Dette må du tenke på når du produserer og publiserer innhold

Dette må du tenke på når du produserer og publiserer innhold-983339-edited.jpg

 

Å rette opp direkte feil i innholdet før publisering er en selvfølge, men det er vel så viktig å presentere innholdet på en bra måte. Feiler du på begge deler, er det som regel et resultat av slurv, manglende korrektur eller dårlig testing.

Foruten å skrive relevant og passende innhold, samt bearbeide passende bilder, er det flere ting du bør ha i bakhodet når du produserer og publiserer innhold.

Last ned gratis e-bok: Hvordan lykkes med content marketing

Få noen til å lese korrektur

Det er vel knapt et menneske som skriver feilfritt i en hektisk hverdag der innhold skal raskt ut til et publikum. Selv i de store nettavisene, der nyhetene er skrevet av språkmektige og erfarne journalister, ser man støtt og stadig skrivefeil. Årsaken er nok at disse publiseres uten å gå veien innom korrektur.

Alle, uansett hvor god man er til å beherske det norske språket, har et behov for at noen leser korrektur av innholdet. Man kan lett lese seg blind på det man skriver selv, og det skal ikke mer til enn et lite ord for å gi setningen en helt annen betydning enn hva som var tenkt! Få derfor noen andre til å se over innholdet du skal legge ut.

Les også: Hvordan skrive et blogginnlegg du kan være stolt av » 

Vær konsekvent

Når du har lagt inn innhold i publiseringsverktøyet ditt etter beste praksis (luftig og lettleselig – gjerne ved hjelp av mellomoverskrifter og punktmarkering), anbefaler jeg deg å gå gjennom teksten en gang til for å se om du har vært konsekvent. Variasjon i språket er bra, men når det kommer til egennavn, produktnavn og tall, bør du være konsekvent for å oppnå et mest mulig ryddig inntrykk.

Egennavn
Et eksempel på inkonsekvent bruk av egennavn er hvis jeg skriver både Markedspartner og MarkedsPartner forskjellige steder i teksten. Hvordan man skriver egennavn kan variere. For eksempel har statlige virksomheter kun stor forbokstav i det første ordet (f.eks. Grålum videregående skole), mens private ofte har i alle. Jeg anbefaler deg å følge navneeiers ønsker for korrekt skrivemåte.

Produktnavn
Inkonsekvente produktnavn er mer synlig, særlig hos de med nettbutikk. Under er et eksempel på fire ulike produkter i samme serie, der jeg ikke har vært konsekvent på navngivningen:

  • Rosendahl tallerken 19 centimeter 4pk
  • Middagstallerken Rosendahl grand cru 27cm
  • Grand cru vannglass 22 cl, 6-pack
  • Rosendahl Grand Cru Champagneglass 50 cl 6 stk

Kunder som bestiller flere ulike produkter vil se disse samlet i handlekurven, på ordrebekreftelser, i utlistning av samme type produkter, og/eller i en oversikt over de mest solgte eller anbefalte produktene.

Unngå slike resultater ved å etablere et sett med regler for navngivning av produkter. Disse bør omfatte alt fra hva produktnavnet skal bestå av (varenavn, leverandørnavn, måleenhet, antall i pakken, osv.) til hvordan det skal presenteres ned til minste detalj (f.eks. «27 cm» eller «27cm»).

Tall
Vær konsekvent når det kommer til tall for å angi tids- og talluttrykk.

  • Når skal man bruke tall eller bokstaver for å angi et tall?
  • Hvordan skal man angi store tall?
  • Bruker man komma eller punktum i desimaltall?
  • Hvordan angi tidspunkter?

Dersom du er usikker på svarene over, kan Språkrådet gi deg svaret på dette og mye mer. Se regler for skrivemåten av tidsuttrykk og talluttrykk.

Sjekk linkene

Sjekk at linker i innholdet ditt fungerer både før (i forhåndsvisning) og etter publisering. PDFer eller linker som går til eksterne sider, bør åpnes i et nytt vindu for å unngå at du sender leseren vekk fra ditt nettsted.

Dobbeltsjekk at linker til gjenbrukbart innhold (f.eks. til vilkår for bruk av en konkurranse du avholder), ikke inneholder tekst som kun var aktuell sist gang du brukte det. Tilpass innholdet.

Les også: Lage en e-bok? Dette må du tenke på » 

Sjekk innholdet på ulike skjermstørrelser og enheter

De fleste nettsider er i dag tilpasset for visning på flere ulike skjermstørrelser og enheter. Innhold stables om automatisk for at det skal bli enklere å lese på mindre enheter, slik som på et nettbrett eller en mobil.

For få år siden sjekket man kun innholdet i flere nettlesere på en PC og/eller Mac. I dag må man inkludere dette til å gjelde mobil og nettbrett også. Kanskje finner du ut at overskriften bør forkortes, at tabellen ikke vises pent, eller at bildet bør beskjæres annerledes for å se bedre ut på mobil. Gjør det til en vane å se over innholdet på ulike skjermstørrelser og enheter hver gang nytt innhold legges ut. Du bør særlig tenke over følgende punkter:

  • Sjekk endringer av strukturen på nettsiden om du oppretter nye menypunkter.
  • Test kontakt- og bestillingsskjemaer for å utelukke at målgruppen støter på feil eller unødvendige utfordringer når de skal fylle ut skjemaet.
  • Test ulike nettlesere grundig når du legger ut ny funksjonalitet eller annet innhold utover det du anser som standard innholdsproduksjon på nettstedet ditt.
  • Vær oppmerksom på at besøkeren av nettstedet ditt ikke har (like god) kjennskap til innholdet eller funksjonaliteten som deg. Bryt mønsteret ditt ved å klikke «unormalt» rundt på nettstedet.

Finner du ingen feil, er det bra. Skulle du finne noen, er det faktisk også bra. Da kan du nemlig glede deg over at du får rettet opp i feilene før leserne ser det!Last ned gratis e-bok Hvordan lykkes med content marketing

 

Anett Gunnerud's photo

Av: Anett Gunnerud

Anett var webredaktør i Markedspartner. Hun jobbet med forbedring og vedlikehold av våre kunders nettsteder, og hadde ansvaret for innholdsarbeidet i nye webprosjekter.