppen standardisert et titalls nye typer data.

Illustrasjon fra blog.schema.org

Hva må jeg gjøre?

I tillegg til layoutinformasjon som «overskrift», «beskrivelse» og «bildetekst»; må en side om f.eks. et produkt kunne fortelle hvilken informasjon i siden som inneholder pris, varenummer og annet. For å gjøre dette må ekstra HTML mates ut sammen med den synlige informasjonen. For eksempel vil ikke en HTML-tag for overskrift, med teksten «Avatar», fortelle søkemotorene om det er snakk om den populære filmen, eller en figur i et online-spill. Vi må fylle på med ekstra informasjon om hva teksten betyr.

Dette forutsetter at informasjonen allerede er godt strukturert i publiseringssystemet eller nettbutikken. Flere norske nettbutikker har gjort dette, og søker du etter "Samsung TV" på Google, har Google brukt strukturerte data for å vise deg en prissammenligning, som vist på utklippet under:

Eksempel_pa_bruk_av_strukturerte_data_i_Google.png

Avhengig av bransje og størrelse er det stor variasjon i hvordan publiseringsløsninger strukturerer informasjon i dag. Noen har kanskje bare gode gamle «overskrift», «ingress», «brødtekst» og «bilde», mens andre har et rikt sett med informasjon som produkter, dokumentasjon, events (hendelser/arrangementer), medarbeidere og lignende.

Skal du lykkes med strukturerte data er det viktig at publiseringsløsningen din blir «sydd sammen» på en måte som reflekterer din bedrifts nøkkelinformasjon på en god måte. Da kan de forskjellige bitene med informasjon bakes inn i strukturerte datablokker i websiden, og søkemotorene vil forstå hva de betyr.

Har du for eksempel i dag prisen på produktene dine pent formatert med fet skrift inne i et rikt tekstfelt sammen med all annen informasjon om produktet, vil du måtte redigere HTML-koden «bak» informasjonen for å legge til strukturert datainformasjon. Dette er komplisert og risikofylt, og vil sannsynligvis ikke kunne ta deg helt i mål.

Har du derimot all relevant informasjon lagret i hvert sitt skreddersydde felt, kan websiden fortelle søkemotorene akkurat hva hver bit med informasjon betyr. Dette kan igjen benyttes til relevant presentasjon allerede på førstesiden i søkemotorene.

> Les også: Er du synlig på de riktige søkeordene?

Må jeg bytte publiseringsløsning?

Undersøk om løsningen din har, eller kan utvides med, strukturerte felter og informasjonstyper. Kanskje har du allerede en god informasjonsstruktur, eller kanskje det er kostnadseffektivt å legge til det viktigste. Så fort informasjonen er godt strukturert i bakkant, kan webutviklerne du bruker legge til den nødvendige informasjonen i presentasjonslogikken til nettsiden.

Hva slags informasjon viser søkemotorene i dag?

Google og Bing har enda ikke komplett støtte for alle datatypene schema.org har spesifisert, men bruker allerede et rikt sett av data. Tabellen under viser dagens informasjonstyper som brukes aktivt av søkemotorene.

Google Bing
Nyheter og artikler  
  Bedrifter og organisasjoner
Events Events
  Mennesker
Produkter og tilbud Produkter og tilbud
Software  
Oppskrifter Oppskrifter
Anmeldelser Anmeldelser
Video  
  "Brødsmulesti" til innhold 

Spørsmål eller kommentarer? Jeg hører gjerne fra deg i kommentarfeltet. 

Gratis e-Bok  4 steg til en mer selgende web  Gjør weben din til en kundemagnet

Temaer:

SEO webutvikling
Lars-Erik Aabech's photo

Av: Lars-Erik Aabech

Lars Erik er faglig leder systemutvikling hos Markedspartner AS. Han har jobbet profesjonelt med internett siden den kommersielle webbens barndom i 1998.